Ρουκέτες κατά Αβραμόπουλου από τις εφημερίδες La Stampa και El Mundo: Έπαιρνε χρήματα από τη ΜΚΟ του Παντσέρι.

0
179

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Ελληνικής Υπηκοότητας είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και για αυτό «πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους» ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020.

La Stampa: Έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και την εμπλοκή του στο Qatargate

Μία ρουκέτα ρίχνουν δύο εφημερίδες κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Με δημοσιεύματά τους ρίχνουν μεγάλες σκιές  στον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος συμμετείχε στην ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου Qatar Gate.

Σύμφωνα με την Ιταλική La Stampa και την Ισπανική El Mundo ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όχι μόνο συμμετείχε στην αμαρτωλή ΜΚΟ, από την οποία παραιτήθηκε πριν από μερικές μέρες αλλά έπαιρνε και χρήματα από αυτήν.

Μάλιστα ο διευθυντής της «La Stampa»  με δηλώσεις του στην Ιταλική τηλεόραση ανέφερε ότι ξεκινάει έρευνα εναντίον του Αβραμόπουλου για τη ροή των χρημάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της La Stampa με τίτλο «Qatargate, σκιές πάνω από τον Αβραμόπουλο», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος του συνδέσμου Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που κατέληξε στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας των Βρυξελλών.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Ελληνικής Υπηκοότητας είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και για αυτό «πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους» ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε η «La Stampa» που ωστόσο δεν αναφέρει το ποσό».

Η Ιταλική εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι πρόκειται για «επίσημο» τέλος, άρα απολύτως θεμιτό, τόσο που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 εγκρίθηκε από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως προκύπτει από δεύτερο έγγραφο.

Όμως, υπό το πρίσμα των όσων έχουν συμβεί, ο μισθός του εγείρει τουλάχιστον δύο ζητήματα με επιπτώσεις τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.

Το πρώτο: Ο Αβραμόπουλος μπορεί να έλαβε «βρώμικα» χρήματα, αν ισχύει ότι το Fight Impunity λειτούργησε ως «κέντρο ξεπλύματος» για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ.

Το δεύτερο: σήμερα ο Αβραμόπουλος είναι ένας από τους δύο φαβορί υποψηφίους για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες του Κόλπου (ο άλλος είναι ο Λουίτζι ντι Μάιο).

Και η απλή υποψία ότι μπορεί να έλαβε, έστω και εν αγνοία του, «βρώμικα χρήματα» από το Κατάρ αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο εμπόδιο στην κούρσα του προς τον νέο ρόλο που καθιέρωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ».

Επίσης, η La Stampa γράφει ότι «η αναφορά στον μισθό του Αβραμόπουλου περιέχεται σε γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2020. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι ένα όργανο που έχει ως αποστολή να εξετάζει όλες τις θέσεις που ανέλαβαν πρώην επίτροποι στα δύο έτη μετά τη λήξη της θητείας τους.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν επίσης από το έγγραφο, όπως πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση που έλαβε η ΜΚΟ Fight Impunity, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι «Association Against Impunity and for Transnational Justice-AITJ».

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ΜΚΟ δεν έχει λάβει ποτέ κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ότι-σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Αβραμόπουλος-χρηματοδοτείται «κυρίως από δωρεές». Και ότι «ο σημαντικότερος δωρητής είναι το Ίδρυμα Ανάπτυξης Sekunjalo».

Πρόκειται για το φιλανθρωπικό τμήμα του ομίλου Sekunjalo, μιας από τις σημαντικότερες αφρικανικές επενδυτικές εταιρείες. Ιδρύθηκε από τον γιατρό Iqbal Survé, ο όμιλος έχει πολυεθνικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας και κατέχει τον σημαντικότερο εκδοτικό όμιλο στη χώρα.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος στον ιστό γεγονότων ή πληροφοριών που να συνδέουν αυτό το ίδρυμα με τη ΜΚΟ του Παντσέρι. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Sekunjalo θα λάβει χρηματοδότηση από το Κατάρ.

Ο Αβραμόπουλος είχε κοινοποιήσει τη νέα του αποστολή στην Επιτροπή στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στις 26 του ίδιου μήνα οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις αποδοχές του.

Στη συνέχεια, οι διευκρινίσεις έφτασαν στις 18 Νοεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν στη γνωμοδότηση της 10ης Δεκεμβρίου, η οποία κήρυξε τον ρόλο του ως πρώην επιτρόπου «συμβατό» με τις δραστηριότητες της ΜΚΟ.

Τόσο που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 έφτασε το πράσινο φως που υπέγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία παραιτήθηκε αμέσως μετά τις συλλήψεις, ήταν μέλος του επίτιμου συμβουλίου του Fight Impunity.

Σε επαφή με τη La Stampa, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει καμία δραστηριότητα για τη ΜΚΟ του Panzeri και ότι δεν είχε λάβει «καμία αμοιβή».

Ενώ ανάβει το πράσινο φως στην ανάθεση, το έγγραφο της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΕ για τον Αβραμόπουλο θέτει ωστόσο ένα διόλου ευκαταφρόνητο ζήτημα: τη μη εγγραφή του Fight Impunity στο κοινό μητρώο διαφάνειας Επιτροπής και Βουλής.

Αλλά ο Αβραμόπουλος είχε εξηγήσει ότι έφταιγε ο Covid: ο Παντσέρι τον είχε διαβεβαιώσει ότι ήθελε να ολοκληρώσει την εγγραφή στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ «μόλις ξαναρχίσει να εργάζεται πρόσωπο με πρόσωπο στις Βρυξέλλες».

Δύο χρόνια μετά από αυτή την υπόσχεση, και περισσότερα από τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ΜΚΟ του Παντσέρι εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται στο μητρώο διαφάνειας.

Το όνομα του ιδρυτή του-που βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική ένωση-βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υπόπτων»…καταλήγει η La Stampa.

Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και η ισπανική El Mundo σε δημοσίευμα με τίτλο «Το σκάνδαλο «Qatar Gate» πλήττει τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Υ.Γ. Σκιές και από την «El Mundo» για Αβραμόπουλο και Qatar Gate.

Μετά την ιταλική La Stampa, σειρά και της ισπανικής El Mundo να αναφερθεί στο σκάνδαλο του Qatar Gate, καταγράφοντας τις σχέσεις του πρώην Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης για συμμετοχή σε ΜΚΟ που ιδρύθηκε από τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι ο οποίος συνελήφθη από τις βελγικές αρχές με κατηγορίες περί διαφθοράς, δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η El Mundo επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Η κατάσταση περιπλέκεται, διότι ο πρώην Επίτροπος αποτέλεσε ένα από τα ονόματα που φάνταζαν ως επικρατέστερα για να εκπροσωπήσουν την ΕΕ στις χώρες του Κόλπου», αφήνοντας, όπως και η La Stampa, «σκιές» για τον Έλληνα πολιτικό.

Σύμφωνα με την El Mundo σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και των χωρών του Κόλπου δεν ήταν πρακτικά συνδεδεμένες…«Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το σκηνικό άλλαξε, καθώς το Κατάρ αποτελεί «παίκτη-κλειδί» στις γεωπολιτικές διεργασίες της Μέσης Ανατολής, ιδίως μετά την απόφαση των 27 για απεμπλοκή από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αλλά και από το γεγονός πως το Κατάρ αποτελεί το κέντρο των διαπραγματεύσεων με εξτρεμιστικές ομάδες από την Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here