15 Hot ερωτήσεις για το botox!

0
478

Συναντήσαμε την πλαστικό χειρουργό Βίλλυ Ροδοπούλου και μας απάντησε στις πιο hot ερωτήσεις για τo botox που έγινε πια συνήθεια!

Η διάσημη φαρμακευτική ουσία εξαλείφει τις ρυτίδες και εμποδίζει την εμφάνιση καινούριων. Μάθετε τα πάντα για την πρώτη σε ζήτηση θεραπεία αντιγήρανσης που δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα.

1. Τι ακριβώς είναι το botox;

Η βοτουλινική ή αλλαντική τοξίνη τύπου Α είναι μία πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum και έχει γίνει γνωστή στον κόσμο ως botox. Eίναι ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα η πλαστική χειρουργική για την λείανση των ρυτίδων στο πρόσωπο.

2. Γιατί το botox παραμένει τόσο δημοφιλές;

Η πρωτεΐνη του Botox-Dysport χαλαρώνει συγκεκριμένους μυς στο πρόσωπο και εκείνοι σταματούν να συσπώνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξαλείφονται οι ρυτίδες.

Οι πιο συχνές είναι το πόδι της χήνας, δηλαδή εκείνες γύρω από τα μάτια, οι ρυτίδες στο μέτωπο, εκείνες ανάμεσα στα φρύδια και οι γραμμές του γέλιου στις παρειές. Βέβαια, το Botox / Dysport έχει δράση όχι μόνο στις λεπτές αλλά και στις πιο βαθιές ρυτίδες του προσώπου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πραγματοποιούνται εκατομμύρια ενέσεις Botox / Dysport κάθε χρόνο διεθνώς.

3. Ποια είναι η διαδικασία βήμα βήμα;

Πριν από τη θεραπεία οι ενδιαφερόμενοι/ες μιλούν με το γιατρό ο οποίος τους εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τι σημαίνει Botox/Dysport, αν το χρειάζονται και αν υπάρχουν προβλήματα ή επιπτώσεις στην υγεία. Κατά την διάρκεια της θεραπείας η πρωτεΐνη εγχέεται κατευθείαν στους συγκεκριμένους μυς του προσώπου.

Μετά από 3-5 ημέρες τα αποτελέσματα είναι ορατά: Το δέρμα δείχνει πιο ξεκούραστο και καλύτερης ποιότητας. Επειδή η βελόνα που χρησιμοποιείται στη συνεδρία είναι πολύ μικρή – η μικρότερη σχεδόν που υπάρχει – ίσως κάποιος αισθανθεί μια πολύ ελαφρά και τελείως παροδική ενόχληση.

Ολόκληρη η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά και πρέπει να γίνεται από έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς, γιατί εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα την ανατομία των μυών του προσώπου.

Μετά τη συνεδρία με τη βοτουλινική τοξίνη ίσως εμφανισθούν προσωρινά κοκκινίλα, μικρό οίδημα, μελανιά ή πονοκέφαλος. Τα πρώτα 24ωρα απαγορεύεται να γίνει μασάζ στο πρόσωπο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί το υλικό σε άλλες περιοχές. Επίσης το πρώτο 24ωρο αποφεύγεται η έντονη άσκηση.

4. Να κάνω κι εγώ botox;

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε όλους όσους προβληματίζονται με τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, εκείνες στο μέτωπο καθώς και τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια η στα μάγουλα και θέλουν να δείχνουν πιο νέοι και πιο ξεκούραστοι.

Επίσης γνώστες της τεχνικής ιατροί μπορούν να την εφαρμόσουν και στο λαιμό και το περίγραμμα του προσώπου με πολύ καλά και ασφαλή αποτελέσματα.

5. Μπορεί να αλλάξει η έκφρασή μου;

Η θεραπεία με το Botox / Dysport χαλαρώνει συγκεκριμένους μυς του προσώπου. Όλοι οι άλλοι λειτουργούν κανονικά. Έτσι δεν επηρεάζεται η έκφραση αρκεί να γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανά περίπτωση τρόπο και την σωστή δοσολογία προκειμένου να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Προσοχή όμως, η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται μόνο από έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου.

6. Υπάρχουν παρενέργειες μετά;

Πολύ σπάνια δημιουργούνται προβλήματα μετά από το Βotox. Ωστόσο, ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό. Επίσης δεν πρέπει να γίνει Βotox / Dysport σε εγκύους.

7. Το botox προλαμβάνει τις ρυτίδες;

Η καλύτερη ιδέα δεν είναι να θεραπεύεις αλλά να προλαμβάνεις το σχηματισμό των ρυτίδων. Φυσικά αυτό είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Botox / Dysport.

8. Υπάρχει χρόνος αποθεραπείας;

Το Botox / Dysport δεν έχει χρόνο αποθεραπείας. Μετά τη θεραπεία μπορείτε να βγείτε έξω ή να πάτε στη δουλειά σας.

9. Είναι ασφαλές;

Αυτή η θεραπεία έχει γίνει σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζεται για σχεδόν 20 χρόνια. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την ασφάλειά της.

10. Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Η διάρκειά του είναι κατά μέσον όρο 3-4 μήνες και πιο σπάνια 6. Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι ιδεατά τον πρώτο 15ημερο πιθανόν να χρειαστεί ένα φρεσκάρισμα. Πάντως, αν οι αρχικές ρυτίδες είναι λεπτές και όχι πολύ βαθιές, τότε ο ασθενής περιμένει 100% εξάλειψή τους.

11. Τι αποτέλεσμα έχει κάποιος που είναι συνεπής στις θεραπείες;

Κάποιος που κάνει αρκετό καιρό ενέσεις Βotox / Dysport θα δει μια βελτίωση όσον αφορά το βάθος, καθώς επίσης και το μήκος της αρχικής ρυτίδας όπως και στον αριθμό των ρυτίδων στο δε λαιμό και περίγραμμα προκαλεί σύσφιξη. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα, λόγω του ότι οι μύες κάτω από αυτό δεν είναι σε συνεχή σύσπαση, έχει την δυνατότητα να αναγεννάται.

12. Σε ποια ηλικία είναι καλό να ξεκινήσω;

Εάν αρχίσετε τη χρήση του Βotox / Dysport νωρίς, πριν οι ρυτίδες γίνουν μόνιμες, τότε έχετε και το καλύτερο αποτέλεσμα.

13. Υπάρχουν εναλλακτικές στο Botox/Dysport;

Υπάρχουν υποκατάστατα, όπως τα πίλινγκ, το λέιζερ ή η ιατρική μικροδερμοαπόξεση, τα οποία ναι μεν μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά ποτέ το ίδιο εντυπωσιακά με εκείνα του Βotox / Dysport.

Επίσης σε πολύ βαθιές ρυτίδες, το Βotox / Dysport καλό είναι να συνδυάζεται με τα ενέσιμα εμφυτεύματα (Fillers), όπως αυτά στο υαλουρονικό οξύ.

Ωστόσο, οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης είναι μια αναντικατάστατη θεραπεία, όσον αφορά την πλήρη θεραπεία των ρυτίδων. Σε αντίθεση με το επίσης δημοφιλές υαλουρονικό οξύ που γεμίζει την ρυτίδα χωρίς να δρα στους υποκείμενους μυς, η τοξίνη χτυπάει ακριβώς τις δυναμικές γραμμές-ρυτίδες του προσώπου διότι χαλαρώνει τους μυς.

Από την άλλη, πρέπει να πούμε ότι η βοτουλινική τοξίνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις που προσφέρουν λύση στη χαλάρωση. Γι' αυτό και συνδυάζεται με όλα τα παραπάνω.

14. Οι άλλες χρήσεις της τοξίνης είναι δημοφιλείς;

Η αλλαντική τοξίνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να θεραπεύσει σε μικρά παιδιά το ραιβόκρανο καθώς επίσης και προβλήματα στραβισμού. Στην αισθητική εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990 και από τότε αποτελεί το πιο δημοφιλές και το πιο αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση των ρυτίδων στο πρόσωπο.

Η πρωτεΐνη αυτή όχι μόνο εξαλείφει τις ρυτίδες αλλά εμποδίζει την εμφάνισή τους στο μέλλον.

15. Πόσο αποτελεσματική είναι στον ιδρώτα;

Η υπεριδρωσία είναι μία κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες ιδρώτα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνει υγρασία σε διάφορες περιοχές στο σώμα δυσκολεύοντας την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Οι πιο συχνές περιοχές οι οποίες θεραπεύονται είναι οι μασχάλες και τα πόδια.

Όμως αξίζει να αναφερθούμε και στις άλλες χρήσεις της βοτουλινικής τοξίνης στην ιατρική. Ασθενείς που έχουν πονοκέφαλο τουλάχιστον 15 ημέρες κάθε μήνα, εκ των οποίων οι 8 αφορούν ημικρανίες, βλέπουν τα συμπτώματα να υποχωρούν σημαντικά με τις ενέσεις Βotox /  Dysport. Σε αυτή την περίπτωση η ουσία εγχέεται σε συγκεκριμένους μυς στο κεφάλι (ινιακός, κροταφικός).

Επίσης μια άλλη κατάσταση είναι η υπερτροφία του μασητήρα που βλέπουμε σε πολλούς άνδρες. Ο μασητήρας είναι εκείνος ο μυς ο οποίος φαίνεται όταν κλείσουμε το στόμα με δύναμη στα αριστερά και δεξιά πλάγια του προσώπου.

Εκεί μπορεί να γίνει θεραπεία με Βotox / Dysport η οποία καλό είναι να εφαρμόζεται σε 2-3 στάδια, όπου αρχίζουμε από την έγχυση από πολύ μικρές ποσότητες και σταδιακά ανεβαίνουμε για να είμαστε ασφαλείς. Αυτό μπορεί να μας δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον άνδρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την:

Βίλλυ Ροδοπούλου, Πλαστικό Χειρουργό. Τηλ. Επικοινωνίας 2106810490 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.kosmesis.gr και www.rodopoulou.gr .

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here