Όλο και περισσότερα απανωτά Δημοσιεύματα των Διεθνών ΜΜΕ πλέον βλέπουν πτώση Μητσοτάκη!

0
174

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η πολιτική αστάθεια στη χώρα μας στο επίκεντρο των Διεθνών ΜΜΕ…

Για άλλη μια μέρα συνεχίζεται ο διασυρμός της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, με το Reuters να τονίζει σε Άρθρο-Κόλαφο για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι «γκρίζα».

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι στη χώρα μας επικρατεί σοβαρή πολιτική κρίση και αστάθεια η οποία εντείνεται μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως τονίζει στο άρθρο του Hugo Dixon:

«Οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν ξανά για τη χώρα. Ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με παρατεταμένη πολιτική αστάθεια» ενώ σημειώσει ότι «δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που απείλησε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

Ωστόσο, το υψηλό έλλειμμα και το υψηλό χρέος του κράτους-που είναι το 189% του ΑΕΠ-αποτελούν αιτία ανησυχίας σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και επιθετικής αύξησης των επιτοκίων».

Κάνοντας αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, ο αρθρογράφος επισημαίνει:

«Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας ότι παραβίασε το τηλέφωνό του. Υπήρξε επίσης μια ανεπιτυχής προσπάθεια από άγνωστη πηγή να μολύνει το τηλέφωνό του με το spyware Predator».

«Ο Μητσοτάκης, αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι αγνοούσε τις τηλεφωνικές υποκλοπές και δεν θα το ενέκρινε αν ήξερε. Απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, στον οποίο έδινε αναφορά η υπηρεσία πληροφοριών και ο οποίος είναι ανιψιός του Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αρνείται ότι αγοράζει ή χρησιμοποιεί το Predator. Ωστόσο, το ελληνικό κοινοβούλιο συνήλθε εκ νέου για να συζητήσει το θέμα»…αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο άρθρο του ο Dixon τονίζει ότι «αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σταθερή πλειοψηφία, πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2023» ενώ σημειώνει ότι το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις, θα προκαλέσει την «πτώση» του και ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιθανής συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ:

«Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προηγουμένως ότι ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε την πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές-ή θα πλησίαζε σε αυτό. Όμως, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό. Επιπλέον, θα του είναι δύσκολο να σχηματίσει συνασπισμό, καθώς ο προφανής συνεργάτης του ήταν το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι εξαιρετικά απρόθυμο να κάνει συμφωνία με τον Μητσοτάκη»…αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Ωστόσο, θα είναι επίσης δύσκολο για το μεγαλύτερο κόμμα της Ελληνικής αντιπολίτευσης, τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, να σχηματίσει συνασπισμό. Αν και θα προσπαθούσε να κλείσει μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα πιθανότατα δεν θα είχαν την πλειοψηφία. Μπορεί να καταφέρουν να το αποκτήσουν μόνο μέσω ενός συνασπισμού που περιλαμβάνει τους κομμουνιστές και την ακροδεξιά».

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη»

Σύμφωνα με τον Dixon, δεν αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη με άλλο αρχηγό:

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη με έναν ηγέτη πιο ελκυστικό στο ΠΑΣΟΚ» ενώ προβλέπει και το σενάριο «τα Ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν έναν μεγάλο συνασπισμό, με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «πολλά ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένουν αναπάντητα» και τονίζεται ότι αν υπάρχουν και νέες αποκαλύψεις ο Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να βγάλει την τετραετία: «Εάν υπάρξουν περαιτέρω επιζήμιες αποκαλύψεις, ο Μητσοτάκης μπορεί να δυσκολευτεί να μείνει μέχρι τις εκλογές»…τονίζει το Reuters.

Οι επενδυτές ανησυχούν

Σύμφωνα με τον Dixon, η ανησυχία για το αυξανόμενο έλλειμμα και το υψηλότατο χρέος της χώρας μας εν μέσω σκληρής Οικονομικής και Ενεργειακής κρίσης, είναι έντονη:

«Η δημοσιονομική πολιτική ήταν πιο χαλαρή από ότι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που είχε πρόσφατα βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία. Η κυβέρνηση μοίρασε πολλά χρήματα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έχει επίσης ξοδέψει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το Bruegel, το think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα (πριν τις πληρωμές τόκων) περίπου 3,5% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά, Ελληνίδα οικονομολόγο»…συμπληρώνει.

«Εν τω μεταξύ, η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να αποφύγει τις τριβές με την Ελλάδα δεδομένου ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης. Έχει ήδη αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ, οι οποίοι υποτίθεται ότι κρατούν υπό έλεγχο το Εθνικό χρέος και τα ελλείμματα. Και η ΕΕ ανησυχεί πολύ περισσότερο για την αστάθεια στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Αυτοί οι παράγοντες θωρακίζουν την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα. Αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά εάν υπάρχει παρατεταμένη περίοδος αστάθειας. Εξάλλου, η Κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη να χρηματοδοτήσει το συνεχιζόμενο έλλειμμά της. Από το 2033 ο λογαριασμός της για αποπληρωμές και τόκους θα εκτιναχθεί κατακόρυφα».

Μόλις τελειώσουν η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, η ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμη να κλείσει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερμάτισε την «ενισχυμένη εποπτεία» της Ελληνικής οικονομίας, με τη λογική ότι η χώρα τελικά είχε βγει από το δάσος. Αυτή είναι μια απόφαση για την οποία μπορεί τελικά να μετανιώσει»…καταλήγει ο Dixon στο άρθρο του στο Reuters.

Κόλαφος ο Guardian για Μητσοτάκη: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας» | Το Κουτί της Πανδώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο του Reuters έρχεται να προστεθεί στα απανωτά δημοσιεύματα του Διεθνή Τύπου, όπως αυτά των New York Times, Politico, La Republica, Guardian, Bloomberg, Euronews κλπ, τα οποία εκθέτουν την Κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here