Πρωτοφανές σκάνδαλο στο ΙΚΑ αποκάλυψαν οι αρχές. Πανηγύρι επί Σαμαροβενιζέλων!

0
140

Στο εδώλιο βρίσκεται το πρώην υπηρεσιακό συμβούλιο του ΙΚΑ, μετά από εισαγγελικό βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη με την κατηγορία της «νόθευσης» των πινάκων αξιολόγησης και προαγωγής των εργαζομένων του Ιδρύματος, αδικώντας ορισμένους μη αρεστούς σε αυτούς, οι οποίοι, αν και συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια όπως προβλέπεται, είδαν συναδέλφους τους να ανελίσσονται στην ιεραρχία και να τοποθετούνται στις θέσεις που επιθυμούν.

Τα πέντε μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου του 2013 αντιμετωπίζουν ποινές που μπορεί να φτάσουν και τη φυλάκιση.

Τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου «ενήργησαν από κοινού και τέλεσαν σε κοινό δόλο, με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να ωφελήσουν και να βλάψουν άλλον»

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου «ενήργησαν από κοινού και τέλεσαν σε κοινό δόλο, με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να ωφελήσουν και να βλάψουν άλλον».

Τι έκανε το υπηρεσιακό συμβούλιο;

Αποφασίζοντας και διατάζοντας….μεταξύ τους, έκριναν ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων γίνεται ανά Νομό και Περιφέρεια της χώρας, και όχι σε Πανελλήνιο επίπεδο κατάταξης σε πίνακα κατά φθίνουσα βαθμολογία, όπως ισχύει.

Μάλιστα, για την εν λόγω κατάταξη των εργαζομένων ανά Νομό χρησιμοποίησαν την προτίμηση τόπου που είχε δηλώσει ο κάθε υποψήφιος διευθυντής, ώστε να καταρτίσουν τους συγκεκριμένους πίνακες.

«Από καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι η κατάταξη γίνεται σε υπό-πίνακες με βάση τον Νομό όπου υπηρετεί έκαστος αυτών», αναφέρει ο υπαλληλικός κώδικας, και σύμφωνα με το εισαγγελικό βούλευμα, τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου το ήξεραν καλά αυτό, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους.

Τα εν λόγω μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου δηλαδή έφτιαξαν στο μυαλό τους….δικούς τους νόμους, προκειμένου να ευνοήσουν συγκεκριμένους υπαλλήλους μοριοδοτώντας τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανέλθουν στους σχετικούς πίνακες και να καταλάβουν διευθυντικές θέσεις, ξεπερνώντας άλλους συναδέλφους τους με περισσότερα μόρια, και άρα προσόντα, όπως προβλέπεται από τον υπαλληλικό κώδικά.

Το θέμα κατέληξε στα δικαστήριο μετά την προσφυγή εργαζόμενου στο Ίδρυμα στον Νομό Ρόδου, ο οποίος είδε 49 συνυποψήφιούς του με χαμηλότερη βαθμολογία από τον ίδιο να τον ξεπερνούν.

Το θέμα κατέληξε στα δικαστήριο μετά την προσφυγή εργαζόμενου στο Ίδρυμα στον Νομό Ρόδου, ο οποίος είδε 49 συνυποψήφιούς του με χαμηλότερη βαθμολογία από τον ίδιο να τον ξεπερνούν και να τοποθετούνται σε διάφορες Μονάδες του Ιδρύματος στη χώρα, πολλοί εξ΄ αυτών στην Αττική…

Η δικαιολογία ήταν η «προτίμηση» του τόπου που είχε δηλώσει, αλλά τα δύο μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου δεν σταμάτησαν εδώ: στη βαθμολόγηση των «Ειδικών Δραστηριοτήτων» του έβαλαν «μηδέν», αν και σύμφωνα με τον φάκελο του είχε να επιδείξει το απαιτούμενο έργο (συμμετοχή σε ετήσια συνέδρια, μέλος του οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος κτλ.) ώστε να λάβει ευνοϊκή βαθμολογία.

Αντιθέτως, αναφέρει το βούλευμα, «οι κατηγορούμενοι έδωσαν βαθμούς σε άλλους συν-υποψηφίους με λιγότερες συμμετοχές από αυτόν, ενώ τα άλλα 3 μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου τον βαθμολόγησαν με 50 βαθμούς, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνολική βαθμολογία του».

Η δίκη έχει ξεκινήσει και μετά από διακοπή συνεχίζεται αύριο Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα, οι διωκόμενοι εργάζονται κανονικά στις θέσεις τους, μιας και η διοίκηση δεν τους έχει παύσει προσωρινά, και για όσο διάστημα τελούν υπό ποινική δίωξη για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here