ΠΩΣ περνάς Γιάννη εκεί πάνω;

0
613

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο φίλος Γιάννης Μελάς διέβη τον Αχέροντα, για να εγκατασταθεί στη Γη των Μακάρων, όπου κατέληγαν φεύγοντας από τη ζωή, οι αγαπημένοι των θεών…

Αν και φτωχή λόγω κορωνοϊού και περιορισμένη η ζωή μας από πολιτιστικά και άλλα ευγενή δρώμενα, η απουσία του δραστήριου καθόλα Γιάννη την έκανε ακόμη φτωχότερη, διότι ο Γιάννης Μελάς και ασθενής ων, στο τέλος της ζωής του, δεν είχε ούτε επί στιγμήν χάσει τον δυναμισμό του, τη δημιουργική συνείδησή του, και την ενεργό ανάμειξη του στα κοινά. Ήταν ένας πραγματικός homouniversalis.

Δεν λησμονούμε ποτέ ότι ο Γιάννης Μελάς υπήρξε σ’ όλον του τον βίο υπόδειγμα φιλοσοφημένου ανδρός.

Άρθρωνε λόγο, έλεγχε την επικαιρότητα, καυτηρίαζε με ηπιότητα τα κακώς κείμενα και με το μειλίχιο και ευγενές ύφος του, με μια κλίση της κεφαλής του, περίμενε την αντίδραση του συνομιλητή του ή του αναγνώστη του για προβληματισμό και θεώρηση της σκληρής πραγματικότητας, η οποία τότε και τώρα περισσότερο, και πάντοτε, στον ωραίο μας τόπο που νεμόμαστε εμείς οι Έλληνες, φέρνει φθορά μέσα από την κοπιώδη ζύμωση των κινδύνων της καθημερινότητας που αυξάνεται καθημερινά.

Τέλος, στο ερώτημά μου, που ο Γιάννης παρέμενε αμίλητος και σκεπτικός, ο φίλος μας μου εκμυστηρεύτηκε:

Ζω μιαν ήρεμη ζωή και αβίαστη ζωή από την οποία μου λείπουν οι οικείοι μου και οι φίλοι μου. Ζω την αιωνιότητα, την αθανασία και την ηρεμία του ουρανού.

Αλλά…πολύ συχνά αισθάνομαι να μου λείπει και να αναπολώ, την τύρβη της πόλης με τις επικίνδυνες στροφές της και τις δύσκολες ατραπούς που ο σώφρων και νουνεχής άνθρωπος μπορεί ν’ αποφύγει με την κρίση και τη λογική του, διότι ποτέ δεν ξεχνώ το του Πλούταρχου σχόλιο:

«Η μεν γαρ φύσις άνευ μαθήσεως τυφλόν, η δε μάθησις δίχα φύσεως ελλιπές, η δ’ άσκησις χωρίς αμφοίν ατελές».

Δηλαδή, η φύσης του ανθρώπου αν δεν συνοδεύεται από μάθηση είναι κάτι το τυφλόν. Αλλά και η μάθησης χωρίς φύση επιδεκτικής μαθήσεως είναι κάτι το ελλιπές. Η δε άσκησης χωρίς τα δύο άλλα, δηλαδή χωρίς φύση και μάθηση, είναι κάτι το ατελές.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μας Γιάννη, δεν ξεχνιέσαι ποτέ!…

Γιώργος Οικονομίδης
Επίτιμος Πρόεδρος των Αιγυπτιωτών Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here