Το Παρών του Αλέξη Τσίπρα….του Δημήτρη Ν. Μανιάτη.

0
91

Στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς Κεντρικό Πρόσωπο και λόγω της διαδρομής του και λόγω της κινητικότητας που επιδεικνύει είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών θα έχει πολλούς μνηστήρες.

Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, οι διεργασίες θα απλωθούν σε δύο πεδία:

-Στο Εσωτερικό με τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν, ακόμη και ως επώδυνη ανάγκη.

-Στο Εξωτερικό με το ενδιαφέρον που ήδη επιδεικνύουν οι προοδευτικές πολιτικές Ευρώ-ομάδες. Ευρώ-Σοσιαλιστές και Αριστερά.

Κεντρικό πρόσωπο και λόγω της διαδρομής του και λόγω της κινητικότητας που επιδεικνύει είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Με το Ινστιτούτο του στην Λ. Αμαλίας ως λεοντή, ο πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν αρκείται απλώς σε ένα Ρεμπράντινγκ του δικού του ονόματος.

Τον ενδιαφέρει η όλη νέα πορεία της Ευρώπης, οι πολιτικές της, ο συσχετισμός έξω και εν Ελλάδι, το πώς θα εξελιχθεί η νέα δυναμική της ακροδεξιάς.

Win-win παρουσία.

Βασική αφετηρία για την νέα πορεία Τσίπρα είναι η νέα στάση του στα Εσωτερικά δρώμενα.

Το παρών του Αλέξη Τσίπρα | in.gr

Η παρουσία του για παράδειγμα στην ανακοίνωση του Ευρώ-ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Στέφανο Κασσελάκη και η αναθέρμανση των σχέσεων με τον χώρο που έτσι κι αλλιώς συν ίδρυσε ήταν μια όψη της Νέας Στρατηγικής του.

Ο πιο υποψιασμένος παρατηρητής θα έλεγε πως η παρουσία Τσίπρα ήταν win-win. Αν ο Κασσελάκης πάει καλά στις 9 του Ιούνη, κανείς δεν θα μπορεί να προσάψει στον πρώην Πρωθυπουργό πως δεν ήταν εκεί. Αν δεν πάει καλά, επίσης, κανείς δεν θα μπορεί να αποδώσει στον Τσίπρα κάποιου είδους «υπονόμευση».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ (Βίντεο)

Η ανάγνωση ενός μέρους του Συστήματος πως με αφορμή την αποχώρηση στελεχών που σήμερα έχουν φτιάξει την Νέα Αριστερά ή το περιπετειώδες Συνέδριο στο γήπεδο του τάεκβοντο το κόμμα διαλύθηκε, ήταν λανθασμένη.

Δεν ήταν δύο πράξεις διάλυσης του κόμματος. Ήταν δύο πράξεις επανίδρυσης με τα χαρακτηριστικά του νέου του Αρχηγού. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο βασικός πόλος στην κεντροαριστερά σήμερα και δημοσκοπικά. Και αυτό δεν υποτιμάται από τον έμπειρο πρώην Πρόεδρο του.

Εδώ επίσης συγκεντρώνεται και η παλιά δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ-με τις απώλειες του 2023-και τα νέα ακροατήρια που επιχειρεί να προσεγγίσει ο Κασσελάκης.

Ο Τσίπρας βέβαια δεν θα αρκεστεί όπως φαίνεται να κοιτάει προς τα μέσα. Η παρουσία του έξω, σε ομιλίες, πχ. σε εκδήλωση του Ινστιτούτου των Σοσιαλδημοκρατών EuroJam2024 στο Βερολίνο, οι δίαυλοι που διατηρεί με πρώην και νυν ηγέτες, αλλά και με παράγοντες του Ελληνικού Πολιτικού βίου, δεν θα επιτρέψουν σε πολλούς να τον θεωρούν Πολιτικό σε Αποστρατεία, αλλά πρόσωπο εν κινήσει για την επόμενη ημέρα του Πολιτικού Συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here