ΤΡΟΜΟΣ στην Κυβέρνηση για τον εκτροχιασμό της οικονομίας λόγω του παρατεταμένου «λουκέτου» στην αγορά!

0
385

Το lockdown στοιχίζει σχεδόν 100.000.000 ευρώ καθημερινά.

Ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού είναι κατά γενική ομολογία απογοητευτικός, καθώς ακόμα και με τους πλέον πρόχειρους υπολογισμούς, θεωρείται αδύνατο να έχει εμβολιαστεί το 1/3 των πολιτών έως τα μέσα της άνοιξης.

Πηγές της κυβέρνησης ωστόσο, εκτιμούν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα ξεκινήσει όταν εμβολιαστούν σχεδόν 1.000.000 πολίτες, ώστε να υπάρχει μια σημαντική ανοσία σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Για τον λόγο αυτό οι οικονομικοί αναλυτές, τονίζουν  πως με ρυθμό 8.000 εμβολιασμών την ημέρα, δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης ούτε την ερχόμενη άνοιξη!

Ο προϋπολογισμός στα…βράχια

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με τρόμο την πορεία της διαδικασίας, καθώς η κάθε μέρα που περνά, κοστίζει πανάκριβα στην οικονομία, μια και το lockdown «παίρνει» από τα κρατικά ταμεία σχεδόν 100.000.000 ευρώ την ημέρα.

Και φυσικά, η συνεχής επέκταση των μέτρων αναγκάζει το κράτος να διαθέσει περισσότερα χρήματα στην αγορά, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και στέλνοντας τον προϋπολογισμό «στα βράχια»!

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει πως τα περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσουν να αποσύρονται μετά τον Απρίλιο, και ως εκ τούτου έχει υπολογίσει αντίστοιχα κονδύλια για τη στήριξη των πολιτών.

Σημειώνεται πως για το 2021 έχουν υπολογιστεί να «πέσουν» στην οικονομία 7,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δις ευρώ δεν έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

Το φιάσκο με το «click away»

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον «αέρα», καθώς δεν είχαν υπολογίσει το φιάσκο με το «click away», που έχει καθηλώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζουν επειδή τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια τους δείχνουν ότι το Δεκέμβριο οι απώλειες στον τζίρο, από το 59% μειώθηκαν στο 40%, δηλαδή εκεί που χάνονταν 6 στα 10 ευρώ, τελικά οι επιχειρήσεις έχασαν το Δεκέμβριο 4 στα 10 ευρώ.

Αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της πανδημίας, αφού για τις επιχειρήσεις έχει χαθεί ο χριστουγεννιάτικος τζίρος των 3,5 δις και τώρα απειλείται και ο τζίρος των 2 δις για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, μια περίοδος που ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here