Παναγιωτόπουλος σε ΣΚΑΪ: Γαλλική φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ!

0
837

«Δεν θα πρότεινα να πάμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προς Θεού, να μην παρεξηγηθούμε,  άλλα θεωρώ ότι η Ευρώπη με κάποιο τρόπο πρέπει να δείξει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Να ένα πρώτο βήμα, κάποια πολεμικά πλοία… που αποστέλλονται από Γάλλια και Ιταλία για να έχουν παρουσία στο επίμαχο οικόπεδο».

Μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει το Παρίσι όπως δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει και πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα. 

Τόνισε μάλιστα πως η γαλλική φρεγάτα μπορεί να προσεγγίζει ήδη στην περιοχή.

«Θα δούμε ποια αποτροπή θα χαράξει αυτή η συμπεριφορά. Αλλά εμένα μού αρέσει το ρωμαϊκό ρητό «αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» όχι επειδή είσαι πολεμοχαρής, αλλά ακριβώς γιατί θέλεις να αποτρέψεις τον πόλεμο…Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κρατάμε τις ένοπλες δυνάμεις σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας».

Μού αρέσει το ρωμαϊκό ρητό  «αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο»  όχι επειδή είσαι πολεμοχαρής, αλλά ακριβώς γιατί θέλεις να αποτρέψεις τον πόλεμο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο να αποσταλεί γαλικό πολεμικό κατά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί την Πέμπτη, καθώς η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ.

«Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μονό προς τη Γάλλια, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Ερντογάν έναντι των συμμάχων»…..υπογράμμισε.

Αποσαφήνισε πάντως ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του οικοπέδου 7, ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή, αλλά εκτίμησε ότι είναι σημαντική εκεί η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία. Αποκάλεσε ακόμα προκλητική ενέργεια την παρουσία του γεωτρύπανου Γιαβούζ με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Αναφερόμενος εξάλλου στο συριακό, ο υπουργός τόνισε ότι οι Τούρκοι έχουν μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και  δίνουν την  αίσθηση ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ο σταθερός σύμμαχος στην περιοχή είναι μόνο η Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την προοπτική αγοράς δύο υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Παρλί υπεγράφη επιστολή προθέσεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

«Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ότι αφόρα το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση» διευκρίνισε. «Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» επισήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here