Τα εν ΔΗΜΩ….εν ΟΙΚΩ!…..ρεπορτάζ της θυελλώδους συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 05/06/2013.

0
370

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε την Τετάρτη 05/06/2013 στις 07.00μμ υπό την Προεδρία του κ. Ν. Παναγιώτου στην αίθουσα «Β. Γκατσόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, δεκάδες συμπολίτες μας από την περιοχή Καλυφτάκι και όχι μόνο κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου και με την έναρξη του Συμβουλίου μπήκαν όλοι στην αίθουσα. Ασφυκτική κατάσταση με τον πρόεδρο κ. Νίκο Παναγιώτου να μην ξέρει πώς να ελέγξει την κατάσταση.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναγκάστηκε να θέσει το θέμα «του επενδυτικού σχεδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στο Καλυφτάκι Κηφισιάς» ως έκτακτο σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από την έντονη κινητοποίηση εκατοντάδων κατοίκων της Κηφισιάς.

Πριν από λίγες μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους ώστε να ιδρυθεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος λιγότερο από 1MWatt, στην περιοχή Καλυφτάκι στην Κάτω Κηφισιά. Δηλαδή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την καύση βιομάζας, όπως κλαδέματα και άλλα φυτικά προϊόντα με τη μέθοδο της αεριοποίησης.

Ο Δήμαρχος κ. Χιωτάκης αποδέχτηκε ότι γνώριζε την υπόθεση και την απέκρυψε από τους δημοτικούς συμβούλους!

Στις τοποθετήσεις του δεν παρέλειψε να προσβάλλει τους κατοίκους που ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα, λέγοντας πως «ήρθαν χωρίς την βούλησή τους» ή είναι «κομματικά υποκινούμενοι»!!.

Επίσης προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Φορέων της Αττικής κ. Τάσο Κεφαλά ο οποίος ήρθε να ενημερώσει για τη φύση της επένδυσης κατηγορώντας τον ότι «πληρώνεται»!!

Ο κ. Κανακάκης ανέφερε ότι την περασμένη Κυριακή, στις 2 Ιουνίου 2013, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν. Ζήτησαν την απόρριψη της εγκατάστασης του εργοστασίου στην περιοχή και την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου στην απόφαση του Περιφερειακού.

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουνίου 2013 εκδώσανε και ενημερωτικό δελτίο ζητώντας από το Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου να το συζητήσουν ως έκτακτο.

Ο κ. Τ. Κεφαλάς ρώτησε να μάθει πώς θα λειτουργήσει ένα εργοστάσιο με τις πρώτες ύλες από τους διπλανούς νομούς, άρα με επιβάρυνση κίνησης σε φορτηγά και καύσιμα, το πρόβλημα απόθεσης τέφρας από την καύση, τον έλεγχο των αερίων ρύπων από την καύση.

Ο κ. Χιωτάκης όταν μιλούσαν οι κάτοικοι έκανε παρεμβάσεις λέγοντας ότι όσο είναι αυτός Δήμαρχος κανένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας δε θα γίνει στην περιοχή!

Αυτό κίνησε την περιέργεια των δημοτικών συμβούλων κυρίως της αντιπολίτευσης και ειδικά της κ. Συνοδινού, η οποία ανέφερε πολλές φορές ότι η Περιφέρεια δε θα έκανε κάτι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν επιστολές προς το Δήμο ζητώντας του τη γνώμη για το θέμα, από τον Φεβρουάριο 2013, χωρίς να έχει συζητηθεί όμως κάτι τέτοιο στο Συμβούλιο.

Ο κ. Χιωτάκης ανέφερε ότι την απόφαση για την ίδρυση του εργοστασίου την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εκεί θα πρέπει να προσφύγουν οι κάτοικοι εναντίον της απόφασης της Περιφέρειας μαζί, έχοντας μαζί τους και το ψήφισμα του Συμβουλίου.

Στη συζήτηση πήραν μέρος πρόεδροι συλλόγων και φορέων και η δυναμική τους παρουσία έκανε να παρθεί ομόφωνα απόφαση για τη μη εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή Καλυφτάκη.

Κάτω όμως από την ισχυρή πίεση των κατοίκων ο Δήμαρχος κ. Χιωτάκης αναγκάστηκε τελικά να πάρει αρνητική θέση στην επένδυση.

Παρόλα αυτά αρνήθηκε να ζητήσει ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Επίσης εξευτέλισε πλήρως την αρνητική τοποθέτηση στην συγκεκριμένη επένδυση τσουβαλιάζοντάς την σε ένα ψήφισμα όπου δηλώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είναι «κατά κάθε έργου διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο είτε οργανικών είτε σύμμεικτων είτε οτιδήποτε άλλων, ακόμα και κομποστοποίησης»!!

Οι παρευρισκόμενοι συμπολίτες μας κατάλαβαν αμέσως την ντρίπλα του Δημάρχου: ότι το ψήφισμα όχι μόνο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπόθεση του εργοστασίου καύσης βιομάζας που προωθείται, αλλά αναφέρεται σε μονάδες «διαχείρισης απορριμμάτων», ενώ η εν λόγω μονάδα δεν είναι τέτοια (τουλάχιστον κατά τους ισχυρισμούς των «επενδυτών»), αφού στα χαρτιά δεν θα καιει απορρίμματα αλλά βιομάζα που θα παράγεται επί τούτου.

ΤΕΛΟΣ το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει την εγκατάσταση και λειτουργία στο Δήμο Κηφισιάς, Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είναι αντίθετο, σε κάθε εγκατάσταση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων, είτε οργανικών, είτε βιομάζας είτε σύμμεικτων δεδομένου ότι η Κηφισιά, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής, ήδη φιλοξενεί Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Είναι επίσης αντίθετο με την απόφαση (124/2013) του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η εταιρεία ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ Ε.Π.Ε. για την κατασκευή στο ΒΙ.ΠΑ Κηφισιάς, στη θέση «Καλυφτάκι», Ο.Τ. 11 επί της οδού Θηβαίδος, Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση βιομάζας».

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ότι οι κάτοικοι πλέον δεν πρόκειται να αφήνουν να περνάνε τα σοβαρά θέματα από το Δημοτικό Συμβούλιο στο «ντούκου»! ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝΕ…..

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here