Κανακάκης: Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» αλλάζει τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση.

0
565

Παρακολουθώ, κυρίως από τα μέσα ηλεκτρονικής δικτύωσης τη διατύπωση η την επισήμανση προβλημάτων του Δήμου από υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους.

Κάποιες από αυτές τις απόψεις θεωρώ ότι είναι σοβαρές και κάποιες άλλες παραμένουν σε επίπεδο ρεπορτάζ.

Από κανέναν δεν μπαίνει ο προβληματισμός γιατί αυτά τα θέματα που θίγονται και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αυτονόητα δεν αντιμετωπίζονται από την δημοτική αρχή.

Μήπως φταίει η ανικανότητα των διοικούντων, μήπως φταίει η γραφειοκρατία, μήπως φταίει η έλλειψη προσωπικού, μήπως φταίει η ανοργανωσιά των υπηρεσιών του Δήμου, μήπως φταίει η έλλειψη χρημάτων, μήπως φταίει η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Πιστεύω ότι σε όλα αυτά τα  φταίει, θα πρέπει πέρα από την επισήμανση των προβλημάτων οι επίδοξοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων των δημοτικών τους παρατάξεων, να δώσουν πειστικές απαντήσεις κατά πως αυτοί βλέπουν ότι θα πετύχουν εκεί που απέτυχαν οι άλλοι.

Θα ήθελα να διαβάσω και να ακούσω με μεγάλη προσοχή τις απόψεις τους για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπολοίπων οργάνων διοικήσεως του δήμου, θα ήθελα να ακούσω απόψεις για το ρολό του Δήμαρχου, θα επιθυμούσα τέλος να διαβάσω απόψεις για το ρόλο των κοινοτικών συμβουλίων και για όλες τις άλλες σημαντικές δημοκρατικές αλλαγές που φέρνει το καινούργιο διοικητικό πλαίσιο ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1.

Όλη αυτή η προεκλογική συζήτηση πρέπει να γίνει με όρους αναζήτησης των αιτιών που μας οδήγησαν σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση του δήμου, αίτια που έχουν ρίζες όχι μόνο κατά την θητεία της σημερινής αρχής αλλά είναι σε βάθος πολλών τετραετιών και αφορούν πολλές δημοτικές αρχές και πολλούς δημάρχους.

Κατά την άποψη μου και τη θέτω προς δημόσια συζήτηση, είναι ότι πάρα την επιδίωξη των δυο προηγουμένων διοικητικών μεταρρυθμίσεων να καταργηθεί το δήμαρχο-κεντρικό μοντέλο διοίκησης, αυτό γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές και οι δήμαρχοι να αποφασίζουν κατά το δοκούν γράφοντας στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Σε πολλές περιπτώσεις, τις οποίες θα αναφέρω σε επόμενο άρθρο μου, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας γνώριζαν τις προθέσεις των Δημάρχων τους οι οποίοι αποφάσιζαν και ενεργούσαν με γνώμονα την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, απαξιώνοντας το κοινωνικό σύνολο.

Έκριναν σκόπιμο να μην ενημερώνουν το ανώτερο όργανο του δήμου, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το δήμο και την αντιμετώπισή τους.

Αυτή την έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού προς το ανώτερο όργανο του δήμου όπως είναι το Δημοτικού του Συμβούλιο, έρχεται να διορθώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ1, καθώς είναι δυνατόν με την καθιέρωση της απλής αναλογικής να αλλάξει η επικρατούσα κατάσταση και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει με όρους συλλογικότητας, δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here