Τι αλλάζει στο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων.

0
177

Πρόσθετη έκπτωση φόρου θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα δαπανούν πάνω από το 80% του εισοδήματός τους με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω τραπεζών.

Έξτρα αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους που πραγματοποιούν πληρωμές δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος άνω του 80% του εισοδήματός τους, έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που εξοφλούνται μόνο με ηλεκτρονικό χρήμα, φόρο-εκπτώσεις για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών όπου καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, αλλά και υποχρεωτική πληρωμή κάθε μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα άνω των 500 ευρώ σε ετήσια βάση μέσω τραπεζών προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Το σχέδιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογουμένων συνοδεύεται, όπως γράφει το Έθνος, με κληρώσεις δώρων, ακόμη και ακινήτων για όσους υπερβαίνουν τα απαιτούμενα όρια δαπανών με κάρτες ή μέσω τραπεζών.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών:

•Διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος.

•Έξτρα αφορολόγητο όριο θα «κερδίζουν» όσοι επιτυγχάνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους.

•Έκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες π.χ.ιατρικές που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Νέο μπόνους για πληρωμές με κάρτες

•Όσοι ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής στις κληρώσεις με δώρα ακίνητα του Δημοσίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.

Ενδεικτικά για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ δαπανών ο φορολογούμενος θα δικαιούται έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση.

•Για τους μόνιμους κατοίκους νησιών όπου ίσχυε το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούν (εντός του συνόλου των ανωτέρω νησιών) επιπρόσθετη έκπτωση από τον φόρο, η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο μέσο-σταθμικό συντελεστή επιβάρυνσης.

•Εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με κριτήρια την ηλικία καθώς και τον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών.

Παράλληλα, στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται ακόμη:

•Περιουσιολόγιο: Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου (όταν ψηφιστεί η σχετική διάταξη) θα κληθούν όλοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εσωτερικού ή εξωτερικού, να δηλώσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους.

Το Περιουσιολόγιο δεν θα αποτελεί ένα αυτοτελές μέσο επιβολής νέων φορολογιών, ενώ σε αυτό θα περιλαμβάνονται ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη, μετοχές, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις (οποιασδήποτε μορφής), τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά προϊόντα, μίσθωση θυρίδων, δρόμωνες ίπποι, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ.

•Διασύνδεση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων.

Εχει συνταχθεί σχέδιο διάταξης, με την οποία ρυθμίζεται η ηλεκτρονική διαβίβαση στο υπουργείο Οικονομικών των δεδομένων όλων των φορολογικών στοιχείων (π.χ. παραστατικά που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των υπόψη παραστατικών (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) από τα πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, νομικά πρόσωπα κ.λπ.

•Υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών από φυσικά ή και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με σταδιακή ένταξη στο καθεστώς σύμφωνα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής καθώς και τον τόπο εγκατάστασης.

•Περαιτέρω μείωση των ανώτατων ορίων για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με μετρητά, σε όλους τους δυνατούς συναλλακτικούς συνδυασμούς της αγοράς (επιχείρηση προς επιχείρηση, επιχείρηση προς καταναλωτή, επιχείρηση προς Δημόσιο, καταναλωτής προς Δημόσιο).

•Αποστολή πληροφοριών στο υπουργείο Οικονομικών από διαδικτυακούς παρόχους διεξαγωγής στοιχηματισμού και τυχερών παιγνίων, με φυσική εγκατάσταση στην Ελλάδα.

•Η καταβολή μισθών στον ιδιωτικό τομέα μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών, για ετήσιους μισθούς άνω των 500 ευρώ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here