Το Bloomberg Καρφώνει Εφοπλιστική Οικογένεια που διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον Μητσοτάκη για μπίζνες με την Ρωσία.

0
289

Ένα πλοίο που διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα την Ελλάδα μετέφερε άνθρακα από λιμάνι της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου μήνα, μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο εμπόρευμα, σύμφωνα με ναυτιλιακά αρχεία που εξέτασε το πρακτορείο Bloomberg.

Το Bloomberg «καρφώνει» μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια για μπίζνες με την Ρωσία

Το πλοίο «Stavros», ολοκλήρωσε τη φόρτωση 53.000 τόνων άνθρακα από το Taman Bulk Cargo Terminal της Ρωσίας στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες ανάλυσης Kpler και Logistic OS.

Έφτασε σε λιμάνι κοντά στην πόλη Iskenderun στην Τουρκία στις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg.

Το «Stavros» διευθύνεται από την Eastern Mediterranean Maritime με έδρα την Αθήνα. Εκπρόσωπος της εταιρείας με τον οποίο επικοινώνησε το Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει το φορτίο του πλοίου, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει παραβίαση των κυρώσεων εάν ο προορισμός δεν ήταν στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι κυρώσεις ισχύουν για τυχόν αποστολές άνθρακα που προέρχονται από τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τον προορισμό τους.

Η απαγόρευση σχετικά με τον άνθρακα αναφέρεται τόσο στην «αγορά» όσο και στη «μεταφορά» αυτών των αγαθών, ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ.

Οι κυρώσεις επεκτείνονται επίσης στη χρηματοδότηση και την ασφάλιση των πλοίων από εταιρείες της ΕΕ, ανεξάρτητα από την προέλευση της εταιρείας που παραλαμβάνει το φορτίο.

Δεν είναι σαφές εάν ο άνθρακας προέρχεται από τη Ρωσία ή σε ποιον ανήκει τελικά το πλοίο, ενώ ο τελικός προορισμός και η χρήση της αποστολής είναι άγνωστοι, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το συγκεκριμένο πλοίο πάντως, διαχειρίζεται η Eastern Mediterranean Maritime, συμφερόντων του Εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στην πολεμική μηχανή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά οι περιορισμοί έχουν επίσης επιβάλει τεράστιο κόστος στις Ευρωπαϊκές οικονομίες, με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας να προκαλούν τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων, ειδικά από τη στιγμή που το Κρεμλίνο έκλεισε το βασικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία αυτόν τον μήνα.

Ενώ χθες προανήγγειλε ότι τον χειμώνα θα προμηθεύσει το ένα τρίτο της ποσότητας, από αυτή που προμήθευσέ το 2021 την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here