ΩΜΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΤΤΙΛΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!

0
1305

Τέτοιες μέρες του 1974, η Κύπρος μας δεχόταν την βάρβαρη εισβολή των ορδών του Αττίλα. Που δεν ήταν μόνοι, καθώς ενεργό συμμετοχή στην επιχείρηση είχαν και οι Βρετανοί, από τις βάσεις που είχαν – και που εξακολουθούν να έχουν – στο νησί!

Επειδή πάνω σ’ αυτό το θέμα υπάρχει σκόπιμη συσκότιση και πολύς κόσμος δεν ξέρει σχεδόν τίποτα, δημοσιεύουμε άκρως απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 9 Αυγούστου 1974, το οποίο υπογράφει ο τότε αρχηγός της ΓΕΕΦ υποστράτηγος Ευθύμιος Καραγιάννης.

1.«Τα πλείστα των A/Φ (αεροσκαφών) τα οποία βομβάρδιζαν τις θέσεις της E.Φ. (Εθνικής Φρουράς) και τους Ελληνοκυπρίους ανεφοδιάζοντο με πυρομαχικά και καύσιμα στην αγγλική βάση Ακρωτηρίου.

Ομοίως πιλότοι και χτυπημένα A/Φ (αεροσκάφη) αντικαθίσταντο εκεί και τα αγγλικά σήματα αντικαθίσταντο εκεί δια επικολλήσεως αυτοκόλλητου ταινίας με τουρκικά τοιαύτα.

2.Άνωθεν του T/K θύλακος της Λευκωσίας εθεάθη δις να υπερίπταται έν μέγα A/Φ μεταγωγικό. Τούτο φωτογραφήθη και εις την φωτογραφία εμφαίνονται τα αγγλικά σήματα.

3.Εις την βάση Ακρωτηρίου υπάρχει ένα A/Φ με σήματα της E.Δ. (Ειρηνευτικής Δύναμης) και προσωπικό τουρκικό. 

Από ότι είναι γνωστό εις ημάς η E.Δ. (Ειρηνευτική Δύναμη) δεν διαθέτει A/Φ παρά μόνο ελικόπτερα. Κατάθεση και φωτογραφίες συνυποβάλλονται.

4.Το βρετανικό ελικοπτεροφόρο «Ερμής» κατά τας ημέρας 20-21 και 22/7/74 καθ’ ην τουρκικά πλοία επιβίβαζαν τουρκικά στρατεύματα εις προγεφύρωμα Κυρήνειας ευρίσκοντο συνεχώς κινούμενο εντός της περιμέτρου της διατάξεως του τουρκικού στόλου.

Οι Βρετανοί πολλάκις ειδοποίησαν τις Δυνάμεις της E.Φ. (Εθνικής Φρουράς Κύπρου) ότι αν βληθεί υπό των κατά του τουρκικού στόλου αποβάσεως πυρών, θα αντιδράσουν δυναμικώς.

Την παρουσία του «Ερμή» δικαιολόγησαν ότι παραλαμβάνει Άγγλους υπηκόους. Εκτιμάται ότι τα τουρκικά ελικόπτερα χρησιμοποίησαν το βρετανικό ελικοπτεροφόρο δια ανεφοδιασμό ή και φόρτωση εφοδίων.

5.H σύζυγος του Ελληνοκυπρίου Στίνου Αντωνιάδη, ονόματι Νάντια Αντωνιάδη, καταθέτει ότι ευρίσκετο εις Κυρήνεια τις ημέρες 20, 21 και 22/8/74. 

Μέσω του φίλου της πρέσβειρας της Σουηδίας κατόρθωσε μετά των τέκνων της να επιβιβαστεί μαζί με άλλους Άγγλους υπηκόους στο βρετανικό αντιτορπιλικό που ευρίσκετο πλησίον των ακτών της Κυρήνειας. Όταν εισήλθα εις το αντιτορπιλικό τους με τοποθέτησαν χαμηλά εις το κήτος. 

Από εκεί άκουα τα πάντα ευκρινώς ότι τα πυροβόλα του πλοίου έβαλον συνεχώς κατά των ακτών της Κυρήνειας.

6.H τελευταία τετράς A/Φ (αεροσκαφών) ήτις βομβάρδισε μετά την 16.00 της 22-7-74 παρουσίασε τα εξής χαρακτηριστικά: 

(1) Τα πληρώματα ήσαν πολύ ικανότερα των προηγούμενων βομβαρδισμών. 

(2) Δεν συνομιλούν μεταξύ των εν αντιθέσει με τα προηγούμενα. Πρόκειται σαφώς περί Βρετανών πιλότων».

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας……….

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here