Υπογράφεται συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας!

0
191

Έτοιμη στα κυριότερα σημεία της είναι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας με τα δύο μέρη να έχουν καταλήξει στα περισσότερα επιμέρους θέματα που θα την διέπουν.

Κύριος άξονας της συμφωνίας είναι η παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων εκ μέρους της Κύπρου στην Ρωσική Ομοσπονδία όπως ανακοίνωσε στις 21/01/2015 και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάντσι.

Το θέμα βρίσκεται υπό διαβούλευση μεταξύ αντιπροσωπειών Κύπρου και Ρωσίας από τον περασμένο Νοέμβριο και όπως δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ο εκπρόσωπός της, Νίκος Χριστοδουλίδης, «η κυπριακή κυβέρνηση προσεγγίζει θετικά το ρωσικό αίτημα για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ είπε ότι οι συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, στα τέλη Φεβρουαρίου 2015.

Ήδη στο παρελθόν η Λευκωσία είχε δώσει διευκολύνσεις ελλιμενισμού ρωσικών σκαφών στη Λεμεσό.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που ενδιαφέρει τη Μόσχα είναι να δοθούν διευκολύνσεις σε ρωσικά αεροσκάφη (δεν διευκρινίζεται εάν θα πρόκειται για μεταφορικά ή μαχητικά αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται και για τα δύο) για χρήση της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο.

Έτσι η συμφωνία θα περιλαμβάνει αφενός ναυτικές διευκολύνσεις και αφετέρου χρήση της ΑΒ στην Πάφο από ρωσικά αεροσκάφη με «κλιμάκιο» μόνιμα σταθμευμένο στην Κύπρο.

Η Μόσχα εξετάζει και το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δικές της λιμενικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο καθώς και παλαιότερες δηλώσεις του αρχηγού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Alexander Vitko η βάση της Ταρτούς δεν μπορεί να πλέον να εξυπηρετήσει την δύναμη που δραστηριοποιείται σήμερα στη Μεσόγειο εξετάζοντας την δημιουργία μιας νέας βάσης «κάπου στην περιοχή».

Τελικά το «κάπου στην περιοχή» πρόκειται να είναι η Κύπρος και όχι η Αίγυπτος όπως ανέφεραν κάποιες άλλες πληροφορίες.

Ακόμη δεν είναι γνωστό τι μορφή θα έχει το ρωσικό αεροπορικό κλιμάκιο που θα σταθμεύσει στην Κύπρο αλλά σίγουρα αυτό θα αποτελείται από πλήρη τεχνική βάση υποστήριξης των αεροσκαφών και προσωπικό.

Το ρωσικό Ναυτικό χρειάζεται μια ασφαλή βάση για τα MiG-29K και τα Su-33 που επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, ενώ η ρωσική Αεροπορία χρειάζεται βάση γα τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Il-76 Midas, και τα μεταφορικά της αεροσκάφη.

Σε ότι αφορά την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί με τη μορφή των περιοδικών μετασταθμεύσεων τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η ΑΒ της Κύπρου στην Πάφο η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και αεροσκάφη άλλων χωρών αλλά και το αίτημα της Ρωσίας για την χρησιμοποίησή της δείχνει τον απόλυτα στρατηγικό ρόλο που παίζει στην περιοχή έχοντας πολύ σημαντικά στρατηγικά οφέλη.

Αν και δεν αναφέρεται επίσημα (εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης της) η συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και Ρωσίας θα περιλαμβάνει και την παραχώρηση ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο καθώς η ενίσχυση των δυνάμεων της κυπριακής Εθνοφρουράς έχει πλέον απόλυτη προτεραιότητα για την κυπριακή ηγεσία.

Αυτό εξαιτίας τόσο της τουρκικής αυθαιρεσίας στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία λίγο διαφέρει από μια εισβολή, όσο και εξαιτίας της παντελούς αδυναμίας της Ελλάδας αλλά και αδιαφορίας (έχει «σοβαρότερα» ζητήματα να ασχοληθεί όπως είναι οι εκλογές) να προσφέρει έστω και την παραμικρή εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Έτσι και μετά από αρκετά χρόνια αφοπλισμού η Κύπρος αποφασίζει να κάνει μια αυτονόητη στροφή για την αναβάθμιση της στρατηγικής της θέσης στην περιοχή αλλά και για την ενίσχυση των ενόπλων της δυνάμεων.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here