Debate: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αντιπαράθεση Τσίπρα με Μητσοτάκη, αλλά η ΝΔ το αρνείται.

0
446

Νέος κύκλος δηλώσεων και αντιπαράθεσης για τα προεκλογικά debate ξεκίνησε την Παρασκευή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο αίτημά του να διεξαχθεί και τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από αυτή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Το αίτημα αυτό απέρριψε κατηγορηματικά η Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα ανοικτός σε αντιπαράθεση (Debate) με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας, ανέφεραν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σχολιάζοντας φήμες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει απαντήσει καθαρά για τη διεξαγωγή Debate  με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν σχετικές τοποθετήσεις στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες της υπουργού Εργασίας, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι σε συνέντευξή της στο newsit την περασμένη Πέμπτη η κ. Αχτσιόγλου είχε επαναλάβει τη θετική στάση του κόμματος για οποιοδήποτε, Debate τονίζοντας ότι «θα  πρέπει να υπάρχει ένα Debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας, να ξεκαθαριστούν προγραμματικά ζητήματα και να φανεί το πόσο διαφορετικά είναι τα δύο πολιτικά σχέδια, το διλημματικό δηλαδή ζήτημα προκειμένου να λάβει και ο λαός τις καθαρές του αποφάσεις.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κάποιος, εκτός εάν έχει κάποιο σχέδιο το οποίο δεν θέλει να μαρτυρήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε άλλη της συνέντευξη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως «η θέση ότι ένα Debate  ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς αποτελεί επιλογή πόλωσης, είναι μία αστεία δικαιολογία που μετέρχεται η ΝΔ για να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση.

Όταν μάλιστα μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως «rodeo», τότε επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ όχι μόνο αποφεύγει αλλά μάλλον φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση. Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να μη θέλει τη σύγκριση των  προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό».

Στην ίδια συνέντευξη σχετικά με το Debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή την καθιερωμένη και καθ’ όλα χρήσιμη διαδικασία, για να αποφύγει το  Debate με τον πρωθυπουργό», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πηγές του κόμματος ανέφεραν τα εξής:

«H ΝΔ ζητά να πραγματοποιηθεί Debate όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπως αυτό που διεξάγεται πάντα πριν από τις εθνικές εκλογές. Και απ’ αυτού η ΝΔ αναμένει μια απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το  Debate ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν πρόκειται να γίνει».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Ο Κ. Μητσοτάκης κατέστησε με τον πλέον αμήχανο τρόπο πως τηλεοπτικό debate με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει.

Και παρέπεμψε την πολιτική τους αντιπαράθεση στη Βουλή. Εκεί που ο πρόεδρος της ΝΔ νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Καθώς οι πολιτικοί μονόλογοι, ακόμα και αν αφορούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, μπορούν να κλιμακώνονται όσο και μέχρι εκεί που θέλει ο εκάστοτε ομιλητής.

Πρόκειται για μια αντιπαράθεση χωρίς απρόσμενες και ενδεχομένως δυσάρεστες εκπλήξεις, χωρίς αιφνιδιασμούς ή στιγμές πολιτικής αμηχανίας, που συνήθως αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Θα περίμενε κανείς πως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια ζητά συνεχόμενα και επιτακτικά εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι η χειρότερη μετά τη Μεταπολίτευση και ότι έχει καταστρέψει την οικονομία, ο οποίος έχει μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα και ο οποίος εμφανίζεται ως ο σίγουρος νικητής των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, να αποδεχόταν την «πρόκληση» Τσίπρα προκειμένου να τον «στριμώξει» για τα καλά για όλα όσα τον κατηγορεί.

Όμως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν το κάνει. Προφανώς γιατί μια τέτοια πολιτική κίνηση την φοβάται σαν το διάβολο το λιβάνι, επειδή ενέχει πολύ μεγάλες δόσεις ρίσκου.

Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα έναντι του πολιτικού του αντιπάλου, δεν έχει κανένα κίνητρο να πάει σε ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα και να «τσαλακώσει» – ενδεχομένως – την εικόνα και το αρχηγικό του προφίλ.

Και μπορεί αυτό να τον φέρνει σε θέση ισχύος, δεδομένου ότι το «παιχνίδι παίζεται» με τους δικούς του όρους, ωστόσο έχει και «παρενέργειες» για τον πρόεδρο της ΝΔ.

Διότι δίνει το επιχείρημα στον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει – όπως και το έπραξε – ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να αντιπαρατεθεί μαζί του.

Δίνει το επιχείρημα στον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να παρουσιάσει πολιτική πρόταση και σχέδιο για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την χώρα και ότι επιλέγει να κρυφτεί.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξέλιξη που δίνει – έστω και επικοινωνιακά – πόντους στον κ. Τσίπρα.

Πάντως είναι περισσότερο από προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν περίμενε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα απαντούσε θετικά στην «πρόσκληση-πρόκληση» του.

Μία τετ α τετ τηλεμαχία εν όψει των εθνικών εκλογών ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταδείξει την μεγάλη αδυναμία του Κ. Μητσοτάκη να πείσει για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και συγχρόνως θα εμφανίσει την υπεροχή του Αλ. Τσίπρα σε επιχειρήματα και ικανότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here