Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επανέφερε το «γρηγορόσημο» στους Δήμους.

0
441

Έχει την τεχνογνωσία γαρ!!….Στα κάγκελα και οι γαλάζιοι Δήμαρχοι…….

Μετά τους πανηγυρισμούς της εκλογικής νίκης της ΝΔ στην κατάληψη της πλειοψηφίας των δήμων της χώρας από γαλάζιους δημάρχους και τις χαμογελαστές φωτογραφίες του υπουργού εσωτερικών με τους δημάρχους από τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, ήρθε η ψυχρολουσία και ο…λογαριασμός

Έτσι ενώ κατά τις συναντήσεις του με τους δημάρχους εξέδιδε προσκλήσεις ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 267 Δήμων «Φιλόδημος», χθες ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι το καταργεί !

Είναι πράγματι πολλά τα λεφτά, των 502 έργων που είναι σε διάφορα στάδια εξέλιξης, τόσο πολλά που μάλλον δεν άρεσε στο επιτελικό Κράτος να έχουν τέτοια ανεξαρτησία οι τοπικοί άρχοντες, ακόμη κι αν αυτοί είναι κατά την πλειοψηφία τους γαλάζιοι.

Έτσι όποιος ΟΤΑ θέλει λεφτά θα πρέπει να περνάει από το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου!….

Η ανεπάρκεια πόρων

Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, η ΔΙΑΥΓΕΙΑ είχε αναρτήσει το νέο πρόγραμμα «Φιλόδημου» ύψους 40εκ ευρώ, με δικαιούχου 267 δήμους, ενώ είναι πρόσφατα τα δελτία Τύπου και οι φωτογραφίες στο Facebook του υπουργείου Εσωτερικών που ενημερώνουν για συναντήσεις του υπουργού με δημάρχους και ένταξη έργων στον «Φιλόδημο».

Ορθώς ο υπουργός εχθές εξήγησε ότι η δανειακή σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) το 2013 ήταν 200 εκατ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017 όπως κι ότι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση 502 έργα στον «Φιλόδημο», ύψους 1,235 δις ευρώ, υπονοώντας ότι το 1,101 δις ευρώ δεν υπάρχει.

Επίσης είναι αλήθεια ότι σήμερα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 21 έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ κι έχουν δημοπρατηθεί 170 έργα 450 εκατ. ευρώ.  και το επιβεβαίωσαν  οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης.

Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι οι πόροι από την ΕΤΕπ αποδεσμεύονται από την πορεία των έργων.

Γι αυτό οι δύο πρώην υπουργοί ξεκαθάρισαν ως «εύλογο και αυτονόητο» ότι «το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές».

«Επιπλέον, η δυνατότητα μεταφοράς έργων του «Φιλόδημος» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη, αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ.

Αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του υπουργού Εσωτερικών», διευκρίνισαν, κατηγορώντας τον κ. Θεοδωρικάκο ότι «αντί να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι, καταστρέφει το πρόγραμμα “Φιλόδημος”».

Ακόμη και ΤΠκΔ σχετικά με τον «Φιλόδημο» διευκρινίζει στην ιστοσελίδα του ότι η χρηματοδότηση των έργων «πραγματοποιείται μέσω των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται από το ΤΠκΔ και αποπληρώνονται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών

Η μόνη απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για «ομολογία ενοχής» από πλευράς πρώην υπουργών, αλλά δεν απήντησε αν τελικά υπάρχει χρηματοδοτικό κενό.

Και σαν να μην έφτανε το ότι οι Δήμαρχοι «ανεξάρτητης», εξαρτημένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να παρακαλάνε για ραντεβού με στο γραφείο του Υπουργού για κάθε έργο, ήρθε και νέα ψυχρολουσία καθώς στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας οι πόροι του ΠΔΕ μειώνονται για την Αυτοδιοίκηση κατά 20% ήτοι 250 εκατ. ευρώ το 2020!!

Πηγή dynatielladanews.gr

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας, εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here