Τρία Μηνύματα Τσίπρα: Στον ΣΥΡΙΖΑ, Στα άλλα κόμματα και Στην κοινωνία…του Γιώργου Λακόπουλου.

0
185

Η παρέμβαση Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, έγινε σε ήπιους τόνους, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς και με καθαρές θέσεις.

Η εισηγητική ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, περιείχε τρία μηνύματα με τρεις διαφορετικούς αποδέκτες εντός και εκτός του κόμματος: Κάποιους εσωκομματικούς παράγοντες, τα λοιπά κόμματα της Δημοκρατικής Παράταξης και την Κοινωνία.

Και στους τρείς αποδέκτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε με σαφήνεια για τις προθέσεις του, καλώντας τους να αξιολογήσουν τις προτεραιότητες της συγκυρίας και να συσπειρωθούν για την επίτευξη των πολιτικούς στόχων που θέτει για τη χώρα, ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός…

Το πρώτο μήνυμα αφορά τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στις «παιδικές ασθένειες» του κόμματος, με τις συσπειρώσεις, τις διαφορετικές στρατηγικές και τους διαγκωνισμούς, χωρίς αρχές και πολιτικό περιεχόμενο.

Εκλαμβάνοντας το νέο διευρυμένο κόμμα των 172.000 μελών ως τον «Πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ»-που καθιστά μειοψηφική δύναμη την παλαιά γραφειοκρατία της Κουμουνδούρου-προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί τον εσωτερικό παραγοντισμό των αξιωματούχων εν όψει των εκλογών.

Με καθαρό λόγο προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα μέλη του κόμματος «Μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες»– φωτογραφίζοντας συμπεριφορές στελεχών που αξιοποιούν κομματικά αξιώματα για λογαριασμό τους.

Στον ίδιο τόνο αποκήρυξε τις ομαδοποιήσεις και ταυτόχρονα έδειξε το δρόμο της ανανέωσης με πρόσωπα από την κοινωνία, ικανά να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες στις σημερινές συνθήκες, λέγοντας: «Όχι σε ότι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό».

Ήταν ηχηρή προειδοποίηση ότι θα βρεθεί απέναντι σε ενδεχόμενη επανάληψη του φαινομένου με τις φράξιες – της Εσωκομματικής Αντιπολίτευσης ή των «Προεδρικών» – που επιδιώξουν την επικράτηση τους με οργανωτικά μέσα, υποβαθμίζοντας την πολιτική.

Το δεύτερο μήνυμα-που είχε εκπέμψει ήδη από τη Θεσσαλονίκη- είναι ότι η προοδευτική κυβέρνηση έχει ως προϋπόθεση την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές:

«Για να γίνει πράξη νέα μεγάλη αλλαγή, για να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία, υπάρχει μια κρίσιμη προϋπόθεση: Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος στις εκλογές με την απλή αναλογική».

Στην ουσία πρόκειται για δίλημμα, που απευθύνεται στους πολίτες της ευρύτερης Δημοκρατικής παράταξης, και στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων του χώρου, καλώντας σε συστράτευση για να φύγει Δεξιά του Μητσοτάκη και να αναλάβει τη πορεία της χώρας κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Το τρίτο μήνυμα αφορά την κοινωνία και αποτελεί δέσμευση για διαυγή διακυβέρνηση – στον αντίποδα του μοντέλου Μητσοτάκη με την αδιαφάνεια και τα σκάνδαλα:

«Θα αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές δυσκολίες που μπορεί να βρούμε μπροστά μας, με πυξίδα πάντοτε την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των Ευρωπαϊκών πόρων».

Πρόκειται για διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τα πράγματα στη μετά Μητσοτάκη περίοδο, θα σέβεται το δημόσιο χρήμα και θα διοχετεύει τους πόρους στην ανάπτυξη υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι σε ένα στενό κύκλο κρατικοδίαιτων, που χειραγωγούν την πολιτική ζωή με την ισχύ του χρήματος και των ΜΜΕ.

Η παρέμβαση Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, έγινε με ήπιους τόνους, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς και με καθαρές θέσεις.

Ομιλία στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ομιλία στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here