Οι πιο στενοί συνεργάτες του Σημίτη, λειτουργούσαν ως «άνθρωποι» της Siemens για τις μίζες!

0
197

Η κλοπή του δημοσίου χρήματος την 8ετία του «αρχιερέα» δεν έχει προηγούμενο σε Δυτικό κράτος!

Πρόταση ενοχής για τον Τάσο Μαντέλη και το άλλοτε στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου, υπέβαλε ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην υπουργού.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την ενοχή του Τάσου Μαντέλη και του συγκατηγορουμένου του, πρώην στελέχους της Siemens, Ηλία Γεωργίου, για την υπόθεση των χρημάτων που είχε λάβει ο πρώην υπουργός από την εταιρεία το 1998 και το 2000.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου πρώην υπουργού ότι το επίδικο ποσό, που είχε εμβαστεί σε ελβετικό λογαριασμό στο όνομα ROCOS, αποτελούσε προεκλογική χορηγία της γερμανικής εταιρείας.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν για εκλογικούς λόγους, αλλά για οικογενειακά έξοδα σπουδών του γιου του Τάσου Μαντέλη.

Ο εισαγγελέας ανέφερε:

«Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ούτως ή άλλως ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το Δημόσιο.

Τα χρήματα που βρέθηκαν στον λογαριασμό του υπουργού ήταν διπλάσια από το συνολικό κονδύλι προεκλογικών δαπανών που προέβλεπε η σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για έναν υποψήφιο της Β’ Αθηνών».

Ο εισαγγελέας είπε ακόμη πως τα χρήματα κατατέθηκαν σε έναν απόρρητο λογαριασμό στην Ελβετία και αφού αναρωτήθηκε «γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του;

Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα η Καμόρα και η Μαφία;»…..κατέληξε: «Η ενέργεια του κ. Μαντέλη ούτε ηθική ούτε νόμιμη ήταν».

Ακολούθως, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την καταδίκη και του άλλοτε στελέχους της γερμανικής εταιρείας, Ηλία Γεωργίου, ο οποίος κατά τα στοιχεία της υπόθεσης είναι αυτός που φρόντισε ώστε τα χρήματα να φθάσουν στον πρώην υπουργό.

Η δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού αποτελεί τμήμα αυτής που αφορά τη σύμβαση, η οποία υπεγράφη επί υπουργίας του, το 1997, μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, υπόθεση που δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ειδικότερα, ο «φάκελος Μαντέλη» αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450.00 μάρκων (230.000 ευρώ), που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, ως δώρο για την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το 1997.

Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει τον 73χρονο πρώην υπουργό σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κρίνοντας πως ο Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που απαίτησε από τη Siemens για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Το δικαστήριο, επίσης, καταδίκασε τον 80χρονο Γεωργίου σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Υ.Γ. Υπόθεση Siemens: Την ενοχή του Τάσου Μαντέλη πρότεινε ο εισαγγελέας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here