Οι Τούρκοι απαγόρευσαν τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας τον Δεκαπενταύγουστο!

0
171

Τις συνέπειες του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία φαίνεται πληρώνουν οι Χριστιανοί που ζουν στη χώρα και δη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απαγορέψει φέτος τη διεξαγωγή της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ύστερα από πέντε συνεχόμενα χρόνια, οπότε και επιτρεπόταν από τις τουρκικές Αρχές να γίνει η πανηγυρική λειτουργία, φέτος οι Τούρκοι σκαρφίστηκαν μια απίστευτη δικαιολογία, για να ματαιώσουν τη γιορτή: Επικαλέστηκαν έγγραφο, βάσει του οποίου η Ιερά Μονή παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας και για το λόγο αυτό γίνονται εργασίες αναστήλωσης!!

Όπως εκτιμούν κύκλοι του Πατριαρχείου, αλλά και άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα τεκταινόμενα γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, το επιχείρημα περί στατικότητα του κτίσματος μάλλον είναι προσχηματικό και έωλο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν τον κίνδυνο το μοναστήρι να μη λειτουργήσει ποτέ ξανά, αφού το καθεστώς Ερντογάν προχωρά σε ραγδαίες διαδικασίες ισλαμοποίησης του τουρκικού κράτους.

Κι αυτό επιβεβαιώνεται και από την προκλητική απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τη χρήση της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί και μάλιστα με προσωπική εντολή του Τούρκου προέδρου.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, είναι διάχυτος πλέον ο φόβος ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που να συνδέεται με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και μάλιστα με διαδικασίες τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2010 το μοναστήρι είχε επαναλειτουργήσει για πρώτη φορά έπειτα από 88 χρόνια, με το τουρκικό κράτος να δίνει άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τελέσει τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ήταν η εποχή που η Άγκυρα επιδίωκε διακαώς να βελτιώσει την «έξωθεν καλή μαρτυρία» της και το προφίλ της, με φόντο μια καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕ για το θέμα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και με την ελπίδα της προσέλκυσης τουριστών στη χώρα.

Έξι χρόνια μετά, το ίδιο περίπου καθεστώς, αποφασίζει να αλλάξει στάση απέναντι στο χριστιανικό στοιχείο, προφανώς επειδή ενδιαφέρεται να παίξει ένα παιχνίδι εσωτερικών εντυπώσεων και ισορροπιών με τους ισλαμιστές.

Όπως είναι λογικό κι επόμενο, το «όχι» των Τούρκων για τη χρήση του ιστορικού μοναστηριού στην Τραπεζούντα έχει προκαλέσει θλίψη και προβληματισμό στους απανταχού Έλληνες κι Ελληνοπόντιους.

Πολλοί θεωρούν ότι η Τουρκία κάνει γοργά βήματα προς τα πίσω, καθώς αναδιπλώνεται, για να προστατέψει τα κεκτημένα της και να επιδείξει πυγμή, στη σκιά της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, το σχέδιο ισλαμοποίησης του Ερντογάν φαίνεται πως καλά κρατεί, μιας και ήδη η Αγια-Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ οι ποντιακές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα, όπως λένε, ήδη στην περιοχή της Τραπεζούντας το κλίμα είναι αρκετά εχθρικό απέναντι σε καθετί χριστιανικό, καθώς νέος ο δήμαρχος της περιοχής, είναι ισλαμιστής και μάλιστα φανατικός οπαδός του Τούρκου προέδρου.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι αν θα υπάρξει αντίδραση και από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας για το θέμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, καθώς μέχρι στιγμής για το όλο θέμα τηρείται «σιγή ιχθύος».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση της Άγκυρας συνιστά ακόμη μία πρόκληση κι ακόμη ένα σοβαρότατο πλήγμα για τη Χριστιανοσύνη, καθώς της αποστερείται το δικαίωμα να τιμήσει την Υπεραγία Θεοτόκο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here