Τα τουρκικά εγκλήματα στην Ίμβρο…..αποκαλύπτει τουρκική ταινία «Άνεμοι»!

0
330

Αποκαλυπτική ταινία Τούρκου σκηνοθέτη με θέμα τα εγκλήματα του ' 64 στην Ίμβρο που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Ελλήνων κατοίκων της κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, κ. Selim Evci, αφορμή για την ταινία στάθηκε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στο νησί, κατά τη διάρκεια του οποίου, παρατήρησε τα εγκαταλελειμμένα αλλά ακόμα επιπλωμένα σπίτια των Ελλήνων, σημάδι ότι οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν βιαίως.

Στην προσπάθειά του να αναζητήσει τις αιτίες που οδήγησαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αποφάσισε να κάνει την εν λόγω ταινία η οποία φέρει τον τίτλο: «Ruzgarlar» (Άνεμοι).

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάννης το 1923, οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών.

Ειδικό καθεστώς δόθηκε στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος αλλά εξαιτίας των πολιτικών χειρισμών, αποτέλεσμα των γεγονότων στην Κύπρο το 1964, οι Έλληνες της Ίμβρου εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους…..

Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό. Περίπου 8,500 Έλληνες ζούσαν στο νησί το 1923, τώρα ίσα που φτάνουν τους 230»…..δηλώνει στην εφημερίδα Hurriyet Daily News.ο σκηνοθέτης ο οποίος τονίζει ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στο να βρει σινεμά να προβάλει την ταινία του.

{videobox}IpCGxyp-xrs#action=share{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here