Σκληρή αερομαχία στο βόρειο Αιγαίο με εικονικές καταρρίψεις τουρκικών F-16 από ελληνικά Mirage 2000-5!!

0
505

Η φράση του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχου Ε. Τουρνά ότι «Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει αν τολμήσουν οι Τούρκοι να κάνουν κάποια κίνηση» και ότι «Θα σπάσουν τα μούτρα τους» φαίνεται ότι άρχισε να γίνεται άμεσα πράξη από τους συναδέλφου του στην 114 ΠΜ καθώς η Τουρκία «σκούζει» γιατί τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk2 από την 114 ΠΜ σε αερομαχίες στο βόρειο Αιγαίο εγκλώβισαν στα ραντάρ ελέγχου πυρός τουρκικά μαχητικά F-16 και δεν τα απεγκλώβισαν πριν αυτά εγκαταλείψουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Στην συγκεκριμένη αερομαχία που έλαβε χώρα την Δευτέρα 10/11/2014 «έπεσε πολύ ξύλο», όπως πληροφορούμαστε, καθώς τα ελληνικά μαχητικά για πρώτη φορά μετά από καιρό ενεπλάκησαν και σε μικρές αποστάσεις πραγματοποιώντας εικονικές βολές και με τα υπέρυθρα βλήματα MICA IIR, εκτός από τα MICA ER.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αερομαχίας τα συγκεκριμένα βλήματα έχουν kill rate που ξεπερνά το 80%, ενώ βάσει της ρωσικής τακτικής που εφαρμόζεται από την γαλλική Αεροπορία και την ΠΑ (για τα συγκεκριμένα βλήματα) με διπλή εκτόξευση και των δύο εκδόσεων, πρακτικά οι πιθανότητας καταστροφής του στόχου είναι στο 100%.

Κατά την διάρκεια της πτήσης, δύο Mirage 2000-5 έλαβαν εντολή απογείωσης από την Σκύρο για την αναχαίτιση εξάδας τουρκικών μαχητικών F-16 (τα δύο ήταν οπλισμένα) που είχαν παραβιάσει τον ΕΕΧ μεταξύ των 6 και των 10 μιλίων, βορειοδυτικά της Λέσβου.

Η επαφή με τα εχθρικά μαχητικά έγινε σε σχετικά χαμηλό ύψος 9.000 ποδών (3 χλμ.) και ενώ αυτά βρίσκονταν ΒΔ της Μυτιλήνης.

Τα ελληνικά μαχητικά μετά από διαδοχικούς ελιγμούς και παρά το γεγονός ότι στα χαμηλά και μέσα ύψη τα F-16 έχουν καλύτερες επιδόσεις (καλύτερο παρατεταμένο λόγο στροφής) εν τούτοις κατάφεραν και τους πήραν την ουρά και το ραντάρ RDΥ εγκλώβισε τα δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά.

Ένα ολόκληρο λεπτό διήρκεσε ο εγκλωβισμός από τα τουρκικά μαχητικά (αρκούσε για να καταρριφθούν…..πέντε φορές το καθένα) και εν συνεχεία αποχώρησαν κυνηγημένα.

Το επεισόδιο θεωρήθηκε τόσο σημαντικό που το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Τουρκικά μαχητικά τα F-16 που πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, παρενοχλήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας που τα καταδίωξαν προχωρώντας σε εγκλωβισμό με τα ραντάρ τους».

Πάντως στην ΠΑ αναμένουν πιο έντονη τουρκική απάντηση, πέρα από τις δηλώσεις του Γενικού Επιτελείου και είναι έτοιμοι για όλα……

Δείτε την συγκεκριμένη αερομαχία που έλαβε χώρα την Δευτέρα 10/11/2014:

{videobox}7hLsWKrEAhM{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here