Πάρτε μερικά μαθήματα κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα…..από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι!

0
207

«Εμπιστευθήκαμε στο κοινό νόμισμα το στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί…. είτε δεχόσαστε να έχουμε κοινές αξίες είτε κρατήστε το νόμισμά σας και αφήστε εμάς στις αξίες μας». Αυτά, μεταξύ άλλων είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του και απευθυνόμενος προς τις χώρες του Βορρά της ΕΕ.

Σε αντίθεση με τον Ρέντσι κανένας Έλληνας πολιτικός, από τα κόμματα εξουσίας (Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας κ.λ.π.), δεν είπε κάτι παρόμοιο. 

Ενώ λογικά τα ανωτέρω λόγια θα έπρεπε να ακουστούν κυρίως από την Ελλάδα, που επί 4 χρόνια είναι χρεοκοπημένη και σε βαθιά κρίση, εξ αιτίας της συμπεριφοράς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως της Γερμανίας, τουναντίον τα ακούσαμε από την Ιταλία.

Πως είναι δυνατόν να δίνουμε όρκους πίστης και να έχουμε παραδοθεί σε ένα ευρωπαϊκό όραμα, που είναι καθαρά τραπεζιτικό και δεν δίνει καμία σημασία σε κοινές αξίες και ανθρώπινα όνειρα;

Πως είναι δυνατόν να θέλουμε μια νομισματική ένωση, όταν οι πλούσιες χώρες του Βορρά, αποστραγγίζουν οικονομικά τις χώρες του Νότου και στη συνέχεια δεν θέλουν να αναδιανείμουν αυτά τα κέρδη, αλλά επιβάλλουν δημοσιονομική εξαθλίωση και ξεπούλημα του Νότου;

Αν όλη αυτή η ιστορία δεν οδηγήσει είτε σε βίαιη διάλυση της ΕΕ είτε σε νέο αιματηρό ευρωπαϊκό πόλεμο, τότε θα πρόκειται για μια αφύσικη εξέλιξη.

Μεγάλο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν οι εθνικισμοί και από την μία και από την άλλη πλευρά. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η ανάπτυξη εθνικιστικών κομμάτων, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο, με εντελώς φυσικά αντίθετα προτάγματα, κατά τα συμφέροντα των εθνών τους.

Μπορεί άραγε αυτή η ΕΕ να βάλει μπροστά κοινές Ευρωπαϊκές αξίες και ανθρώπινα όνειρα και όχι το ευρώ; Πολύ φοβόμαστε ότι δεν μπορεί. Ο Γερμανικός επεκτατικός εθνικισμός κυρίως, αλλά και οι βόρειοι δορυφόροι του, θέλουν μια Ευρώπη αφεντικών και δούλων με όπλο επιβολής το ισχυρό ευρώ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει κοινές αξίες.

Μακάρι λοιπόν να ακούγαμε και από τους Έλληνες πολιτικούς και κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να έβαζαν ως προαπαιτούμενο της συνέχισης της ευρωπαϊκής μας πορείας τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και όχι το κοινό νόμισμα.

Δυστυχώς όμως, δεν πρόκειται να ακούσουμε κάτι τέτοιο, αφού δεν τους το επιτρέπουν οι Μέρκελ και Σόϊμπλε να το πουν.

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here