Πηρς Μπρόσναν…..από τον Τζέημς Μποντ στο Μάμα Μία!

0
311

Υπήρξε ο ωραιότερος πράκτορας 007, μετά τον Σων Κόννερυ. Γοητευτικός, κομψός, 1.88 μ. πήρε το ρόλο του Τζέιμς Μποντ σε σχετικά νεαρότερη ηλικία απ ότι ήταν ο Μποντ στο σενάριο, όμως αυτός ακριβώς ο «τύπος» τον εκτόξευσε στην κορυφή των πιο ακριβοπληρωμένων και δημοφιλών σταρ εν μία νυκτί.

Η αμοιβή του για το «Golden Eye» το πρώτο του έργο το 1995 ήταν 4 εκατ. δολάρια, η δεύτερη το «Tomorrow Νever Dies» το 1997 του απέφερε 8.200 εκατ. δολάρια, η τρίτη το 1999 «The World is Νot Enough» 12.400 εκ. και η τέταρτη «Die Another Day» τo 2002 16.500 εκ. δολάρια, ( αχ, αχ αυτά είναι λεφτά) εκτός του ότι ήταν ο μοναδικός πρωταγωνιστής που συμμετείχε σε 4 κατά σειρά ταινίες.

Θα καταλάβατε ότι αναφερόμαστε στον χαρισματικό τζέντλμαν Πηρς Μπρόσναν, OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire) τίτλο που του απονεμήθηκε το 2003 από τη βασίλισσα της Αγγλίας.

Ποιος είναι

Ο Πηρς Μπρένταν Μπρόσναν γεννήθηκε στις 16 Μαϊου του 1953 στο Νάβαν της Ιρλανδίας από την 19άχρονη νοσοκόμα Μέη Σμιθ και τον ξυλουργό Τόμας Μπρόσναν.

Όταν ήταν βρέφος ακόμη ο πατέρα του τους εγκατέλειψε και η μητέρα του για να μπορέσει να τον αναθρέψει πήγε στο Λονδίνο για να δουλέψει σαν νοσοκόμα. «Τη δεκαετία του ‘50 το να είσαι Ιρλανδή καθολική, παντρεμένη δίχως σύζυγο και νάχεις κι ένα παιδί να μεγαλώσεις ήταν πολύ δύσκολο», λεει ο Πηρς, «αλλά η μητέρα μου ήταν δυνατός άνθρωπος, τα μάζεψε και έφυγε για το Λονδίνο για μια καλύτερη δική της και δική μου τύχη.

Ερχόταν και μ έβλεπε μια ή δυο φορές το χρόνο». Στα 6 του ο παππούς κι η γιαγιά του, με τους οποίους έμενε, πέθαναν κι ο Πηρς άρχισε να φιλοξενείται σε συγγενικές οικογένειες, περνώντας κυρίως μοναχικά παιδικά χρόνια.

Τελικά σαν έγινε δέκα η μητέρα του μπορούσε πια να τον πάρει μαζί της στο Πούτναμ στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο όπου ζούσε.

Εκεί είχε γνωρίσει κάποιον που της ζήτησε να τον παντρευτεί αλλά η Μέη ήθελε την έγκριση του γιου της, την οποία και της την έδωσε φυσικά. (Τώρα η μητέρα του με τον σύζυγό της ,που αγάπησε σαν γιο του τον Πηρς, μένουν σ ένα χωριό της Σκωτίας).

Ολόκληρος ο κόσμος του πιτσιρικά Μπρόσναν, άλλαξε όταν μετακόμισε σε μια μητρόπολη, όπου οι συμμαθητές του τον έκαναν να αισθάνεται ξένος. «Έχουν ένα θαυμαστό τρόπο οι Άγγλοι να σε κάνουν να νοιώθεις ξένος. Με φώναζαν ο «Ιρλανδός»»….λεει.

