Ομόλογα Νοvartis: Κούρεμα 2% – Ομόλογα ελληνικού λαού: Κούρεμα 53,5%!……του Μανώλη Κοττάκη.

0
648

Οργή για τα ομόλογα της Novartis που γλίτωσαν το κούρεμα με εσωτερική πληροφόρηση πρώην υπουργού – Αναμένεται παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ μου είπε την περασμένη εβδομάδα με μια ισχυρή δόση πολιτικού κυνισμού η οποία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το εξής:

«Ο  Γιάννος Παπαντωνίου είναι στην φυλακή. Είδες να έχει αυτό επίδραση στις δημοσκοπήσεις;»

Ήθελε να μου αποδείξει με επιχειρήματα ότι η υπόθεση  Novartis δεν θα έχει καμία επίδραση στους πολιτικούς  συσχετισμούς. Πράγματι, μέχρι ώρας, ακριβές. Ο κόσμος θέλει να αλλάξει δεκαετία και το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά την περασμένη.

Η ΝΔ αναπτύσσει απίστευτη δυναμική  και αφήνει πίσω της το ΣΥΡΙΖΑ  σύμφωνα με τις απόρρητες μετρήσεις. Αυτό όμως είναι και ένας πρώτης τάξεως επιχείρημα για επαναστοχασμό χωρίς φόβο και πάθος. Αφού δεν επηρεάζει προβαδίσματα .

Διάβασα με προσοχή το διαβιβαστικό που έστειλε στην Βουλή η εισαγγελέας Τουλουπάκη και ανεξαρτήτως του αν χρηματίστηκε ή όχι ο πρώην Υπουργός, θεωρώ ότι είναι καλά «δεμένο».

Αξιοποιεί μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών της εταιρείας, συμβούλων του Υπουργού – που δεν είναι κουκουλοφόροι – στελεχών από την υπαλληλία του Υπουργείου Υγείας, κυνικές ομολογίες  ξένου μάνατζερ της πολυεθνικής, ανταγωνιστών.

Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό. Γνωρίζω τον Ανδρέα Λοβέρδο από το 1996, υπηρεσιακό  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών τότε, και μου είναι στενόχωρο να «συζητώ» για το αν χρηματίστηκε ή όχι. Εύχομαι  όχι.

Επιλέγω την φράση ενός μάρτυρα από την δικογραφία που διερωτάται αν  οι Υπουργοί ήταν «βλάκες» και χειραγωγούνταν από τους συμβούλους τους. Ως  κοινωνικά φιλελεύθερος  που θεωρώ ότι είμαι όμως έχω δύο θέματα και αυτά προκύπτουν από το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Το πρώτο είναι η νόθευση του ανταγωνισμού και η  βλάβη που προκλήθηκε στο δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει υποθέτω.

Το δεύτερο είναι πως  οι άπληστοι μάνατζερ του αναιδούς κεφαλαίου (υπάρχει και το έντιμο κεφάλαιο) εξευτέλισαν την ελληνική πολιτική τάξη.

Λυπάμαι αλλά και στα δύο δεν μπορώ να κάνω έκπτωση στις αρχές μου για να μην θεωρηθεί ότι μεροληπτώ.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σύμφωνα με την δικογραφία το στέλεχος του Υπουργείου Υγείας ο  μάρτυς Κωνσταντίνος Ράνος δήλωσε πως υπέβαλε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα στον σύμβουλο του Υπουργού Υγείας  Όθωνα Χαραλαμπάκη με το οποίο τον ενημέρωσε ότι από την επιλογή ενός μόνο  φαρμάκου  της  Novartis «προκύπτει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ύψους 374 εκατομμυρίων ευρώ». Μας ενδιαφέρει; Θυμίζω ότι την εποχή εκείνη το ΠΑΣΟΚ έκοβε συντάξεις.

