Τζορτζ Σόρος: «Ξεχάστε την οικονομική κρίση….έρχεται πολιτική κρίση»

0
184

Οι «νουθετισμοί» από τον άνθρωπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων Τ. Σόρος πάντα έχουν ενδιαφέρον, αφού με σωστή ανάλυση μπορεί να γίνει κατανοητός, ο σχεδιασμός των νεοταξίκων κέντρων για την μοίρα του πλανήτη.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, στο θέατρο του μουσείου σύγχρονης τέχνης Bozar στις Βρυξέλλες (ήταν κατάμεστο εν ώρα Μουντιάλ, αν αυτό σημαίνει κάτι) ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ για να συζητήσουν αυτό ακριβώς το θέμα. Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης και πόσο σοφότερη έγινε από την κρίση.

To «κοράκι» των αγορών είπε πως μετά την οικονομική κρίση, έρχεται στην Ευρώπη μια πολιτική κρίση: «Η οξεία κρίση του ευρώ είναι πια πίσω μας, αλλά τώρα αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια πολιτική κρίση»….τόνισε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρόλο που είχε υποτιμήσει τις δυνατότητες να αλλάξουν οι πολιτικές στην Ευρώπη και πίστευε μέχρι πρόσφατα ότι όποιες αλλαγές γίνονται στις Βρυξέλλες θα είναι μικρές και περισσότερο στο περιθώριο, τώρα αυτό που βλέπει είναι μια πραγματική αλλαγή μέσα από την αναπτυξιακή πολιτική που προτείνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στα μάτια του Τ. Σορός θέλει να εκμεταλλευτεί «κάτι που μέχρι τώρα έχει μείνει ανεκμετάλλευτο» όπως χαρακτηριστικά λεει και αυτό δεν είναι άλλο από την εισαγωγή των ευρωομολόγων προγραμμάτων – ομόλογα δηλαδή που θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Αυτά τα ευρωομόλογα προγραμμάτων δεν θα κάνουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα έκαναν τα ευρωομόλογα αν είχαν εισαχθεί στην Ευρώπη πριν μερικά χρόνια και θα είχαν μειώσει το βάθος της κρίσης λεει. «Αυτό βέβαια δεν ήταν δυνατόν καθώς η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο ζει» λεει ο 83 χρόνος επενδυτής ο οποίος όμως βλέπει ότι αν βρεθεί ένα τρόπος αυτά τα ομόλογα να παρουσιαστούν διαφορετικά και να εκδοθούν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τότε τα αποτελέσματα μπορεί και να είναι εντυπωσιακά.

Όπως εξηγεί «100 δισεκατομμύρια σε ευρωομόλογα προγραμμάτων μπορεί να δημιουργήσουν επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ» που εύκολα θα αποπληρωθούν ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους αναξιοποίητους.

Πιο συγκεκριμένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής, δημιουργία ενός έξυπνου ηλεκτρικού δικτύου, δημιουργία αμφίδρομου δικτύου παροχής φυσικού αερίου από την Ισπανία ως την Ουκρανία λεει ο Σορός με ενθουσιασμό εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το εγχείρημα.

Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση που προανήγγειλε ο διεθνής επενδυτής αυτό που τον ανησυχεί βαθιά είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η «Νέα Ρωσία» με την ριζοσπαστική της κυβέρνηση όπως την χαρακτηρίζει δημιουργεί «υπαρξιακό πρόβλημα» στην Ευρώπη και τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερισχύσει ενωμένη.

Ο «επενδυτής» αναφέρει την Ουκρανία πολλές φορές ως κάτι ενιαίο με την ΕΕ. Είναι εμφανές ότι η ΝΤΠ ξεκίνησε βάσει σχεδίου την απόσπαση της Ουκρανίας από την ρωσική επιρροή. Τώρα η μόνη ανησυχία της είναι μήπως τελικά η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ πια ολόκληρη.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here