Τα Τραγούδια-Κραυγή του Γιώργου Θεοφάνους για την Κύπρο μας: Κυπραία Φωνή είμαι, και ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…Θυμάμαι…

0
308

Αυτά τα τραγούδια του Γιώργου Θεοφάνους είναι για τα παιδιά μας που χάθηκαν τον μαύρο Ιούλη του 1974, τα παιδιά μας που πολέμησαν το 1974, τα παιδιά που περιμένουμε να γυρίσουν από το 1974, τα παιδιά μας που φωνάζουν περήφανα σήμερα: ΚΥΠΡΑΙΑ ΦΩΝΗ είμαι, και ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…ΘΥΜΑΜΑΙ…

«Κυπραία Φωνή ’μαι και δε χάνω τις φτερούγες μου-Κειο το τραγούδι που θε να ‘ρθει δεν ξεχάνω…»

Ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο το Μνημειώδες Μουσικό Έργο «Κυπραία Φωνή», ένα άλμπουμ-μοναδικό μουσικό ταξίδι στην ιστορία και στην ψυχή της Κύπρου μέσα από την ποίηση. Κυκλοφόρησε από την Panik Oxygen.

Ο σπουδαίος συνθέτης, μετά από χρόνια μελέτης του έργου δεκάδων Κύπριων δημιουργών, μελοποίησε ποιήματα και κείμενα που χρονολογούνται από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη δημώδη, την αναγεννησιακή και τη νεότερη λογοτεχνία της Κύπρου, έργα που κλείνουν μέσα τους την αγωνιστικότητα, την πίστη, τον πόνο και τον μόχθο.

Το άλμπουμ «Κυπραία Φωνή» αποτελεί την ομπρέλα δύο ξεχωριστών, αλλά αλληλένδετων και εξίσου σπουδαίων, παραγωγών.

Η πρώτη είναι η ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης «Τραγουδώ Το Νησί Μου», που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με βασικούς ερμηνευτές τη Μαρινέλλα και τον Αντώνη Ρέμο.

Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης ο Πέτρος Γαϊτάνος και οι νεότεροι Άλεξ Παναγή, Γιωργής Τσουρής και Μάριαμ Βενιζέλου.

Η δεύτερη είναι το «Χοές», μία σειρά ποιημάτων που είχει γράψει η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου και ερμηνεύουν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δήμος Αναστασιάδης και η Μαρίνα Βερζανλή, ενώ αφηγείται ο βραβευμένος ηθοποιός Γιώργος Τσουρής.

Πρόκειται για 12 σπουδαίες ωδές σε εκείνους που θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του Αγγλικού Ζυγού κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Το άλμπουμ «Κυπραία Φωνή», που κυκλοφορεί στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής, αποτελεί έναν σπουδαίο μουσικό δίαυλο και μία σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Οι εξαιρετικές συνθέσεις του Γιώργου Θεοφάνους και οι δυνατές ερμηνείες των καλλιτεχνών μας μεταφέρουν ένα μεγάλο κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης της Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here