ΟΤΑ: Νέος τρόπος διεξαγωγής των εκλογών!

0
399

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ριζικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, για την διεξαγωγή των εκλογών αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το θέμα, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα βρίσκονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Με αυτό τον τρόπο καταργούνται ουσιαστικά οι παρατάξεις ως ψηφοδέλτια) αφού κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει Χ δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους από διάφορες παρατάξεις. Δεν θα επιλέγει δηλαδή παράταξη αλλά πρόσωπα.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» είναι:

Α. Για τους Δημάρχους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο Δήμαρχος……

2. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφ΄ όσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω…..

3. Το ποσοστό εκλογής του Δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των Δημοτικών Συμβούλων…..

4. Εάν δεν εκλεγεί Δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι…..

5. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι εκλέγονται ως Δημοτικοί Σύμβουλοι εφ΄ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%…..

Β. Για τους Δημοτικούς Συμβούλους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις…..

2. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…..

3. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο Δήμαρχο…..

4. Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο Δήμαρχο έχουν στηρίξει…..

5. Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο…..

Γ. Ο ρόλος του Δημάρχου

1. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Δημάρχου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό Δημοτικό Συμβούλιο…

2. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο…..

3. Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων……

Γίνεται αντιληπτό ότι (1) ο νέος προωθούμενος Κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιορίζει την τοπική εξουσία μόνο μεταξύ των κομματικών Δημάρχων και υποψηφίων Δημάρχων (ώστε να ικανοποιούνται και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος) και απορρίπτει εντελώς τις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και τους Δημοτικούς Συμβούλους και (2) το κομματικό πελατειακό σύστημα σε όλο του το μεγαλείο επιστρέφει!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here