Πώς θα γίνεις δωρητής οργάνων στην Ελλάδα;

0
600

Τον τρόπο και τις τεχνικές λεπτομέρειες της θετικής ή αρνητικής δήλωσης προσφοράς οργάνων καθορίζει νέα απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας

Όπως προβλέπει η απόφαση, κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του για τη δωρεά ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, συμπληρώνοντας τη σχετική δήλωση με την οποία εγγράφεται στο ενιαίο εθνικό μητρώο δωρητών, που τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Τα όργανα και οι ιστοί για τα οποία ο δωρητής έχει εκφράσει τη βούλησή του να μην προσφέρει, αποκλείονται από τη διαδικασία δωρεάς.

Αντίστοιχα, οι ενήλικοι πολίτες έχουν δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεση τους στη δωρεά οργάνων, με σχετική δήλωση και εγγραφή στο «μητρώο αρνητών».

Ανά πάσα στιγμή, κάθε πολίτης μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του από το ένα ή το άλλο μητρώο. Εάν διαγνωστεί εγκεφαλικός θάνατος και δεν υπάρχει εγγραφή σε κανένα μητρώο, την απόφαση για δωρεά οργάνων λαμβάνει η οικογένεια.

Όσοι είχαν δηλώσει δωρητές οργάνων παλιότερα (με βάση το σχετικό νόμο του 1999) θα πρέπει να ανανεώσουν τη δήλωσή τους, καθώς το παλιό μητρώο παύει να ισχύει.

Αρνητικό ρεκόρ

Η δωρεά οργάνων έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αφού οι μεταμοσχεύσεις ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία. Η φετινή χρονιά μάλιστα θεωρείται ότι θα κλείσει με αρνητικό ρεκόρ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 66 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων – 40 από πτωματικούς δότες και 26 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Οι αριθμοί αντιστοιχούν την πενιχρή αναλογία 1,5 δότης ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Το 2017 η αναλογία είχε διαμορφωθεί σε 6,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18 δότες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού.

Υ.Γ. Θέλω να γίνω δωρητής οργάνωνΕθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here