Σύμφωνα με κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα το φάρμακο της  Novartis που προτιμήθηκε «κοστίζει σε σημερινές τιμές 1473 ευρώ» ενώ  άλλα δύο  φάρμακα που αποκλείστηκαν  από την αγορά «κοστίζουν 696 και 883 ευρώ αντιστοίχως». Αυξήθηκε δηλαδή η φαρμακευτική δαπάνη στην συμμετοχή των ασφαλισμένων. Μας ενδιαφέρει  και αυτό υποθέτω.

Και το σημαντικότερο:

Σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα  ο πρώην Υπουργός «προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά χρόνο την εταιρεία Novartis  Ελλάς για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα της δίδονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

Εκμεταλλευόμενη αυτή την προνομιακή ενημέρωση η Novartis  είχε προβεί σε συνεννοήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να ρευστοποιήσει τα ομόλογα και να αποφύγει την ζημία από το επερχόμενο κούρεμα (…)

Σε επιστολή του Φρουζή προς τον πρέσβη της Ελβετίας τον ενημέρωνε ότι τα ομόλογα που παρέλαβε  η  Novartis κουρεύτηκαν σε ποσοστό μόνο 2% σε αντίθεση με άλλες εταιρείες των οποίων τα  ομόλογα κουρεύτηκαν σε ποσοστό 20% τουλάχιστον».

Ανεξαρτήτως χρηματισμού ή μη, μας ενδιαφέρει υποθέτω και αυτό.

Όταν οι Έλληνες ομολογιούχοι που δάνεισαν το ελληνικό κράτος με τις οικονομίες τους υπέστησαν βίαιο  κούρεμα 53,5% των ομολόγων τους  και τα «χαρτιά» που διακρατούσαν κατέστησαν «πέτσινα»  ασφαλώς και ενδιαφέρει ποιο βαθύ λαρύγγι ενημέρωνε τους ξένους και τους «πουλούσε» προστασία .

Και αυτό το ενδιαφέρον δε συνιστά βεβαίως «επίθεση κατά του πολιτεύματος» όπως θρασύτατα ονόμασε την έρευνα ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επί των ημερών του οποίου και του Λουκά Παπαδήμου έγινε το  PSI. Αλλιώς ονομάζεται: Ληστεία!

Και ληστές όποιοι και  αν είναι  αυτοί οι «άγνωστοι»  που την επέτρεψαν. Αν μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη  αυτή την στιγμή είναι η επίθεση   του κυρίου Βενιζέλου στην νοημοσύνη του ελληνικού λαού ! Κατ εξοχήν προσβλητική .

Ζήτημα έχω ως φιλελεύθερος και με την χλευασμό της ελληνικής πολιτικής τάξης από τους μάνατζερ των πολυεθνικών ξένους και Έλληνες. Στις Δημοκρατίες – αφού τόσο πολύ μας απασχολεί το κράτος δικαίου για  δημόσιες υποθέσεις όπως η υγεία – αποφασίζουν οι πολιτικοί.  Αποφασίζουν όμως;

Όταν διαβάζω σε έγγραφο του  FBI – όχι σε κατάθεση του «κουκουλοφόρου» Μάξιμου Σαράφη – ομολογία στελέχους της Novartis πως «με 150.000 ευρώ μίζα σώζουμε  εκατομμύρια» ντρέπομαι για την φτήνια της πολιτικής μας τάξης.

Όταν διαβάζω στην δικογραφία την φράση του κομπορρημονούντος  μάνατζερ  Άρνουντ Πλους Βαν Άμστελ ότι «η Novartis είναι το καλύτερο μέρος για να δουλέψεις μαζί του είτε είσαι ιατρός, είτε ασθενής, είτε είσαι μέλος της κυβέρνησης» και πάλι ντρέπομαι για λογαριασμό της .

Όταν διαβάζω στην δικογραφία  κομπασμούς του Φρουζή ότι «μαθαίνουμε τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τους (εννοεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους) έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους επηρεάσουμε από πριν» ντρέπομαι δις και τρις.

