Χωρικά ύδατα: Σωστό βήμα η μερική επέκτασή τους…..του Κωνσταντίνου Κόλμερ.

0
507

Η σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση ως ιδέα και πράξης, ανεξαρτήτως της παραιτήσεως Κοτζιά. Ως ιδέα είναι χρήσιμη.

Συμμορφώνει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ράμα που αθετεί προγενεστέρα συμφωνία με την Ελλάδα ως προς την κατανομή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κερκύρας (Οθωνοί και Διαμάντια  νησιά, υψηλής πιθανότητας  υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων).

Ρυθμίζει τα «εσωτερικά ύδατα» των κόλπων από την ευθεία φυσική ακτογραμμή μέχρις μήκους 12 μιλίων χωρικών υδάτων, οπότε ουσιαστικά τα εσωτερικά ύδατα του Κορινθιακού κόλπου επεκτείνονται μέχρις των εξώτερων ορίων χωρικών υδάτων της Ζακύνθου και Κεφαλληνίας με βέβαια αποθέματα πετρελαίου.

Προχωρεί «κλιμακωτά» τα χωρικά ύδατα της χώρας στην Κρήτη, Αντικύθηρα, Σαρωνικό και Παγασητικό κόλπο και Εύβοια χωρίς να δικαιολογείται το casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής εθνοσυνελεύσεως το 1995.

Ακυρώνει το επαίσχυντο «πρωτόκολλο της Βέρνης του Καραμανλή-Τσαγλαγιαγκίλ της 11ης Νοεμβρίου 1976, με το οποίον η Ελλάς απέσχε  εθελόδουλος «πάσης έρευνας και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων» στο ακρωτήριο Μπάμπουρα της Θάσου και στην Λαδοξέρα της Σαμοθράκης, με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία βρίσκονται ελάχιστα εκτός των 6 μιλίων (βλ.σχ. Τα πετρέλαια της Ελλάδος, εκδ. Λιβάνη 2006 σελ.186 επ.).

Έτσι η χώρα απώλεσε την ενεργειακή της επάρκεια, ένα από τα αίτια της χρεωκοπίας το 2010.

Βοηθάει εν τούτοις, η ιδέα να διαπιστώσουμε ποίοι εκ των πολιτικών «μας» εξακολουθούν να θέλουν τον εγκλωβισμό της χώρας στα 6 μίλια χωρικών υδάτων (Βενιζέλος, Κουμουτσάκος, Λεβέντης, Θεοδωράκης), που ομιλούν για «επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων. Εφόσον είναι υπέρ της «ολοκληρωτικής επέκτασης» εις όλο το Αιγαίον αρχιπέλαγος, γιατί δεν το λέγουν;

Η μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα λύσει το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία και της ΑΟΖ με την Λιβύη. Άλλωστε και η Τουρκία «σοφά» διατηρεί μικτά χωρικά ύδατα και οροθετικές γραμμές (Μέση λ.χ. στην Σάμο από το 1947) και 12 μιλίων στην Μαύρη Θάλασσα και τη θάλασσα της Λυκίας. Γιατί όχι και η Ελλάδα από Λήμνου, Χίου, Ικαρίας και Καρπάθου; Είναι προτιμότερος ένας πόλεμος με την Τουρκία;

Υπενθυμίζω, εν τούτοις, ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι Αμερικανοί, όταν με δήλωση του ο  πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «καταβάλλουν μεγίστη προσπάθεια  διά ν’ αποφύγουν πόλεμο εις το Αιγαίον»(27-31 Μαΐου 1975).

Ως πράξης της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η επέκταση των χωρικών υδάτων απομένει να καταδειχτεί  στο Ιόνιο και στο Αιγαίο.

Υ.Γ. Όπως  έγραψε ο Melccior Sessa  «στα ανόμοια η συνάφεια είναι επισφαλής» (DISSIMILIUM INFIDA SOCIETAS).

Υ.Γ.1.  Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα: Δικαίωμά μας, απαντά η Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here