Πολιτιστική Διπλωματία με το βλέμμα στο μέλλον.

0
514

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πολιτιστικό Συμπόσιο, στη Βίλλα ΚΩΣΤΑ,  το οποίο ένωσε τρία σημαντικά θέματα: «2022 λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Η Πολιτιστική Διπλωματία μοχλός εξωστρέφειας της χώρας».

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος στο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη την πρόεδρο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε κα Κούτση και τους διοργανωτές,  επεσήμανε τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής διπλωματίας και τόνισε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του να διεκδικήσει το τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το δήμο του.

Η Pρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε κα Κούτση στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελείται και επεσήμανε ότι η πολιτιστική διπλωματία ενισχύει τη συνεννόηση και τη συνεργασία.

Στο χαιρετισμό της η κα Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα τ. Πρόεδρος της Βουλής-Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών τόνισε, ότι είναι ευτυχής που με πρότασή της καθιερώθηκε το «2022 ως λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη».

Η κα Κατερίνα Καμπανέλλη Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος δήλωσε, ότι παρόλο που ο πατέρας μου θεωρούσε τον εαυτό του σχεδόν αποκλειστικά θεατρικό συγγραφέα, έγραψε ή επιμελήθηκε πλήθος σεναρίων για τον κινηματογράφο. Βαθιά επηρεασμένος από τον νεορεαλιστικό ιταλικό κινηματογράφο έδωσε δείγματα γραφής ιδιαίτερα και πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα. Ο πατέρας μου, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του, μεγάλα διαστήματα φτώχειας, στρατόπεδο θανάτου, απορρίψεις στην αρχή της συγγραφικής του καριέρας, ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Στο χαιρετισμό του ο Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-τέως Υπουργός Εξωτερικών-Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειου Τομέα Β’ Αθήνας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, που λόγω covid-19, δεν βρέθηκε στο Συμπόσιο, τόνισε ότι, θα ήθελα να συγχαρώ τους οργανωτές  και για την ευγενική πρόσκληση, αλλά κυρίως για την πρωτότυπη ιδέα να συνδυάσουν τρία φαινομενικά διαφορετικά θέματα, Πολιτιστική διπλωματία, Έτος Καμπανέλλη και την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα Ελευσίνα στη συζήτηση. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια άσκηση που δείχνει πώς ο Πολιτισμός, πέρα από την προφανή και μεγάλη αυταξία του, εισφέρει και ενισχύει την εικόνα της χώρας μας.

Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, Βουλευτής ΝΔ Βόρειου Τομέα Β’ Αθήνας-Καθηγητής Επικοινωνίας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο που επηρεάζουν τη κοινή γνώμη. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και απαιτείται όραμα που θα εμπνεύσει τη νέα γενιά. Ο πολιτισμός ενώνει και ενισχύει την εξωστρέφεια.

Η κα Μιλένα Αποστολάκη, Δικηγόρος-Δ/ντρια Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας-τέως Υπουργός ΠΑΣΟΚ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη και στην σπουδαία επιτυχία της να καθιερώσει το θεσμό των Ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτευουσών.

Ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Ελευσίνα 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» στην ομιλία του παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλούσιου καλλιτεχνικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκινά επίσημα τη 1-1-2023.

Προσκάλεσε το κοινό να επισκεφθεί την Ελευσίνα, να περιηγηθεί στους Αρχαίους χώρους της και να απολαύσει το πλούσιο πρόγραμμα που θα παρουσιάζεται.

«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έργου που παίζεται στο θέατρο Πρόβα,  παρουσίασαν  οι ηθοποιοί Μαίρη Ραζή και Σωτήρης Τσόγκας.  

Με κολακευτικά σχόλια αναφέρθηκε στο δάσκαλό του Ιάκωβο Καμπανέλλη ο κ. Γιώργος Αρμένης, ηθοποιός-συγγραφέας.

Τον συντονισμό του συμποσίου έκανε  ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Κων/νος Μαργαρίτης, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Κώστας Μαντάς, συγγραφέας-ιδρυτής Lifespeed.gr.

Το Συμπόσιο τίμησαν  με την παρουσία τους, υψηλές προσωπικότητες, όπως ο Αντί-περιφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γιάννης Κεχρής, ο εκδότης κ. Φύκιρης, ο Λεονάρδος Ρακιτζής και πολλοί άλλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here