Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb της NASA που κόστισε 10 δις…ετοιμάζεται για εκτόξευση.

0
466

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βρίσκεται επιτέλους στην εξέδρα εκτόξευσης. Το διαστημικό παρατηρητήριο, ασφαλώς τοποθετημένο μέσα σε έναν πύραυλο Ariane 5, αναμένεται να εκτοξευθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ο πύραυλος και το πολύτιμο φορτίο του έφτασαν την Τετάρτη (22/12) στο συγκρότημα εκτόξευσης ELA-3 της Arianespace στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Πριν από την εκτόξευση, οι επιστήμονες εκτελούν ηλεκτρικούς διαγνωστικούς ελέγχους  ώστε να διασφαλίσουν ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά πριν από την απογείωση, αναφέρει η ανακοίνωση της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει θέσει το παράθυρο εκτόξευσης μεταξύ 2:20μ.μ. (ώρα Ελλάδος) και 2:52μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Η εκτόξευση θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της NASA.

Το τηλεσκόπιο, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο διαστημικό παρατηρητήριο της επόμενης δεκαετίας, είχε αρχικά είχε προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2018, αλλά ένας συνδυασμός παραγόντων που προκάλεσε η πανδημία και οι τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες, καθυστέρησαν την εκτόξευση κατά τρία χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ομάδες εργάζονταν πάνω σε «ένα πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ του παρατηρητηρίου και του συστήματος του οχήματος εκτόξευσης», το οποίο μετέθεσε την εκτόξευση του τηλεσκοπίου στις 24 Δεκεμβρίου. Αργότερα, η διαστημική υπηρεσία δήλωσε ότι το πρόβλημα ως επί το πλείστον επιλύθηκε και δεν θα εμποδίσει την εκτόξευση.

Τι θα κάνει το τηλεσκόπιο…

Το τηλεσκόπιο James Webb θα απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα, θα μελετήσει έξω-πλανήτες, ορισμένοι από τους οποίους είναι δυνητικά κατοικήσιμοι και θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για ζωή την εξωγήινη ζωή.

Το τηλεσκόπιο είναι εξοπλισμένο με ένα κάτοπτρο που μπορεί να ξεδιπλωθεί και να φτάσει τα 6,5 μέτρα μήκος. Το κάτοπτρο αυτό, θα μπορεί να συλλέξει περισσότερο φως από τα αντικείμενα που παρατηρεί μόλις το τηλεσκόπιο βρεθεί στο διάστημα.

Όσο περισσότερο φως μπορεί να συλλέξει το κάτοπτρο, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να παρατηρήσει το τηλεσκόπιο. Το κάτοπτρο αποτελείται από 18 επιμέρους εξαγωνικούς επιχρυσωμένους καθρέπτες, ο καθένας εκ των οποίων, έχει διάμετρο 1,32 μέτρα.

Η ιδέα για το τηλεσκόπιο ως διάδοχος του Hubble «γεννήθηκε» για πρώτη φορά το 1989 σε ένα εργαστήριο και η κατασκευή του Webb ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2004. Έκτοτε, χιλιάδες επιστήμονες, τεχνικοί και μηχανικοί από 14 χώρες έχουν δαπανήσει 40 εκατομμύρια ώρες για την κατασκευή του τηλεσκοπίου.

Τώρα, το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν την προέλευση του σύμπαντος και να αρχίσουν να απαντούν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξή μας, όπως από πού προήλθαμε και αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν.

Μόλις το τηλεσκόπιο εκτοξευθεί, θα ταξιδέψει για περίπου ένα μήνα μέχρι να φτάσει σε τροχιά περίπου 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Κατά τη διάρκεια 29 ημερών, θα ξεδιπλώσει τα κάτοπτρά του και ένα προστατευτικό ηλιακό κάλυμμα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει χιλιάδες εξαρτήματα που θα πρέπει να λειτουργήσουν σωστά.

Στη συνέχεια, το τηλεσκόπιο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασής του στο διάστημα, που θα διαρκέσει έξι μήνες. Αυτό θα περιλαμβάνει την ψύξη των οργάνων, την ευθυγράμμιση και τη βαθμονόμηση.

Στη συνέχεια, θα αρχίσει να συλλέγει δεδομένα και τις πρώτες του εικόνες, αργότερα το 2022. Χιλιάδες επιστήμονες περιμένουν εδώ και χρόνια να δουν τι θα μας αποκαλύψει το τηλεσκόπιο James Webb.

Πηγή: CNN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here