Συνάντηση της Ρένας Δούρου με τους Δημάρχους Βόρειου Τομέα.

0
231

Συνάντηση με τους δημάρχους του Βόρειου Τομέα είχε το πρωί της Τρίτης, 01/07/2014, στο Παλαιό Δημαρχείο του Δήμου Χαλανδρίου, η εκλεγμένη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τους εκλεγμένους αντί-περιφερειάρχες Βόρειου Τομέα, Γιώργο Καραμέρο και Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι Δήμαρχοι: 

Αγίας Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος (εκλεγμένος) και Βασ. Ζορμπάς (απερχόμενος), Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης (απερχόμενος), Γιώργος Θωμάκος (εκλεγμένος), Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Δημήτρης Φωκιανός (απερχόμενος), Τάσος Μαυρίδης (εκλεγμένος), Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας, Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλης, Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης, Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, Χαλανδρίου, Γιώργος Κουράσης (απερχόμενος), Σίμος Ρούσσος (εκλεγμένος).

Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα γενικότερα και ειδικότερα προβλήματα των περιοχών τους. Κατά την παρέμβασή της, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι:

«Στόχος μας δεν είναι μία διοίκηση – παντογνώστρια, με έτοιμες λύσεις – προκάτ αλλά μία περιφερειακή διοίκηση συμπαραστάτισσα και αρωγός των δήμων».

«Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι δεν θα κριθούμε από κομματικό μηχανισμό αλλά από τους πολίτες και τα προβλήματα και σας το λέω αυτό, εγώ που ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου ταυτότητα». «Η επανεκλογή δεν είναι αυτοσκοπός της «Δύναμης Ζωής», γιατί εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με όρους πολιτικού κόστους»…..παρατήρησε.

Η εκλεγμένη Περιφερειάρχης επέμεινε στην ανάγκη νέου τρόπου λειτουργίας και συντονισμένης δράσης Περιφέρειας και δήμων. Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού, η ίδια επεσήμανε «την ανάγκη να στερεώσει μια νέα, ισότιμη σχέση Περιφέρειας και Δήμων».

«Η «Δύναμη Ζωής» θέλει να είναι φορέας ενός διαφορετικού ήθους διοίκησης και εξουσίας, με τους δήμους ισότιμους συμμέτοχους στη διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων», όπως για παράδειγμα αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη βάση «νέας φιλοσοφίας», με την «εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομιμότητας», που «θα στηρίζεται στις αρχές της μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, μέσα από τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση».

Σε συντονισμένη δράση κάλεσε και για το θέμα της αξιολόγησης που «μόνο αξιολόγηση δεν είναι, πλήττει την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «σε τίποτε δεν ωφελεί τους δημότες».

Τέλος, αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση, επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας, και με πολιτικές ουσίας που δεν θα εντείνουν τις συνέπειές της.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι Δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο σε γενικότερα αυτοδιοικητικά θέματα, όσο και σε ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές τους. 

Ακολουθούν συνοπτικά οι τοποθετήσεις ορισμένων Δημάρχων:

Γιώργος Θωμάκος: Αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση για δημιουργία αθλητικού κέντρου στην Κηφισιά, ζητώντας να γίνουν κάποιες αλλαγές, ώστε και οικονομικότερο να καταστεί και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των αθλητικών σωματείων να εξυπηρετήσει.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα σε Νέα Ερυθραία και Κηφισιά, στη δυσκολία πρόσβασης στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», στην ανάγκη συζήτησης με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων και στον συντονισμό των δράσεων για τα θέματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς στους Δήμους.

Νίκος Χιωτάκης: Εστίασε κυρίως στις σχέσεις Περιφέρειας και Δήμων-δημοτικών αρχών, χαρακτηρίζοντας ως «ξεκομμένο» το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο από τις τοπικές αρχές.

Χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό» το βήμα προσέγγισης από τη νέα περιφερειάρχη, λέγοντας ότι αυτό ίσως βοηθήσει να σταματήσουν και οι «ιδιαίτερες σχέσεις», που αναπτύσσονταν στο παρελθόν.

Γιώργος Πατούλης: Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω αλλαγών σε μερικά άρθρα του «Καλλικράτη» και να σταματήσει η κεντρική εξουσία να θέτει «παράλογους χρονικούς περιορισμούς» στην Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι καλύτερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, καθώς και να ενισχυθούν τα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων.

Σε ό,τι αφορά το Μαρούσι εστίασε στο δίκτυο ομβρίων, στην έλλειψη γηπέδου ποδοσφαίρου και στην απαξίωση του ΟΑΚΑ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here