«Ραβασάκια» της ΕΥΔΑΠ για τέλη χρήσεως υπονόμων του 2014 στους κατοίκους της Εκάλης!

0
620

Οι «προνομιούχοι» κάτοικοι της Εκάλης άρχισαν να λαμβάνουν «ραβασάκια» από την ΕΥΔΑΠ για τέλη χρήσεως υπονόμων του 2014.

Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 5.000-7.500 ευρώ, για ιδιοκτησίες που παραμένουν ασύνδετες στο κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, «λόγω υπαιτιότητας του Δήμου Κηφισιάς», όπως διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, απαντώντας πρόσφατα σε αίτημα δημότη για απαλλαγή του από την καταβολή των σχετικών τελών.

Η συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα, μάλιστα, έχει την ιδιαιτερότητα να υδρεύεται από ιδιωτικό δίκτυο της «ΕΚΑΛΗ Α.Ε.» που διατηρεί χαμηλό τιμολόγιο, αλλά η ΕΥΔΑΠ χρεώνει τους κατοίκους με τέλη αποχέτευσης, βάσει του δικού της τιμολογίου και της κλιμακωτής κατανάλωσης που προβλέπεται. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν υψηλές καταναλώσεις (κήποι, πισίνες, κ.α.), ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά έτος, χωρίς να απολαμβάνουν τα οφέλη του αποχετευτικού δικτύου, στο οποίο δεν έχουν συνδεθεί ακόμα.

Για μια μέση ετήσια κατανάλωση, το ποσό αυτό φτάνει περίπου στα 1.000 ευρώ, ενώ οι χρεώσεις ύδρευσης του τοπικού δικτύου είναι υπό-διπλάσιες.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Οι περισσότεροι, εκτός από τα εικονικά τέλη αποχέτευσης, συνεχίζουν να πληρώνουν κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα 100 ευρώ στο βυτίο για την εκκένωση των βόθρων.

«Οι λογαριασμοί αυτοί, πέραν των υπερβολικών χρεώσεων για τέλη αποχέτευσης του νερού με το οποίο ποτίζουμε τους κήπους, κυρίως τους θερινούς μήνες, ήδη υπόκεινται στη δικαστική βάσανο και κρίση, κατόπιν προσφυγής μερίδας κατοίκων στα αρμόδια δικαστήρια. Ο προφανής λόγος είναι ότι δεν μπορείς να πληρώνεις για μια υπηρεσία την οποία δεν απολαμβάνεις εξ υπαιτιότητας τρίτου»……λέει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο κάτοικος της περιοχής και πρώην αντιδήμαρχος Εκάλης Μάνος Μαρκεσίνης, ο οποίος και ο ίδιος αναμένει από το 2011 να συνδεθεί το ακίνητό του στο δίκτυο αποχέτευσης. 

«Χαράτσι» δίχως αντίκρισμα αλλά…..βάσει νόμου!

Η ΕΥΔΑΠ από την πλευρά της επικαλείται τον Ν.3212/2003 που ρητά ορίζει ότι τα τέλη χρήσεως υπονόμων αρχίζουν να καταβάλλονται υποχρεωτικά έξι μήνες από την ημερομηνία κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κατόπιν συνεννόησης του Δήμου Κηφισιάς με την ΕΥΔΑΠ, τα τέλη χρήσης υπονόμων για το 2012 και το 2013 ακυρώθηκαν για όσους ιδιοκτήτες, βέβαια, πρόλαβαν και έπραξαν τα δέοντα «εξ αιτίας μη σύνδεσης του ακινήτου τους με τον αγωγό ακαθάρτων, λόγω υπαιτιότητας του Δήμου Κηφισιάς», όπως αναφέρει στις σχετικές βεβαιώσεις που έδωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προγραμματισμού Εσόδων Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ.

Σε μια άλλη περίπτωση, ειδικά για τους κατοίκους του Θριασίου, η ΕΥΔΑΠ έδωσε οικονομικά κίνητρα ώστε να συνδεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ακίνητα στο κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης. Η εταιρεία διαθέτει για την αντιμετώπιση της συνολικής δαπάνης σύνδεσης κάθε ιδιοκτησίας στο δίκτυο αποχέτευσης, το ποσό των 2.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες εργασίες εντός του ακινήτου για την προσαρμογή του εσωτερικού δικτύου, καθώς και το κόστος της σύνδεσης που έχει καταλογιστεί από τον Δήμο.

