ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-Οι «Παράγκες» της Βουλιαγμένης: Ένας «Κρυμμένος Θησαυρός» στο έλεος του χρόνου.

0
374

Έχουν θέα στο Σαρωνικό. Βρίσκονται στη Βουλιαγμένη, στο πιο περιζήτητο «φιλέτο» των νοτίων προαστίων, ακριβώς δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης και απέναντι από το Four Seasons. Δεν είναι πολυτελείς κατοικίες…Ίσα ίσα, που πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο…

Οι παράγκες της Βουλιαγμένης είναι το πιο ιδιαίτερο σημείο της περιοχής. Είναι σαν να πάγωσε ο χρόνος, οι άνθρωποι να το εγκατέλειψαν και τα κουφάρια των ξύλινων σπιτιών-που κάποτε αποτελούσαν Εξοχικές Κατοικίες και έσφυζαν από ζωή-να στέκονται με το ζόρι όρθια για να δημιουργούν απορίες σε όσους τύχει να τα δουν από κοντά…

Τι ήταν αυτά τα ξύλινα σπιτάκια; Ποιοί έμεναν εδώ; Πότε τα εγκατέλειψαν; Γιατί δεν τα αξιοποιούν;

Φτάνει μια ματιά για να αναρωτηθείτε:

Κι όμως η άγνωστη αυτή συνοικία που είναι γνωστή στους λίγους που την γνωρίζουν ως «Παράγκες», είναι ένας αληθινός κρυμμένος παράδεισος που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε μιας και η πρόσβαση σας σε αυτή είναι ελεύθερη.

Οι «Παράγκες» της Βουλιαγμένης κρύβουν από πίσω τους μεγάλη ιστορία, καθώς στην ουσία πρόκειται για εγκαταλελειμμένο παραθεριστικό οικισμό.

Φτάνοντας κανείς στις παράγκες της Βουλιαγμένης βλέπει μια παλιά πινακίδα με την επιγραφή:

«Αρχιεπισκοπή Αθηνών – Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης».

Ένας δρόμος που έχει στρωθεί με άσφαλτο σε οδηγεί σε μια πευκόφυτη έκταση που «επιβιώνουν» περίπου 35 ξύλινα σπίτια. Κάποια είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ σε άλλα η στέγη έχει καταρρεύσει.

Όσο ακολουθούμε το δρόμο φτάνουμε στα πιο προνομιούχα. Σε αυτά που έχουν θέα και πρόσβαση στη θάλασσα…Είτε στην αμμώδη παραλία είτε στα βραχάκια που είναι ιδανικά για βουτιές…

Κατά καιρούς πολλοί έχουν περάσει από εδώ. Από τους μόνιμους ενοίκους όσο λειτουργούσαν σε αυτούς που τα έμαθαν ως παράγκες. Ακόμα και έτσι είναι αξιοθέατα.

Άλλοι έρχονται για να απολαύσουν από εδώ το ηλιοβασίλεμα, άλλοι για να κάτσουν με την παρέα τους να συζητήσουν μακριά από τη φασαρία της πόλης, ενώ όπως μπορεί ήδη να έχετε σκεφτεί δεν έχουν λείψει και τα αυτοσχέδια «μπάρμπεκιου πάρτι».

Οι «Παράγκες της Βουλιαγμένης» λειτούργησαν από το 1944 μέχρι τις αρχές του 2000. Έβγαιναν σε πλειστηριασμό για εκμίσθωση ως εξοχικές κατοικίες…Εδώ και 20 χρόνια ακούστηκαν διάφορα σχέδια της Αρχιεπισκοπής για αξιοποίηση του «φιλέτου» της Βουλιαγμένης, τα οποία όμως  ναυάγησαν και οι ξύλινες παράγκες με τις εκατοντάδες ιστορίες από πίσω τους, βρίσκονται στο έλεος της φθοράς του χρόνου.

Δείτε μερικές  φωτογραφίες των ξύλινων σπιτιών:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here