Υπερδιπλάσια η προσφορά για το 5ετες ομόλογο!!

0
180

Η Ελλάδα άντλησε 3 δις ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου την Τρίτη, με την απόδοση να ορίζεται στο 4,625%, σύμφωνα με την υπηρεσία της Thomson Reuters IFR.

Οι προσφορές τόσο για τη νέα έκδοση, όσο και για την πρόταση ανταλλαγής και επαναγοράς των ομολόγων που λήγουν το 2019 ξεπέρασαν τα 6,5 δις ευρώ.

Το απόγευμα της Τρίτης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαιρέτισε τη δημοπρασία: «Η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος» ανέφερε το Βερολίνο.

Μαξίμου: Η έξοδος στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

Την απόλυτη ικανοποίηση τους για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το 2014, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», αναφέρεται σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα όπου τονίζεται πως:

«Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα».

Παραλλήλως, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δις ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, σημειώνεται πως: «Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δις ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Η σύγκριση με το ομόλογο Σαμαρά

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νέα έκδοση ομολόγου δεν ακολούθησε την ίδια ζήτηση όσο το αντίστοιχο του 2014.

Κι αυτό διότι ορισμένοι επενδυτές δεν διατίθενται να αγοράσουν ελληνικό χρέος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους και δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι όταν η Ελλάδα πούλησε 3 δις ευρώ σε πενταετή ομόλογα με κουπόνι στο 4,95% το 2014, η ζήτηση έφτασε τα 20 δις ευρώ από 600 επενδυτές.

Πάντως το Reuters επισημαίνει ότι η Ελλάδα πώλησε χρέος σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά μετά τρία χρόνια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της οικονομικής ανεξαρτησίας και την έξοδο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το επόμενο έτος.

Η Αθήνα εκτιμά ότι το πενταετές ομόλογο αποτελεί μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βασιστεί στη χρηματοδότηση από την αγορά το επόμενο έτος.

Υ.Γ. Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, έχει προκαλέσει ταραχή στο εγχώριο πολιτικό και συστημικό μιντιακό σύστημα, το οποίο ετοιμάζει αντεπίθεση με νέα σενάρια καταστροφολογίας για τη χώρα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here