Στα γήπεδα (και στην διαχείριση απορριμμάτων) η Ελλάδα αναστενάζει…..

0
234

Λεφτά (για γήπεδα) υπάρχουν……έρχονται βλέπεις εκλογές!!

Τρεις ειδήσεις από την πρόσφατη επικαιρότητα, με «άρωμα» τοπικής αυτοδιοίκησης:

-Είδηση 1: Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ενέκρινε κονδύλι 7.000.000 ευρώ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και ξεκαθάρισε πως το έργο θα δώσει πνοή στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και θα αποτελέσει διέξοδο για τους νέους.

-Είδηση 2: Αντιπροσωπεία της ΑΕΚ συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό. Από πλευράς Περιφέρειας επιβεβαιώθηκε η απόφαση να ενισχυθεί η προσπάθεια της ΑΕΚ για ανέγερση νέου γηπέδου με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. 

Ο Γιάννης Σγουρός μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Σ' ότι αφορά στο οικονομικό, τα χρήματα είναι κλειδωμένα και όταν θα ξεκινήσει το έργο της ΑΕΚ, σε λογαριασμούς που θα έρχονται, θα αποπληρώνεται το έργο από την Περιφέρεια, μέχρι τα 20 εκατ. ευρώ».

-Είδηση 3: Την παραίτησή τους στη διάθεση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έθεσαν τη Δευτέρα 4-11 με κοινή επιστολή τους, ο πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αιτία, όπως σημειώνεται, τα τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τα μέλη της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ σημειώνουν, ότι η κεντρική διοίκηση και «διάφορα παράκεντρα με ανομολόγητους σκοπούς» δεν στηρίζουν τον ΕΔΣΝΑ, αν και «εδώ και ένα χρόνο σηκώνει ένα μεγάλο βάρος που δεν του αναλογεί».

Πρώτη απορία: Γιατί τέτοιο ζόρι, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για την ενίσχυση δύο δημοφιλών ομάδων; Σε μια χειμαζόμενη οικονομία με ανεργία στο 30%, προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι να διαθέτει κονδύλια για την δημιουργία γηπέδων τα οποία μάλιστα ανήκουν σε ομάδες ισχυρών οικονομικά παραγόντων (Μελισσανίδης, Αλαφούζος);

Δεύτερη απορία: Τι γίνεται με τα απορρίμματα; Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια μάχη για την διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχουν μεγάλοι εργολάβοι οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν το έργο το οποίο θα τους αποδώσει τεράστια κέρδη. Ο περιφερειάρχης καταγγέλλει «διάφορα παράκεντρα με ανομολόγητους σκοπούς». Ποια είναι αυτά; Γιατί δεν λεει ονόματα;

Όμως και η ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (22 Αυγούστου 2013): 

«Η επέκταση της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης και του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων στη Φυλή για τα επόμενα τρία χρόνια, αποτέλεσε αντικείμενο αντεγκλήσεων μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΣΝΑ Γιάννη Σγουρού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστηρίζει ότι η επέκταση της λειτουργίας για τα επόμενα τρία χρόνια έγινε με στόχο «την εξυπηρέτηση των μεγάλων εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων» και καταλογίζει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, που έλαβε τη σχετική απόφαση και στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Σγουρό, «αδιαφανείς διαδικασίες» στη λήψη της σχετικής απόφασης.

Για αυτό και καλεί την Εκτελεστική Επιτροπή «να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις του Ε.Μ.Α.Κ. και του αποτεφρωτήρα Ε.Ι.Α. καθώς και την αποτίμηση της λειτουργίας τους από τον ιδιώτη (τεχνική και οικονομική αξιολόγηση)».

-Απορία τρίτη: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η διαχείριση του δημοσίου χρήματος με συνθήκες αδιαφάνειας, πελατειακής λογικής και μισόλογων. Σε λίγους μήνες θα ψηφίσουμε για να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε πως πολιτεύθηκε κάθε υποψήφιος, ιδιαίτερα απέναντι σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Για παράδειγμα θα με ενδιέφερε να μάθω τι λεει για όλα αυτά ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ;

Δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε όλα. Γνωρίζουμε όμως αρκετά και ψάχνουμε για να μάθουμε και άλλα…..

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here