Ο ΧΑΡΤΗΣ των 46 συλλήψεων για εμπρησμό.

0
409

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Πυροσβεστικής φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr.

Μεικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπως κάθε χρόνο κατά την αντιπυρική περίοδο διερευνούν περιπτώσεις εμπρησμού και κάνουν περιπολίες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση μίας πυρκαγιάς που μπαίνει από ανθρώπινο χέρι.

Τα στοιχεία από την Αστυνομία για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου είναι αποκαλυπτικά.

Συγκεκριμένα, από τις 4 του μήνα έως και σήμερα, 18 Αυγούστου, στις έξι το πρωί οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει συνολικά σε 182 προσαγωγές εκ των οποίων οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Από αυτούς τους αριθμούς οι 160 προσαγωγές και οι 12 συλλήψεις έγιναν στην Αττική.

Αναφορικά με το αν πρόκειται για εμπρησμούς από πρόθεση ή από αμέλεια, πηγές της Αστυνομίας αναφέρουν στο ethnos.gr ότι οι 23 συλλήψεις έχουν να κάνουν και με τις δύο κατηγορίες.

Ανάμεσά τους και η σύλληψη ενός 20χρονου χθες το απόγευμα στην Κεφαλονιά στην περιοχή Δεμουτσαντάτα, ο οποίος έβαλε φωτιά με σπίρτα. Ο δράστης ομολόγησε την πράξη του, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και το κουτί με τα σπίρτα που χρησιμοποίησε.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της Πυροσβεστικής τα οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr, καθώς από τις 5 Αυγούστου έως τις 16 Αυγούστου ειδικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει συνολικά σε άλλες 23 συλλήψεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα έχει να κάνει με εμπρησμούς από πρόθεση.

Πόσες και πού έγιναν συλλήψεις για εμπρησμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική:

Στις 5 Αυγούστου συνελήφθη στην περιοχή Ελαία του Δήμου Δωρίδος στη Φωκίδα ένα άτομο για εμπρησμό από αμέλεια

Στις 5 Αυγούστου συνελήφθη στην Καλαμάτα ένα άτομο για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση  (σ.σ. όταν ο δράστης συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, ομολόγησε ότι έχει βάλει και άλλες πυρκαγιές)

Στις 6 Αυγούστου συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως μία 23χρονη Αφγανή για εμπρησμό από πρόθεση (σ.σ.: η ποινή που της επεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 5 χρόνια)

Στις 6 Αυγούστου συνελήφθη στην Αιδηψό της Εύβοιας άτομο ηλικίας 38 ετών για εμπρησμό από αμέλεια

Στις 7 Αυγούστου συνελήφθη ηλικιωμένη στην Κάρυστο για εμπρησμό από αμέλεια

Στις 7 Αυγούστου συνελήφθη Ουκρανή στην Κέρκυρα για εμπρησμό από πρόθεση

Στις 7 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στα Τέμπη της Λάρισας για εμπρησμό από πρόθεση

Στις 8 Αυγούστου συνελήφθησαν στο Πέραμα της Αττικής ένας ανήλικος και 2 ενήλικοι για εμπρησμό από πρόθεση με αναπτήρα

Στις 8 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στη Λιβαδειά για εμπρησμό από αμέλεια

Στις 8 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στην Ανατολή Ιωαννίνων για εμπρησμό από αμέλεια

Στις 9 Αυγούστου συνελήφθη στην Παιανία ένας 41χρονος Βρετανός για εμπρησμό από πρόθεση (σ.σ.: η ποινή που του επεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 2 χρόνια)

Στις 9 Αυγούστου συνελήφθη στην Κομοτηνή ένας 33χρονος για εμπρησμό από πρόθεση

Στις 9 Αυγούστου συνελήφθη στην τοπική κοινότητα Άντισσας της Λέσβου ένας 55χρονος για εμπρησμό από πρόθεση (σ.σ.: η ποινή που του επεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 18 μήνες με αναστολή)

Στις 10 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στον Ορχομενό Λιβαδειάς για εμπρησμό από αμέλεια

Στις 11 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στο Αλεποχώρι για εμπρησμό από αμέλεια (σ.σ. πήρε φωτιά το αυτοκίνητό του και η πυρκαγιά ξέφυγε στο δάσος, αλλά ελέγχθηκε)

Στις 13 Αυγούστου συνελήφθη στη Σκύδρα Έδεσσας ένας 40χρονος για εμπρησμό από πρόθεση

Στις 13 Αυγούστου συνελήφθησαν στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου ένας 55χρονος και ένας 74χρονος για εμπρησμό από αμέλεια (σ.σ.: έκαναν θερμές εργασίες σε μία ημέρα που υπήρχε υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική)

Στις 15 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στον Λαγκαδά Λασιθίου για εμπρησμό από αμέλεια

Στις 16 Αυγούστου συνελήφθη στο Μουζάκι Ζακύνθου ένας 49χρονος για εμπρησμό από πρόθεση

Στις 16 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στη Μακρακώμη Φθιώτιδας για εμπρησμό από αμέλεια

Με βάση τις ίδιες πηγές στις 16 Αυγούστου ακόμη στην ευρύτερη περιοχή της Κασσάνδρας της Χαλκιδικής επιβλήθηκαν τρία διοικητικά πρόστιμα σε τρία διαφορετικά άτομα, σε έναν γιατί πέταξε αναμμένο τσιγάρο, σε άλλον γιατί έκανε κάπνισμα μελισσών και σε άλλον έναν γιατί εντοπίστηκε να ψήνει μέσα στο δάσος.

Άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα που είναι οι εμπρησμοί δασών.

Στην παράγραφο 1 μπορείτε να διαβάσετε ότι όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση – κατά την έννοια του νόμου – ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται:

α) με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή (είναι πλημμέλημα).

β) με κάθειρξη έως 10 έτη, αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο (εκεί που βάζει κάποιος φωτιά είναι άνθρωποι που τρέχουν και σώζονται -είναι κακούργημα).

γ) με κάθειρξη αν στην περίπτωση των α και β η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για τις περισσότερες φωτιές που θα προκύψει από στοιχεία πως συνειδητά κάποιοι πήγαν στα δάση και έβαλαν φωτιά είμαστε στο 1γ (άρα κακούργημα από 5 έως 15 κάθειρξη)

δ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν στην περίπτωση του στοιχείου β (η πράξη προκάλεσε κίνδυνο για άνθρωπο) η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τι σημαίνει μεγάλος αριθμός ανθρώπων; Είναι οι 6 ή 100; Δεν προσδιορίζεται και άρα παίζει ρόλο η ερμηνεία του νόμου.

Αυτά ισχύουν γενικά ως πλαίσια ποινής. Από εκεί και πέρα αν δεχθεί δικαστήριο πως χωρεί ελαφρυντική περίσταση η ποινή μπορεί να μειωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here