Και τώρα η γνώμη μου για μερικά επιχειρήματα που πρέπει να αποσυρθούν:

-Να μην χρησιμοποιείται το επιχείρημα περί μείωσης τη φαρμακευτικής δαπάνης. Το ζήτημα είναι αν η Novartis αύξανε τις πληρωμές της εις βάρος και ελληνικών εταιρειών  την ώρα που  η δαπάνη, πράγματι, κατ απαίτηση της τρόικας μειωνόταν. Τα στελέχη της κομπάζουν στα βίντεο που περιλαμβάνονται στην δικογραφία  ότι την αύξανε όταν άλλοι έχαναν 40% .

-Να μην χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι επειδή μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε χρήματα σε λογαριασμούς σκάνδαλο δεν υπάρχει. Διότι κάποιος που ονομάζεται Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη  χωρίς να βρεθεί ευρώ σε λογαριασμό του και μάλιστα με βάση ένα άθλιο «ίσως να ήξερε» που είπε ο  Γ. Μπουτάρης στο δικαστήριο και θα τον κυνηγά σε όλη του την ζωή. Και από αυτόν τον άνθρωπο, τον Παπαγεωργόπουλο δεν ζήτησε κανείς συγνώμη !

-Να μην απαιτεί τέλος κανείς συγνώμη επειδή το όνομα του έφθασε στην Βουλή, ούτε να προειδοποιεί «θα τους πάω μέχρι τέλους»:

Πρώτον,  διότι ονόματα «έφθασαν» στην Βουλή επειδή το απαράδεκτο «αμελλητί» του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης Υπουργών (που ξέρουμε ποιος τον έγραψε με τα χεράκια του το 2001) υποχρέωσαν του εισαγγελείς να τα στείλουν. Εάν τους άφηναν να ψάξουν, δεν θα έφθανε κανένα όνομα αδίκως  στην Βουλή και ουδείς θα διασυρόταν. Καμιά φορά οι νόμοι εκδικούνται τους συγγραφείς τους.

Δεύτερον, διότι όταν στο παρελθόν κατεδιώχθη ο Καραμανλής από το ΠΑΣΟΚ  με πέντε έξι εξεταστικές, με μυστικό έλεγχο του πόθεν έσχες του  βάσει στημένης κλήρωσης , με εξέταση του ως «υπόπτου» από τον Πρόεδρο της Εξεταστικής για το Βατοπέδι Τσιρώνη,  με επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ να τον βάλει φυλακή (σύμφωνα με δημόσια  μαρτυρία  Λοβέρδου βασισμένη σε ομολογία  Παπακωνσταντίνου) ο πρώην πρωθυπουργός  δεν έβγαλε κιχ και δεν απαίτησε από κανέναν να του ζητήσει συγνώμη για τον διασυρμό.

Ούτε βεβαίως το κόμμα του απαίτησε, η ΝΔ, συγνώμη από κανέναν μετά την αθωωτική απόφαση του Βατοπεδίου.  Στις  Δημοκρατίες «μέχρι τέλους» τους συκοφάντες τους πάει ο λαός: 5% έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Το ίδιο θα πάθει και ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αποδεδειγμένα συκοφάντησε.

Καταλήγω: Ποινικά συμπεράσματα δεν θα εξαγάγουμε εμείς για την υπόθεση Novartis. Αλλά πολιτικά, ναι, μπορούμε.  Και  δυστυχώς με βάση τα δημόσια έγγραφα, αυτά δεν είναι κολακευτικά για κάποιους από το ΠΑΣΟΚ. Λυπηρό πλην αληθές.

Υ.Γ. ΕΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΚΤΑ ΑΚΟΜΑ ΒΑΡΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.

Υ.Γ.1. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Novartis – Πως «εξαφάνιζαν» τα ίχνη των χρημάτων από IBAN σε IBAN;

Μετέφεραν τα χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό, μέχρι που κάποιος αγνωστος έκανε μια μεγάλη ανάληψη και τα λεφτά «εξαφανίζονταν». Ποιος ο ρόλος τη διαφημιστικής εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here