Η απόφαση αυτή προβλέπει δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού σε περίοδο 72 μηνών, ενώ για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των νοικοκυριών που θα συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης, το χρονικό διάστημα απαλλαγής από τα τέλη αποχέτευσης ανέρχεται σε 2 έτη.

Στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, πάντως, τα «ραβασάκια» της ΕΥΔΑΠ για τέλη αποχέτευσης του 2014 έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους καταναλωτές. Με δεδομένο ότι τα έργα και του υπόλοιπου υπό κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ολοκληρώθηκαν, το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν περίπου 900 νοικοκυριά στην Εκάλη, χωρίς ακόμη να έχουν συνδεθεί στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Εκάλης και Πολιτικής προστασίας Δημήτρη Λιανό, «η ΕΥΔΑΠ επικαλείται το σχετικό νόμο και δεν δέχεται καμία άλλη διαπραγμάτευση». Όπως τονίζει ο ίδιος, «ο Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά της ΕΥΔΑΠ, παρά μόνο οι θιγόμενοι κάτοικοι, τους οποίους φυσικά και ο Δήμος θα συνδράμει στο αίτημά τους. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε επαφή με εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να υπάρξουν μαζικές προσφυγές όσων κατοίκων το επιθυμούν».

Η απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη

Τα πράγματα πάντως περιπλέκονται μετά και την απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη στο αίτημα του κ. Μάνου Μαρκεσίνη για απαλλαγή του από την καταβολή τελών αποχέτευσης έτους 2014, λόγω μη σύνδεσης του ακινήτου του στο δίκτυο αποχέτευσης.

«Παρακαλούμε αφενός μεν την Υπηρεσία Διαχείρισης και Προγραμματισμού Εσόδων Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ όπως προβεί εκ νέου στην ακύρωση του λογαριασμού για τα τέλη αποχέτευσης έτους 2014 εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη σύνδεσης του ανωτέρω ακινήτου με τον αγωγό ακαθάρτων, με ευθύνη του Δήμου Κηφισιάς, αφετέρου δε τη Δ.Ε. Εκάλης όπως μας ενημερώσει εγγράφως για τους λόγους μη σύνδεσης του ακινήτου με το δίκτυο αποχέτευσης, αφού το έργο φέρεται ότι ολοκληρώθηκε το 2011, καθώς επίσης και για το χρόνο σύνδεσής του, ευελπιστώντας ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, εάν βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει εντωμεταξύ συμβεί»……καταλήγει η Ανεξάρτητη Αρχή στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε με ημερομηνία 4 Μαρτίου 2016 προς την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Κηφισιάς.

Την ίδια στιγμή «τρέχει» και η προσφυγή κατοίκων της Εκάλης προς τα διοικητικά δικαστήρια για τα αμφισβητούμενα τέλη αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι αναμένουν την απόφαση. «Αν η απόφαση βγει εις βάρος μας, καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες του Δήμου σχετικά με την ικανοποίηση θετικών και αποθετικών ζημιών. Αν δικαιωθούμε, ασφαλώς αυτό θα είναι ένα μεγάλο «χαστούκι» για την ΕΥΔΑΠ.

Θα αποδειχθεί έτσι ότι παρά την απερίγραπτη αδράνεια του Δήμου, ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι ενεργοί δημότες που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών με ίδιες δαπάνες»……καταλήγει ο κ. Μάνος Μαρκεσίνης.

Υ.Γ. Παραθέτουμε δύο ρεπορτάζ της εφημερίδας Kifisias Press

(1)ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το αποχετευτικό της Εκάλης είναι γεμάτο λύματα προτού παραλειφθεί από την ΕΥΔΑΠ!!

(2)Παραλαβή του έργου «Δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο Δήμου Εκάλης» της Δ.Ε. Εκάλης από την Ε.ΥΔ.Α.Π.

παράλληλα με τις ανωτέρω διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του κ. Μάνου Μαρκεσίνη!……και τα συμπεράσματα δικά σας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here