Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ 30/04/2018.

0
613

H UNESCO (ο οργανισμός του ΟΗΕ που ασχολείται με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα) ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ Μουσικής, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2011 στο Παρίσι.

Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές».

Η πρωτοβουλία ανήκει στον διάσημο Αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας».

Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, επειδή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τη γενέθλια χώρα της τζαζ μουσικής.

Ella Fitzgerald: Η βασίλισσα της Τζαζ 

Η Ella Fitzgerald προήλθε από το είδος του Swing, αλλά δεν παρέμεινε τραγουδίστρια αυτού του είδους. Εξελίχθηκε και αναδείχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες φωνές της σύγχρονης τζαζ. Κυριάρχησε μεγαλοπρεπώς σε όλα τα στυλ, τα οποία είχε ζήσει και τραγουδήσει.

Παρατίθενται βίντεο: 

(1) από εμφάνιση της Έλλα Φιτζέραλντ στο Montreux Jazz Festival, όπου δίνει μια εξαιρετική παράσταση-απόδειξη του μεγαλείου της. Συνδυάζει παλιές επιτυχίες με νέες και αποδεικνύει πως σε κάθε περίπτωση το swing είναι μέσα της…….

{videobox}pKTg6VhkafU{/videobox} 

και (2) από τις αξέχαστες παλιές TOP επιτυχίες από το φανταστικό δίδυμο Ella Fitzgerald και Louis Armstrong…….

{videobox}ttcPk-ss2mU{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here