Πρωτοφανές και Ανήκουστο! Η Ελλάδα δανείστηκε 51 δις ευρώ με ΑΕΠ…185 δις ευρώ!!

0
529

Ο Κώστας Κόλμερ αναλύει στην «Εστία» τον σκοτεινό ορίζοντα του 2021.

Πονοκέφαλος έλλειμμα και ισοζύγιο συναλλαγών-Ανάγκη συμμαχίας με την Ιταλία για την αναδιάρθρωση των χρεών της πανδημίας.

Η χαραυγή ελπίδας των εμβολίων συσκοτίζεται από την κακή πορεία της οικονομίας. Η μείωση του Εθνικού Εισοδήματος από τον εγκλωβισμό (ελληνιστί «λόκ-ντάουν») της Αγοράς αντανακλάται στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Οι Εισαγωγές αγαθών μειώνονται λόγω πτώσης του ιδιωτικού εισοδήματος, οι Εξαγωγές προϊόντων περιορίζονται εξαιτίας της Πανδημικής ύφεσης, οι Τουριστικές εισπράξεις κατακρημνίζονται συνεπεία της ανακοπής των αεροπορικών αφίξεων και το Ναυτιλιακό συνάλλαγμα υποχωρεί λόγω των χαμηλών ναύλων της ποντοπόρου ναυτιλίας μας.

Ακόμη κι αυτή η πτώση των τιμών των καυσίμων διεθνώς επηρεάζει δυσμενώς το «ισοζύγιο» από την κάμψη των Εσόδων των Διυλιστηρίων της χώρας.

Δεν αντιμετωπίζει συναλλαγματική «κρίση»

Το έλλειμμα του «ισοζυγίου» τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο 10μηνο του λήγοντος έτους έφθασε τα 9,4 δις. ευρώ και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ όλο το 2020. Παρά ταύτα, η Ελληνική οικονομία δεν αντιμετωπίζει συναλλαγματική «κρίση» όπως το 2008 (με μισό τότε έλλειμμα εν σχέση με το τωρινό).

Τράπεζες και διεθνείς επενδυτές αγοράζουν τα εγγυημένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ελληνικά κρατικά ομόλογα, με θετικά επιτόκια και τα διαθέτουν στην διεθνή διατραπεζική αγορά ως collateral ρευστότητος και με κάποιο κέρδος. Έτσι χρηματοδοτούνται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (23 δις. ευρώ) και οι πληρωμές των εισαγωγών (46 δις. ευρώ) φέτος.

Η εμπιστοσύνη προς την Ελληνική κυβέρνηση και τις Τράπεζες από τους διεθνείς οργανισμούς πιστοληπτικής αξιοπιστίας Fitch, S&P και Moody’s επιτρέπει την άνετη προς το παρόν χρηματοδότηση του διπλού ελλείμματος: Κρατικού προϋπολογισμού κι «ισοζυγίου πληρωμών».

Ο εξωτερικός δανεισμός

Φέτος, ο εξωτερικός δανεισμός της Ελλάδος ξεπέρασε τα 51 δις. ευρώ το δεκάμηνο, ποσό πρωτοφανές, για οικονομία που μόλις «μετράει» 185 δις. ευρώ ευρώ εθνικό προϊόν.

Αν όμως κάτι μεταβληθεί αιφνιδίως «επί τα χείρω» για την αξιοπιστία της χώρας, η εθνική οικονομία θα επιστρέψει στην κατάσταση του 2009 οπότε θα χρειαστεί εκ νέου αναδιάταξη του εξωτερικού χρέους, με ότι αυτό συνεπάγεται («μνημόνια» και επιτηρήσεις των πιστωτών).

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε φέτος κατά 45 δις. ευρώ και υπερέβη το 200% του ΑΕΠ-το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την άμυνα της χώρας, το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί σημαντικά έστω και αν αυτό αποπληρώνεται με δόσεις.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι με ιδιωτικοποιήσεις, εγχώριες επενδύσεις και ξένες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα (των Volkswagen, Microsoft, Pfizer, Google κλπ) θα μπορέσει ν’ αντισταθμίσει εν μέρει το εξωτερικό έλλειμμα.

