Σταύρος Λυγερός: Τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

0
838

Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την γεωστρατηγική της θέση.

Μαζί με την γεωπολιτική της αξία όμως αυξάνεται και ο κίνδυνος εκ Τουρκίας η οποία δεν είναι διαθέσιμη να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Την αποκάλυψη την έκανε στο ιταλικό «Agenzia Nova», στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019 που διεξάγεται στο Κάιρο, μια κυπριακή πηγή υψηλού επιπέδου που ωστόσο ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

«Το κοίτασμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το «Zohr» αλλά έχει παρόμοιο αποθεματικό», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το «Agenzia Nova».

Όπως και να έχει όμως το κοίτασμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο για μια χώρα του μεγέθους της Κύπρου.

Η ανακάλυψη πριν τρία χρόνια του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» λίγο έξω από τις αιγυπτιακές ακτές άλλαξε τα πάντα μέσα σε μια νύχτα με την Αίγυπτο να είναι η μεγάλη κερδισμένη

Το «Zohr» είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο και θα της επιτρέψει να λύσει το μεγάλο ενεργειακό της πρόβλημα.

Το κοίτασμα «Zohr» εκτιμάται ότι θα καλύψει σχεδόν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου για τουλάχιστον τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι ένα κοίτασμα επιπέδου «Zohr» στην κυπριακή ΑΟΖ θα προσφέρει πολλαπλάσια βαρύτητα στην σαφώς μικρότερη σε μέγεθος Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κοίτασμα «Zohr» που ανακάλυψε η ιταλική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία ENI είναι το 20ο μεγαλύτερο στον κόσμο, περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 5,5 δις  βαρέλια πετρελαίου) και καλύπτει μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Έτσι μπορούμε να έχουμε μια τάξη μεγέθους για το τι ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here