Σύντροφε Μεγαλειότατε….

0
334

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Θέατρο 4 Εποχές» (Γιάννη Μόρτζου ) παρουσιάζουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2013 σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο την άπαιχτη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου: «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» (Χαρίλαος ο Β').

Το έργο γράφτηκε τη δεκαετία του 70 και διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στην εποχή μας, διατηρώντας ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά του, νοτισμένο από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία, με έντονα αυτά της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας.

Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε, προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία και τη διαφθορά. 

Η κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών, θυμίζουν τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών που γνωρίσαμε από τους Ιππής (424 π.χ.), ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη και ξεσκεπάζουν τους σημερινούς Κλέωνες (δημαγωγούς). Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο προκαλεί η – δήθεν – αθωότητά τους.

Το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία.

Η παράσταση αποτελείται α) από ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του Σακελλάριου και β) από την τελευταία σπαρταριστή κωμωδία του……

Παίζουν οι: Γιάννης Μποστατζόγλου – Ελένη Φιλίνη – Γιώργος Ματαράγκας – Δήμητρα Παπαδήμα – Γιάννης Ζαφείρης – Περικλής Κασσανδρινός – Πέτρος Πέτρου και Πέτρος Ξεκούκης.

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης
Eνδυματολογία: Φωτεινή Παππά – Ζωή Κουτσουλιάνου
Μουσική Σύνθεση – Ερμηνεία: Γιώργος Περαντάκος («Τρίφωνο»).

Δείτε το δεκαπεντάλεπτο video – ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του αξέχαστου Σακελλάριου:

{videobox}C-Pvipm-Cfs{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here