 

Ήταν μόλις 11 όταν πήγε με τον πατριό του να δουν τον «Goldfinger» του «Τζέημς Μποντ» που ξετρελάθηκε. Τελειώνοντας στα 16 του το σχολείο αποφάσισε να γίνει ζωγράφος και γράφτηκε στην σπουδαία σχολή St. Martin’s School of Art.

Μια μέρα που παρακολουθούσε σε ένα μάθημα πώς να «καταπίνει φωτιές», ένας ατζέντης από ένα τσίρκο που βρισκόταν παρών, εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητές του και τον προσέλαβε για τρία χρόνια. Αργότερα φοίτησε στην Υποκριτική στο έγκυρο Drama Center London όπου έμαθε και χορό και στάση του σώματος.

Ο ίδιος περιγράφει…..«Όταν ανακάλυψα την Υποκριτική, ή καλύτερα όταν η Υποκριτική με…ανακάλυψε, ένοιωσα απελευθερωμένος. Έβαζα ένα λιθαράκι σε μια άλλη καλύτερη ζωή. Ήμουν καλός σ αυτή τη δουλειά και εκτιμήθηκε, κάτι που για μένα ήταν μια μεγάλη ικανοποίηση»

Καριέρα

Μόλις πήρε το πτυχίο του από τη Δραματική το 1975, άρχισε να εργάζεται σαν βοηθός stage manager στο Βασιλικό Θέατρο του Γιορκ. Έκανε το ντεμπούτο του με το έργο «Wait Until Dark”, σε έξι μήνες τον επέλεξε ο Τέννεσι Ουίλλιαμς για το ρόλο του McCabe στην αγγλική πρεμιέρα του έργου του «The Red Devil Battery Sign» και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την ερμηνεία του ,που ο Πηρς ακόμη φυλάει το τηλεγράφημά του : «Ευχαριστώ το Θεό που σε έστειλε σε μένα αγόρι μου».

Το 1977 ο Τζεφιρέλι τον διάλεξε να παίξει στο «Filoumena» του ντε Φιλίππο. Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες με ταινίες , θεατρικά και τηλεόραση. Το 1982 μετακόμισε στην Νότια Καλιφόρνια, μαζί με σύζυγό του Κασσάντρα κι έπαιξε σε τηλεταινίες.

Την ίδια χρονιά η εφημερίδα Washington Post, μετά το ρόλο του ως ρομαντικού ντετέκτιβ στη σειρά του ABC «Remington Steele» έγραψε πως θα ήταν θαυμάσιος για «007».

Όταν η σειρά τέλειωσε ο Μπρόσναν έλαβε μέρος σε πολλά φιλμ, τηλεταινίες και τηλεοπτικές σειρές και προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα το ’85 για την ερμηνεία του στο σήριαλ «Manions of America».

Ο ηθοποιός θα υπέγραφε για το ρόλο του Μποντ το 1985 με τον παραγωγό Άλμπερτ Μπρόκολι, αφού ανεβλήθη η συνέχεια του «Remington Steele», με το οποίο είχε συμβόλαιο.

Μετά, η παραγωγή του «Remington Steele» το ξανασκέφτηκε & πρότεινε στον Μπρόκολι να μπορεί ο ηθοποιός να παίξει και στα δύο, αλλά εκείνος είπε ότι δεν το δέχεται αυτό και τους έδωσε dead line να απαντήσουν μέσα σε 60 ημέρες. Αυτό δυσκόλευε την παραγωγή.

Τελικά την 60η μέρα που εξέπνεε η προθεσμία, απάντησε ότι θα συνεχίσει τη σειρά, κι ο Πηρς αποσύρθηκε από τον Μποντ. «Καλύτερα» , παραδέχεται ο ίδιος, «γιατί ήμουν πολύ νεαρός τότε για πράκτορας».

Η χρονιά που έμελλε να του αλλάξει την καριέρα, ήταν το 1994. Ο Πηρς Μπρόσναν έγινε ο πέμπτος Τζέημς Μποντ, υπέγραψε συμβόλαιο για τρεις ταινίες με προοπτική και για τέταρτη. Εκτός της αμοιβής του κάθε φορά του δώριζαν και το σούπερ – αυτοκίνητο του φιλμ. 

