Το συνέδριο «Smart City» στον Δήμο Κηφισιάς.

0
342

Το τριήμερο συνέδριο «Smart City», που διοργάνωσε  ο Δήμος Κηφισιάς  στο Μουσείο Γουλανδρή ξεκίνησε την  Παρασκευή 15 μέχρι και ολοκληρώθηκε  την Κυριακή 17 Ιουνίου.

Καλεσμένοι ομιλητές από το Ισραήλ. Όπως η πρέσβης  κ.  Irit Ben Abba αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος σε θέματα «smart cities»  κ.Uri Ben Ari, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν στο κοινό εικόνες όχι από το μέλλον αλλά από το παρόν.

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, διαχείριση απορριμμάτων αλλά και υδάτινων πόρων, πληροφορίες μέσω ελεύθερου ιντερνέτ απεριόριστες, ενεργειακή αυτάρκεια πόλεων από ανανεώσιμες πηγές που πλησιάζει το 70 και το 80%, ήταν  πράγματα ανήκουστα για τα ελληνικά δεδομένα.

Και όμως υπάρχουν πόλεις όπως τα Τρίκαλα που έχουν τόσο πολύ προχωρήσει σε θέματα τεχνολογίας, που εμείς  εδώ αισθανόμαστε ότι προχωράμε σε ρυθμό «slowmotion»!!

Στο Συνέδριο  μίλησε πρώτος  ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Τα Τρίκαλα είναι μία πόλη που έχει 15 χρόνια εμπειρία στην χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών στην υπηρεσία του δημότη.

Κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν είχαν απόλυτη επιτυχία, κάποιες εν τοις πράγμασι αποδείχτηκαν μη λειτουργικές και πρέπει να γίνει εκ νέου σχεδιασμός.

Τα Τρίκαλα στοχεύουν σε μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει τις έξυπνες μεταφορές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα σε πιλοτικό επίπεδο όπως και τεχνολογίες με αισθητήρες και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση – για παράδειγμα στον ηλεκτροφωτισμό με λαμπτήρες τύπου LED και αισθητήρες διακοπής λειτουργίας.

Η καθημερινότητα του δημότη είναι μεγάλο μας μέλημα, όπως και η επαφή του με την διοίκηση. Ένα θέμα που μας απασχολεί είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας και γι αυτό το λόγο κινούμαστε προς εφαρμογές και πλατφόρμες οι οποίες θα βοηθούν την έκδοση και λήψη πιστοποιητικών από τους δημότες χωρίς ταλαιπωρία, τα λεγόμενο ΑΤΜ πιστοποιητικών.

Υπάρχουν εφαρμογές Τήλε-πρόνοιας για άτομα που χρήζουν  βοηθείας, τηλεφωνικό και διαδικτυακό κέντρο παραπόνων και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα που θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή στην πόλη μας.

Ταυτόχρονα φροντίζουμε το περιβάλλον με έλεγχο του στόλου των οχημάτων καθαριότητας του δήμου μας, με πλατφόρμα διαχείρισης ασύρματου δικτύου αλλά και με την μέριμνα για πράσινη μετακίνηση μέσα στην πόλη με ποδήλατα.

Νοιαζόμαστε για το μέλλον και έχουμε εισαγάγει την επαφή με την ρομποτική στα σχολεία. Θεωρούμε ότι το κλειδί της επιτυχίας για κάθε δήμο είναι η συνεργασία και η εξωστρέφεια.»

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ένας νέος άνθρωπος με όραμα, μπορεί να παρουσίαζε τις επιτεύξεις του Δήμου του με πολύ χιούμορ αλλά αυτά που έλεγε ήταν πολύ μα πάρα πολύ εντυπωσιακά.

Ακολούθησαν ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης.

Ανάμεσα στις καινοτομίες / πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τους  εν  λόγω  Δημάρχους  με μεγάλη επιτυχία ήσαν:

-Φωτισμός LEDστους 

-Θερμικές κάμερες

-Διαχείριση απορριμμάτων με την χρήση GPS

Onlineενημέρωση σχετικά με:

(1)τον  Προϋπολογισμό του Δήμου

(2) τα Τεχνικά  Έργα σε εξέλιξη

(3) το TAXISnet του Δήμου

(4) την διαχρονική έρευνα ικανοποίησης  πολιτών κτλ.

Ελπίζουμε όπως  και οι δικοί μας δημοτικοί άρχοντες να μπορέσουν να «εφαρμόσουν»  τις πιο σημαντικές τεχνολογικές  καινοτομίες  των  πρωτοπόρων συνάδελφων τους, που είναι  δυνατόν να λειτουργήσουν  στον Δήμο Κηφισιάς,  γιατί πραγματικά  μία εφαρμογή  που έχει κατασκευάσει ο Δήμος για να μαζεύει τα παράπονα και τις παρατηρήσεις των πολιτών, δεν φτάνει,  αν δεν μπορείς να λύσεις απλά καθημερινά προβλήματα που κατακλύζουν την πόλη.

Κατά τ’ άλλα η διοργάνωση ήταν γενικά  άψογη! Τα θερμά μας  συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους διοργανωτές π.χ. τον πρωτεργάτη κ. Βαγγέλη Αυλήτη, την Διευθύντρια Προγραμματισμού Μαρία Λαδάκη αλλά και όλο το προσωπικό του Δήμου Κηφισιάς.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here