Τα πεζοδρόμια και η «καθαριότητα» στο Δήμο Κηφισίας!

0
222

Με αφορμή την τοποθέτηση της Αντιδημάρχου κ. Ν. Βλάχου στην πρόσφατη εκπομπή…..του Kontra TV περί καθαρών πεζοδρομίων του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας – Εκάλης, θέλω να τεκμηριώσω με το παρών σημείωμα, και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις τρεις πτυχές του προβλήματος:

Πρώτον τη διαχρονική ελλιπή αποκομιδή των κηπαίων και άλλων απορριμμάτων. Δεύτερον την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεζοδρόμια και τρίτον τη νομική πλευρά, δηλαδή τη διαχρονική κατάληψη των πεζοδρομίων από κυπαρισσοειδή, λέιλαντ, καλλωπιστικά χαμηλής ή υψηλής βλάστησης, από αυτοφυείς πικροδάφνες, ζαρντινιέρες, μπανιέρες για ντεκόρ.. με την ανοχή όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών!

Τα πεζοδρόμια του δήμου μας φιλοξενούν απορρίμματα, μπάζα, κηπαία, ……..αλλά όχι τους πεζούς δημότες σε βαθμό που να παρεμποδίζονται οι γονείς των μικρών μαθητών που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι και όλοι εμείς οι πεζοί που στην καθημερινότητά μας, πηγαίνοντας στην εργασία μας ή στο supermarket χρησιμοποιούμε τον δρόμο και όχι το πεζοδρόμιο, όπως θα έπρεπε, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά εκνευρίζοντας και τους οδηγούς! Εμποδίζοντας ο ένας τον άλλο!

Το πρόβλημα κ. Α. Βλάχου είναι διαχρονικό και εσείς ως παλιά περί τα κοινά συντελούσα θα έπρεπε να το γνωρίζεται.

Κατά καιρούς τόσο ο γράφων αλλά και ο έντυπος και ηλεκτρονικός τοπικός τύπος ασχολείται με τα πεζοδρόμια του Δήμου μας.

Τίτλοι όπως «Πεζοδρόμια ιδιωτικής χρήσης και αισθητικής στη Νέα Κηφισιά», «Πράσινες μεζονέτες εναντίον πεζών και με την ανοχή του δήμου», «Πεζοδρόμια – Παρτέρια», αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Το 2004 δέκα χρόνια πριν με πρωτοβουλία του αείμνηστου Κηφισιώτη Γιώργου Κατσίμπα υπήρξαν δύο συναντήσεις μεταξύ Προέδρων σωματείων και του Δημάρχου κ. Ν. Χιωτάκη για να λυθεί το πρόβλημα.

Το επιβεβαιώνει στις 03.02.2012, με επιστολή του προς την εφημερίδα «ΚΗΦΙΣΙΑ» και ο αξιότιμος κ. Κυριαζόπουλου Δ., Πρόεδρος Συλλόγου «Κηφισός».

Ακολούθησε η 90/2005 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

Χρονικό διάστημα Μάρτιος-Μάιος 2005

1ο Στάδιο: έκδοση ενημερωτικού σημειώματος του Δήμου προς τους κατοίκους για τα προβλεπόμενα και ισχύοντα από το Νόμο και εντός τακτής προθεσμίας (προτείνεται μέχρι, τέλος Μαΐου) να αφαιρέσουν τις πρόσθετες κατασκευές, να κλαδέψουν τα δέντρα μέχρι το ύψος 1,80 μ. να αφαιρέσουν από τα πεζοδρόμια τους θάμνους που καλύπτουν το χώρο διάβασης.

2ο Στάδιο: έκδοση από το Δήμο ενημερωτικής επιστολής που θα απευθύνεται σε εκείνους που θα αναγείρουν στο εξής οικοδομές.

3ο Στάδιο: καταγραφή σε συνεργασία με τους Συλλόγους των αδόμητων οικοπέδων τα οποία δεν έχουν διαμορφώσει πεζοδρόμια.

Χρονικό διάστημα Ιούνιος 2005

Έλεγχος εκ μέρους του Δήμου με τη συνδρομή των Συλλόγων της υλοποίησης εκ μέρους των ιδιοκτητών των μέτρων που τους προτάθηκαν.

Χρονικό διάστημα Ιούλιος 2005

Υλοποίηση εκ μέρους του Δήμου με έργο κατασκευής όλων των σημείων όπου μέχρι τότε δεν υλοποιήθηκαν με χρέωση των παρόδιων ιδιοκτητών.

Η απόφαση αυτή πήρε τον αριθμό 90/2005 και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. που πήραν μέρος στη συνεδρίαση.

Πέρα από την απόφαση του Δ.Σ. υπάρχει και η νομοθεσία και σύμφωνα με το άρθρο 967 ΑΚ «περί κοινοχρήστων πραγμάτων», το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ. και το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, κάνει λόγο για:

«πράξη ποινικά κολάσιμη, που μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος»

όταν έχουμε κατάληψη δημοσίου κτήματος. (έτσι λογίζονται νομικά τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι οσάκις αυτά καταλαμβάνονται με κατασκευές ή πράγματα επ' αυτών αυθαίρετα τοποθετημένες / α από οποιονδήποτε).

Στις σε άρθρο μου στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο «οδός Κερκύρας» είχα υποδείξω στην απερχόμενη πλέον Δημοτική Αρχή τρεις περιπτώσεις κατάληψης πεζοδρομίων που χρήζουν της άμεσης παρέμβασής λόγω επικινδυνότητας για τους πεζούς!

Για να δείτε τις λεζάντες του πλούσιου φωτογραφικού υλικού που αφορά τα πεζοδρόμια, κάντε κλικ πάνω σε κάθε μία φωτό ξεχωριστά:

{joomplucat:82 limit=8}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here