Όταν οι Έλληνες πολιτικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο θυμούνται τις «κρίσιμες στιγμές» του Κυπριακού!……του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
218

Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν πάρα πολύ πλάκα. Ειλικρινά το λέω και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε που μας κάνουν και γελάμε…

Όταν βρίσκονται σε δυσκολία, όταν αποφασίσουν ότι πρέπει να εξαφανίσουν τα προβλήματα, που οι ίδιοι δημιούργησαν, τρέχουν να καλυφθούν πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό. 

Οι κρίσεις στην Ελλάδα, πολιτικές και οικονομικές, καλύπτονται πάντα από την Κύπρο. Και ανάθεμα αν έχουν ιδέα για τις πτυχές του σοβαρού αυτού εθνικού προβλήματος. Θα έλεγα ότι εκτός του ΚΚΕ, του οποίου τα στελέχη κάθισαν και μελέτησαν το Κυπριακό, και είχαν το θάρρος να τοποθετηθούν εναντίον της φιλοτουρκικής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι υπόλοιποι το χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίζουν το λαό. 

Ποιος θα ξεχάσει ότι μετά την μεταπολίτευση οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τις «κρίσιμες στιγμές» του Κυπριακού για να καλούν πρόωρες εκλογές. Και προσέξτε: Στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών ελάχιστα ακούγονταν για την Κύπρο, για χάρη της οποίας διεξάγονταν οι εκλογές!!

Αλλά συνέβαινε και το άλλο: Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εξαφανιζόντουσαν και οι «κρίσιμες στιγμές» που υποτίθεται ότι περνούσε η φτωχή Κύπρος. 

Την περασμένη εβδομάδα το Eurogroup μετά από μία μεγάλη περίοδο απειλών και εκβιασμών της Γερμανίας, δέησε να συναινέσει στο «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης και να δώσει νέα δανεικά στην Ελλάδα.

Έχει σημασία ότι τούτη η ιστορία έγινε για τα δανεικά, διότι οι πολιτικοί δεν το έχουν και πολύ να τα «βαφτίσουν» βοήθεια. Στην πραγματικότητα τα προγράμματα τα θεωρούν «διάσωση» της χώρας, η οποία από τα δανεικά έχει βυθιστεί στην ύφεση και οι πολίτες στην απόγνωση. 

Το τέλος του Eurogroup, βρήκε ξανά την Ελλάδα διχασμένη, καθώς – ως γνωστόν – το κάθε κόμμα πιστεύει πως το δικό του Μνημόνιο είναι το καλύτερο. Και επειδή δεν συμφωνούν σε τίποτα οι πολιτικοί μας, στο Μαξίμου σκέφθηκαν να αναμείξουν την ενημέρωση για την οικονομία με την δήθεν κρισιμότητα του Κυπριακού. 

Έτσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μάζεψε τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του και τους…. ενημέρωσε. Μαγκιά του, βέβαια, και πρέπει να το διασκέδασε. Ιδιαίτερα τον «καυγά» με την κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία φαίνεται πως είναι πολύ πιεσμένη, και το έδειξε. 

Για την οικονομία του μιλούσαν αυτοί, για το Κυπριακό απαντούσε αυτός. Τι είπε ο πρωθυπουργός στους Έλληνες ηγέτες για την Κύπρο; Τίποτα, μα τίποτα, διότι στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν του άφησε κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αισιοδοξία. Του είπε, με λίγα λόγια, πως όταν η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις, αλλά μέχρι τότε……χρειάζεται τις τουρκικές. Καταπληκτικά. 

Τώρα θα μου πείτε γιατί η Αθήνα και η Λευκωσία σπεύδουν στην Ελβετία για να ακούσουν τα ίδια. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Είναι άβυσσος η ψυχή του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Προφανώς, λένε πάντα, για να μην τους επιρρίψουν ευθύνες. Μα είστε σοβαροί; Έχετε σαλέψει; Η Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη, έχει τιμωρηθεί 43 χρόνια τώρα για την εισβολή και την κατοχή; Και εσείς σπεύδετε στα ελβετικά θέρετρα μην και σας κατηγορήσουν για την κατάρρευση της πιο σικέ διαδικασίας; 

Διότι, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Άιντα είναι ο πλασιέ της Τουρκίας. Δεν είναι σοβαρά όλα αυτά. Οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και να ασχοληθούν με την οικονομία, που είναι το μείζον εθνικό θέμα για την Ελλάδα. 

Το Κυπριακό αναγκαστικά θα περιμένει, επειδή η Τουρκία δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση για να το λύσει. Αλλά, μέχρι να αλλάξει γνώμη ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας θα μπορεί να εκμεταλλεύεται την κυπριακή τραγωδία. Έχει γίνει όπως η φέτα στην ελληνική σαλάτα… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αγέννητος ήταν ο Πρωθυπουργός όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Το Κυπριακό δεν το κατείχε, αλλά έμαθε πολλά και γνωρίζει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. 

Διότι αν δεν προσέξει θα του φορτώσουν στην πλάτη όλα τα τραγικά λάθη της Ελλάδας αναφορικά με την Κύπρο, από το 1960.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here