Τόσα εκατομμύρια για τα Air Tractors και Ιδού η κατάληξη: Αστυνομικοί με ποτιστήρια να σβήνουν τη φωτιά!!

0
298

Με ποιες «fast truck» διαδικασίες η Κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια  των εν λόγω αεροσκαφών;

Τόσα εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για τα Air Tractors και η κατάληξη ήταν αστυνομικοί με ποτιστήρια να προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά της Πεντέλης και να σώσουν περιουσίες πολιτών!…

Από την αρχή το «pronews.gr» είχε προειδοποιήσει ότι τα πυροσβεστικά αυτά είναι πολύ ελαφριά, ενώ από τους 3 τόνους νερού που μεταφέρουν ζήτημα να φτάσει ο ένας τόνος στο πεδίο της πυρκαγιάς λόγω εξαέρωσης του υπόλοιπου υδάτινου όγκου από το θερμικό κύμα.

Βασικά είναι τόσο ελαφρά όσο ήταν τα PZL (Mielec) M-18 με την διαφορά ότι μεταφέρουν 800 κιλά νερού παραπάνω από αυτά.

Το πρόβλημα είναι ότι τα αεροσκάφη δεν είναι κατάλληλα για πυροσβεστικά καθώς σχεδιάστηκαν μάλλον για…ψεκασμούς, ενώ μεταφέρουν μόνο μέρος του νερού που μπορούν να φέρουν τα CL-415 (δηλαδή το μισό) και κλάσμα του αντίστοιχου φορτίου που μπορούν να φέρουν αεροσκάφη όπως το BE-200 ή το IL-76.

Πιο συγκεκριμένα το Air Tractor μεταφέρει μόνο 3 τόνους νερού, την στιγμή που το CL-415 μπορεί να μεταφέρει πάνω από έξι, το Be-200 (το Ρωσικό «θηρίο» που έσβηνε πέρυσι τις πυρκαγιές) 12 τόνους και το IL-76 που ξεπερνά τους 16 τόνους!

Ακόμη και το «αρχαίο» PZL μπορεί να φέρει 2,2 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υλικού!

Έτσι η Κυβέρνηση αντί να αναζητήσει πραγματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θεώρησε σωστό να αναζητήσει λύσεις σε ένα ελικοφόρο αεροσκάφος το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να σβήσει ούτε…ψησταριά!!

Εκτός αυτού το αεροσκάφος δεν μπορεί να κάνει υδροληψία σε μεγάλο κυματισμό  (όταν πνέουν δηλαδή ισχυροί άνεμοι) σε αντίθεση με το CL-415 ή το Be-200 κάτι που περιορίζει σημαντικά την επιχειρησιακή του ευελιξία αφού θα πρέπει να αναζητήσει το πλησιέστερο αεροδρόμιο και αυτό αν έχει τις υποδομές για την ανεφοδιασμό του σε νερό ή επιβραδυντικό υλικό.

Εκτός των άλλων το AT 802 είναι ένα αργό αεροσκάφος αφού αναπτύσσει μεγίστη ταχύτητα 350 χ.α.ω. σε σχέση με τα 710 του Be-200!

Συνεπώς, με ποιο σκεπτικό προμηθεύτηκε η Ελληνική Κυβέρνηση ένα πυροσβεστικό το οποίο αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλο στις πρόσφατες πυρκαγιές;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μετά τα μέσα Ιουλίου έχει έντονους και θυελλώδεις ανέμους.

Τα Air Tractors μέχρι πότε θα χρησιμοποιούνται. Μέχρι τον Ιούνιο; Ποια θα είναι η συμβολή τους όταν κάνουν ρίψεις νερού κατά την έναρξη μίας πυρκαγιάς όπου απαιτείται ο μέγιστος δυνατός υδάτινος όγκος για να σβηστεί εν τη γενέσει της;

Το θέμα είναι με ποιες διαδικασίες η Κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια  των αεροσκαφών  και ποιος κρύβεται από πίσω από αυτή.

Εδώ κάποιος πήρε λεφτά για να επιλεγούν αυτά όπως και να το δει κανείς. Η φωτιά στην Πεντέλη «ξεγύμνωσε» το Λάδωμα-Επιλογή της Κυβέρνησης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Υ.Γ. Οργή κατά Θεοδωρικάκου για τους αστυνομικούς με τα ποτιστήρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here