Σύμφωνα με τους ράφτες των κοστουμιών του, ο Πηρς υπήρξε ο πιο αδύνατος πράκτορας στο «Golden Eye» και ο πιο παχύς στο « Die Another Day».

Τα πουκάμισα και οι γραβάτες του ήταν από τον οίκο Turnbull & Asser, τα παπούτσια του από του Church, τα κοστούμια του από τον ιταλικό οίκο Brioni, τα μανικετόκουμπα και οι ζώνες του συνήθως Dunhill.

Μάλιστα, του απαγορεύτηκε να φορέσει σμόκιν , σε οποιοδήποτε άλλο φιλμ, κι αυτό έγινε πρόβλημα γα το «Thoma’s Crown Affair» που γύρισε η εταιρία του 7 πρωταγωνιστούσε.

Ιδιωτική Ζωή

Ο Πηρς παντρεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1980 την Αυστραλέζα ηθοποιό Κασσάντρα Χάρρις, και υιοθέτησε τα δυο της παιδιά από τον πρώτο γάμο της, όταν πέθανε ο πατέρας τους το 1986, ενώ απέκτησαν μαζί και τον Σων που γεννήθηκε το 1973.

Η Κασσάντρα ήταν τα πάντα για εκείνον. «Η Κάσσι με έκανε τον άνδρα που είμαι, τον ηθοποιό που είμαι, τον πατέρα που είμαι . Θα είναι για πάντα μέσα στο αίμα μου», λέει. Η γυναίκα του πέθανε στα χέρια του μια ημέρα μετά την 11η επέτειο του γάμου τους το 1991, από καρκίνο όπως και η κόρη της Σάρλοτ το 2013 από την ίδια αρρώστια.

Η επιθυμία της πάντα ήταν να υποδυθεί ο Πηρς τον Τζέημς Μποντ κι αυτό πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της. Το 2001 ο Μπρόσναν, δέκα χρόνια μετά την απώλεια της γυναίκας του, που του είχε στοιχίσει πολύ, με τρία παιδιά τότε, παντρεύτηκε την Aμερικανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Κέλυ Σάι Σμιθ με την οποία έχει δυο παιδιά και ζει μαζί της έως σήμερα.

Για πρώτη φορά στη ζωή του συνάντησε τον πατέρα του στα γυρίσματα του σήριαλ «Remington Steele» στην Ιρλανδία, μέσα σε πολύ κόσμο γι αυτό και δεν μπόρεσε να τον ρωτήσει γιατί τον εγκατέλειψε.

Έχει και αμερικανική και Ιρλανδική υπηκοότητα, μένει στο Μαλιμπού στην Καλιφόρνια, κι έχει σπίτι στο νησί Καουάι, έχει δική του εταιρία παραγωγής την «Irish DreamΤime», είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ, έχει εκλεγεί από περιοδικά ως ένας από τους 50 ωραιότερους άνδρες, είναι κλειστοφοβικός, συνάντησε τον Σων Κόνερι για πρώτη φορά στην 76η Απονομή των Όσκαρ, έκοψε το κάπνισμα το 1997 πριν βγει το «Tomorrow Never Dies», του αρέσει να ψαρεύει.

Γυρίζοντας το «Tomorrow Never Dies», ένας αντικαταστάτης του σε μια σκηνή, τον χτύπησε άθελά του κι έχει μια ουλή στο δεξί άνω χείλος του. Πιστεύει στον Θεό και προσεύχεται.

Τo «From Russia with Love» και το «For your Eyes Οnly» είναι τα αγαπημένα του και το «On Her Majesty’s Secret Service» αυτό που του άρεσε λιγότερο.

Μετά το επιτυχημένο «Mamma Mia» είναι οι καλύτεροι φίλοι με την Μέριλ Στρηπ. Είναι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, της υιοθεσίας παιδιών από τους γκέη, προστάτης του περιβάλλοντος, φιλάνθρωπος. Τελευταία του ταινία το θρίλερ «The November Man».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here