Τρίτο Επεισόδιο – Τουρκικό εμπορικό πλοίο χτύπησε ελληνική κανονιοφόρο! Η ανακοίνωση του ΓΕΝ!

0
268

Εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία, «συγκρούστηκε» με την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.

Το περιστατικό καταγράφηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Λέσβου. Το τουρκικό εμπορικό προσέγγισε την ελληνική κανονιοφόρο που έκανε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης και με έναν ελιγμό έπεσε πάνω της, «παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων»…..όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΝ. Αμέσως μετά έπλευσε με ταχύτητα προς τα τουρκικά ύδατα!

Κανένας από το πλήρωμα της κανονιοφόρου δεν έπαθε τίποτα και το σκάφος δεν έχει υποστεί κάποια σημαντική ζημιά.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμπησε με την κανονιοφόρο «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ».

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ»στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση «AEGEAN ACTIVITY», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές.

Η κανονιοφόρος «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» συνεχίζει την αποστολή.

Υ.Γ. Σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου προχώρησε το ΓΕΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαθίσταται ΑΜΕΣΑ ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ»!!

Ο κυβερνήτης έτσι κι αλλιώς θα άλλαζε, πολύ σύντομα αφού είχε συμπληρώσει το χρόνο υπηρεσίας του στη κανονιοφόρο ,αλλά η απόφαση για αντικατάστασή τους σύντομα είναι στο κλίμα των «χαμηλών τόνων» που τηρεί και το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΘΑ για το επεισόδιο ανοιχτά της Λέσβου, με το τουρκικό εμπορικό.

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μοναδικό στοιχείο για κριτική που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί , είναι γιατί δόθηκε η δυνατότητα στο εμπορικό τουρκικό πλοίο να προσεγγίσει τόσο κοντά την κανονιοφόρο. Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα που να δικαιολογούν τόσο άμεση αντίδραση»…αναφέρει το militaire.

Υ.Γ.1. Ποιο είναι το εμπορικό «ΚΑRΜΑΤΕ» που χτύπησε την ελληνική κανονιοφόρο!

Υ.Γ.2. Επεισόδιο στο Αιγαίο – Κανονιοφόρος «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ»: Προσχεδιασμένη ενέργεια ή ναυτικό ατύχημα;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here