Αυταπατάται όμως αν νομίζει ότι με τα καζίνα του κ. Γεωργιάδη, την «απολιγνιτοποίηση» του κ. Χατζηδάκη και την προσέλκυση ξένων φοροφυγάδων και κατόχων Κινέζικης «βίζας», θα υποκαταστήσει την έλλειψη εγχωρίου παραγωγής και πραγματικού εισοδήματος.

Ούτε ο τουρισμός δε θα μας σώσει

Ακόμη κι αν το προσεχές έτος, ο Τουρισμός ανακάμψει δραστήρια, το έλλειμμα του εθνικού ισοζυγίου εσόδων και δαπανών θα διευρυνθεί περαιτέρω. Πέραν του φθηνού δανεισμού και της ταχείας αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου…Πανδημίας, άλλοι πόροι δεν προσφέρονται για την συντήρηση του παραγωγικού τομέα της οικονομίας.

Η τεράστια γραφειοκρατία, αναξιοκρατία στο Δημόσιο και στην τοπική…κακό-διοίκηση σκοτώνει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία και στρέφει τους νέους επαγγελματίες στο εξωτερικό όπου ήδη έχουν μεταβεί 500.000.

Εάν η κυβέρνηση δεν πιάσει τον Μινώταυρο της δημοσιοϋπαλληλίας απ’ τα κέρατα, που τώρα έμαθε με τον Κορωνοϊό να πληρώνεται αλλά να μην εργάζεται, σύντομα θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα και πτώση της δημοτικότητας.

Για να μην πέσει στην παγίδα της «απλής αναλογικής», καλό θα ήταν να συμμαχήσει από τώρα με τον Κόντε, Πρωθυπουργό της Ιταλίας για την απαλλαγή του χρέους της Πανδημίας στην ΕΚΤ ή έστω για την μετάθεση αποπληρωμής του στο απώτατο μέλλον, έως ότου διαλυθούν τα σύννεφα που συσσωρεύονται στον οικονομικό ορίζοντα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πανηγυρίζουν με Πρωτογενές έλλειμμα €13,75 δις ευρώ στο 11μηνο από πρωτογενές πλεόνασμα €6,9 δις ευρώ το 2019.

Πρωτογενές έλλειμμα 13,75 δισ. ευρώ το 11μηνο-Αύξηση 2% στα καθαρά έσοδα.

Ελληνική Οικονομία: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 13,747 δις ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, έναντι αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15,292 δις ευρώ.

Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 6,945 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 806 εκατ. ευρώ πέραν του στόχου που είχε τεθεί για το ίδιο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 18,252 δις ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 19,837 δις ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,126 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 806 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2020 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από φόρους λόγω του ότι η επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης δεν ήταν τόσο εμπροσθοβαρής όσο είχε εκτιμηθεί, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,190 δις ευρώ, αυξημένα κατά 916 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

-ΦΠΑ καπνικών προϊόντων κατά 11 εκατ. ευρώ ή 2,0%,

-ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 373 εκατ. ευρώ ή 3,2%,

-ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 27 εκατ. ευρώ ή 1,4%,

-Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 17 εκατ. ευρώ ή 1,2%,

-Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 130 εκατ. ευρώ ή 1,4%,

-Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 145 εκατ. ευρώ ή 7,5%,

-Μεταβιβάσεις κατά 342 εκατ. ευρώ ή 7,0% ,

-Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 19 εκατ. ευρώ ή 4,3%,

-Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 37 εκατ. ευρώ ή 1,6% εκ των οποίων : Eπιστροφές δαπανών κατά 59 εκατ. ευρώ ή 5,6%.

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

-ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 73 εκατ. ευρώ ή 5,3%,

-ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 13 εκατ. ευρώ ή 0,4%,

-Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 15 εκατ. ευρώ ή 4,3%,

-Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 18 εκατ. ευρώ ή 1,9%,

-Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 70 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 5,065 δις ευρώ, αυξημένες κατά 110 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here