Στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου: Η Λευκωσία δίνει στο Παρίσι ναυτική βάση.

0
1582

Η Γαλλία είναι σύμμαχός μας, και στα πλαίσια αυτά κάνουμε συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις του μετά το εθνικό μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, και ερωτηθείς για σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Πολίτης» και «Η Καθημερινή» που αναφέρονται σε ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, κατασκευή ναυστάθμου στη ναυτική βάση στο Μαρί, εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, και σε επικείμενη υπογραφή μεγάλης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, ο κ. Αγγελίδης είπε:

«Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη, ότι η Γαλλία είναι σύμμαχός μας και στα πλαίσια αυτά κάνουμε συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση της σχέσης μας, είτε αυτή αφορά το Μαρί, όπως έχετε αναφέρει, είτε αεροπορική βάση ή οτιδήποτε άλλο».

«Έχει σχέση ξεκάθαρα με την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών μας μαζί με τη Γαλλία», σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως η Κύπρος καθίσταται μια περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «εάν δουλέψουμε με σοβαρότητα πιστεύω ότι αυτό που διαλαλούμε συνέχεια», ότι δηλαδή η Κύπρος έχει ρόλο να διαδραματίσει όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή μας, «μπορούμε να το πετύχουμε με αυτές τις συνεργασίες».

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως αυτό αφορά και τις διμερείς συνεργασίες της Κύπρου με ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις τριμερείς συνεργασίες που έχουμε. Δεν είναι απλώς λόγια. Συνέχεια γίνονται έργα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε.

Εξάλλου σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως αναπτύσσεται και μια εμπιστοσύνη προς την Κύπρο, κυρίως από μεγάλες χώρες, ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε πως αυτό είναι συνέπεια της αξιοπιστίας που έχουμε για αυτά τα ζητήματα.

Αναφερόμενος στο εθνικό μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ο κ. Αγγελίδης είπε πως αυτό, όπως και κάθε εθνικό μνημόσυνο, «ουσιαστικά θα πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε όλοι για συλλογική εργασία για το καλό της πατρίδας. Νομίζω μόνο αυτό είναι το μήνυμα της ημέρας έναντι όλων των ηρώων μας»……σημείωσε.

Δήλωση Γ. Περδίκη για τη γαλλική ναυτική βάση – Καλές οι αμυντικές συμφωνίες όταν υπάρχει «αρετή και τόλμη».

Λίγες ώρες μετά που η κυβέρνηση και κόμματα αποφάσισαν να τροποποιήσουν τον αρχικό νομοσχέδιο για το ταμείο υδρογονανθράκων (που συζητείται από το 2015) για να ικανοποιηθούν τάχα οι παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων η κυβέρνηση φρόντισε να διαρρεύσει την πληροφορία για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία για δημιουργία μόνιμου ναυστάθμου στο Μαρί.

Καλές οι αμυντικές συμφωνίες με ισχυρές χώρες και άλλες της περιοχής μας, αλλά για να έχουν βαρύνουσα αξία πρέπει να πείσουμε φίλους και εχθρούς ότι έχουμε και την τόλμη να τις εφαρμόσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.

Η πρόσφατη ιστορία απέδειξε  ότι πολύ εύκολα η ηγεσία μας καταφεύγει στην εύκολη λύση της απραξίας λόγω ατολμίας.

Μόλις πρόσφατα ο κ. Ακιντζί  «κάρφωσε»  τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το 2016 είχαν συναποφασίσει το πάγωμα των ερευνών στην Κυριακή ΑΟΖ, χωρίς να τον διαψεύσει η κυβέρνηση.

Κατά τον Α. Κάλβο «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Και η αρετή στην δική μας περίπτωση απαιτεί ένα κράτος που να σέβεται τον πολίτη, να μην τον κοροϊδεύει επιβάλλοντας του αμυντική εισφορά που κατασπαταλείται σε κακοδιαχείριση, σκάνδαλα και μίζες και γενικά να είναι ένα κράτος για το οποίο οι πολίτες του να είναι περήφανοι και να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν γι αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here