Οι 11 πιο διεφθαρμένες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου!

0
206

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κυκλοφόρησε τον ετήσιο δείκτη διαφθοράς ως μέρος της έκθεσης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα, που πήρε συνέντευξη από 15.000 επιχειρηματίες από 141 οικονομίες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Οι χώρες κατανεμήθηκαν στον δείκτη διαφθοράς με βάση τις 3 παρακάτω ερωτήσεις:

-Στην χώρα σας πόσο συνηθισμένη είναι η παράνομη εκτροπή των δημόσιων πόρων σε επιχειρήσεις;

-Στην χώρας σας πως αξιολογείτε τα ηθικά πρότυπα των πολιτικών;

-Στην χώρα σας πόσο συνηθισμένο είναι για τις επιχειρήσεις να βγάζουν “μαύρα χρήματα” ή να δωροδοκούν;

Δείτε παρακάτω τις 11 πιο διεφθαρμένες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.

11.Σλοβενία.

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.7

Η πολιτική διαφθορά και η εκτροπή των δημόσιων πόρων αποτελούν σημαντικά προβλήματα στη Σλοβενία. Τον Ιανουάριο του 2013, χιλιάδες Σλοβένοι προσχώρησαν στην Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς και βγήκαν στους δρόμους.

Ένα μήνα μετά, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εκδιώχθηκε από το γραφείο και φυλακίστηκε, μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο για διαφθορά.

10.Πολωνία

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.7

Η διαφθορά στην Πολωνία είναι διάχυτη μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Αν και έχουν υπάρξει προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς, οι Πολωνοί ανησυχούν, ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική θέληση για να αλλάξει η κατάσταση.

9.Νότια Κορέα

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.5

Στην Νότια Κορέα η διαφθορά είναι τόσο μεγάλη, που η χώρα μόλις εισήγαγε έναν νόμο, που απαγορεύει την αγορά γεύματος πάνω από 27 δολάρια για δημοσίους υπαλλήλους, δημοσιογράφους και δασκάλους. Όσοι παραβαίνουν τον νόμο κινδυνεύουν ακόμα και με 3 χρόνια φυλάκιση.

8.Λετονία

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.5

Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία, ότι οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι πολύ στενά συνδεδεμένες στην Λετονία. Η υπηρεσία για την πρόληψη της διαφθοράς ερευνά τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Λετονίας για παρατυπίες στα εισοδήματά του.

7.Ισπανία

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.4

Η διαφθορά στην Ισπανία είναι μεγάλο πρόβλημα. Το πιο ανησυχητικό είναι η διαφθορά των κυβερνητικών μελών. Η Ισπανία κατατάσσεται στο 3.1 στην ερώτηση για την εκτροπή των δημόσιων κεφαλαίων.

6.Τσεχία

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.3

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του ο “Κύριος καθαρά χέρια” αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ο επικεφαλής του επιτελείου του κατηγορήθηκε για κατάχρηση συσκευών κρατικής ασφάλειας για να κατασκοπεύει τρεις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων της Πρώτης Κυρίας.

5.Ελλάδα

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.2

Η διαφθορά στην πολιτική είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα. Το 90% των νοικοκυριών πιστεύουν, ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι.

4.Ουγγαρία

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.1

Η διαφθορά είναι διάχυτη στην Ουγγαρία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Σύμφωνα με μια έρευνα, η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό των νεαρών Ούγγρων είναι η λέξη “διαφθορά.”

3.Ιταλία

Βαθμολογία Διαφθοράς: 3.1

Πολιτική διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ιταλία, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα χαρακτηρίζονται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός στην Ιταλία και ακολουθούν το Κοινοβούλιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

2.Σλοβακία

Βαθμολογία Διαφθοράς: 2.7

Το σκάνδαλο “Γορίλας” που συγκλόνισε την χώρα το 2011 έδειξε, ότι πολιτικοί, επιχειρηματίες και ανώτατοι υπάλληλοι δωροδοκούνται σε αντάλλαγμα για ιδιωτικές συμβάσεις.

1.Μεξικό

Βαθμολογία Διαφθοράς: 2.5

Οργανωμένο έγκλημα, σκάνδαλα δωροδοκίας και χειραγώγηση των Μ.Μ.Ε υπονόμευσαν σε μεγάλο βαθμό την υπευθυνότητα της χώρας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here