Tάσσος Σύντελης – Τρισυπόστατο μιας δημιουργίας!

0
720

Εκ των κορυφαίων ζωγράφων μας ο Τάσσος Σύντελης μιλά εκ βαθέων στην εφημερίδα Kifisia Press.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 στις 8μμ εγκαινιάζεται στην αίθουσα S.G. Art Gallery στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus Hotel, η 54η ατομική έκθεση ζωγραφικής του σημαντικού καλλιτέχνη Τάσσου Σύντελη, η οποία θα διαρκέσει έως 29 Ιουνίου.

Τίτλος της «Τρισυπόστατο μιας δημιουργίας», αφού εκθέτει σχέδια με κάρβουνο, λάδια σε χαρτί και ζωγραφικά μικτής τεχνικής.

«Στην τωρινή του ατομική έκθεση συνειδητοποιεί κανείς, εκ των ένδον ανανέωση της εικαστικής του γραφής που χαρακτηρίζεται, περισσότερο παρά ποτέ, από μιαν ιδιωματική αναγλυφικότητα, σε ότι αφορά την κινητικότητα του ίχνους, τη δομή της σύνθεσης και τον παλμό της γραφής», αναφέρει η δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου- Ρογκάν , ιστορικός τέχνης – τεχνοκριτικός.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και τα έσοδα από την πώληση του έργου με τίτλο «ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ» του ζωγράφου , θα διατεθούν στον Ξενώνα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών. Με αυτή την αφορμή αυτή ο κορυφαίος ζωγράφος μίλησε στη «Βραδυνή της Κυριακής» και τον γνωρίσαμε καλύτερα και σαν άνθρωπο εκτός από καλλιτέχνη.

Βιογραφικό: Ο Τάσσος Σύντελης γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ , είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Harford των Η.Π.Α. , όπου και έμεινε 30 χρόνια. Στη διάρκεια της παραμονής του εκεί, πραγματοποίησε γύρω στις 30 ατομικές εκθέσεις, αγιογράφησε αρκετούς ναούς, δημιούργησε το εργαστήρι Tamor Art Studios , με δραστηριότητα στη χαρακτική, το ψηφιδωτό και τα βιτρώ.

Δίδαξε την χαρακτική και τη ζωγραφική σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στα ΤΕΙ Αθηνών. Έχει τύχει πολλών διακρίσεων και επαίνων και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και των H.Π.Α To 2012 το Υπουργείο Πολιτισμού τον τίμησε με τιμητική σύνταξη, για την προσφορά του στον Πολιτισμό.

Συνέντευξη…….

– Κύριε Σύντελη είστε ένας από τους σπουδαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους ζωγράφους που η χώρα μας θα πρέπει να υπερηφανεύεται. Επηρέασε τον χαρακτήρα σας αυτή η δόξα που εισπράττεται;

Δεν με αντιπροσωπεύουν καθόλου οι τίτλοι. Σαν ιδιοσυγκρασία ανθρώπου, είμαι πολύ χαμηλών τόνων, έτσι το σπουδαίος, αναγνωρίσιμος διεθνώς και όλα αυτά είναι τελείως έξω από μένα. Κατά συνέπεια ο χαρακτήρας μου θεωρώ ότι δεν έχει μεταβληθεί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

– Από ποια ηλικία καταλάβατε ότι σας ενδιέφερε η ζωγραφική; Ότι είχατε ταλέντο;

Προτού μάθω να γράφω ζωγράφιζα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά είχα ζωγραφίσει το καΐκι που μας πήγαινε για τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξοχικό μας σπίτι στην Αίγινα και όταν στο νηπιαγωγείο έμαθα τα πρώτα μου γράμματα του πρόσθεσα το όνομα ‘ΆΝΝΑ’.

– Σας βοήθησε κάποιος στα πρώτα σας βήματα;

Όχι κανείς. Προέρχομαι από μια πολύ συντηρητική οικογένεια που με προόριζε για δικηγόρο έτσι τους ήταν πολύ δύσκολο να αποδεχτούν την κλίση στη ζωγραφική και να με ενθαρρύνουν. Ευτυχώς όταν πέρασα στην ανωτάτη σχολή καλών τεχνών μου έδωσαν την υποτροφία Ι.Κ.Υ. και αυτή μου κάλυψε όλα τα έξοδα των σπουδών.

– Ποιος ζωγράφος επηρέασε την τεχνική σας περισσότερο;

Πολύ με έχουν επηρεάσει, αλλά περισσότερο ο Ισπανός ζωγράφος Antony Tapies στην απλότητα της γραφής του , θα ήθελα να του μοιάσω, αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμα.

– Τελευταία γίνονται πολλές εκθέσεις , ιδίως ζωγραφικής στην Αθήνα. Νομίζετε ότι στον καιρό της κρίσης που βιώνουμε πωλούνται τα έργα των καλλιτεχνών;

Δεν το γνωρίζω αλλά ξέρω ότι πολύ συνάδελφοι μου έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές των έργων τους. Εγώ στην έκθεση μου που θα λάβει χώρα στην Gallery GS στις 6 Ιουνίου 2013 έχω μειώσει κατά 50%, δηλαδή στη μισή τιμή από ότι ήταν οι τιμές των έργων μου σε προγενέστερες εκθέσεις μου.

– Πιστεύετε ότι σε έναν καλλιτέχνη, ζωγράφο ας πούμε, χρειάζεται το ταλέντο ή οι γνωριμίες;

Είμαι κάθετος και απόλυτος σε αυτό. Πιστεύω ότι για έναν πραγματικό καλλιτέχνη το μόνο που του χρειάζεται είναι το ταλέντο του και τίποτα περισσότερο.

– Έχετε αποτυπώσει πολλά θέματα. Ποιο είναι το αγαπημένο σας να ζωγραφίζετε;

Όλα τα θέματα μου δίνουν το δικό τους ερέθισμα για δημιουργία. Νομίζω πως έχω περισσότερα να πάρω από την ανθρώπινη φιγούρα.

– Στην Αμερική που είσαστε ασχοληθήκατε και με την αγιογραφία αφού εικονογραφήσατε πολλούς ορθόδοξους ναούς. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η έκφραση ζωγραφικής;

Τη Βυζαντινή Αγιογραφία την έκανα για καθαρά οικονομικούς λόγους και όχι από μεράκι. Σαν καλλιτεχνική έκφραση δεν έχει πολλά να μου δώσει είναι για μένα κάτι σαν συνταγή μαγειρικής, την θεωρώ αρκετά εύκολη δουλειά..

– Ο κόσμος αγαπά τα έργα σας και γι αυτό υπάρχουν σε πάρα πολλές ιδιωτικές συλλογές, ιδρύματα, μουσεία κλπ. ποιον απ όλους αυτούς τους πίνακες που έχουν φύγει από τη δική σας αγκαλιά θεωρείται τον σπουδαιότερο;

Όλα μου τα έργα είναι το ίδιο για μένα, είναι σαν να ζητάτε από κάποιον πολύτεκνο ποιο από τα παιδιά του θα μπορούσε να διαλέξει για να σας το δώσει.

– Τα έργα σας, είναι τόσο ζωντανά, σχεδόν μας μιλάνε. Πόση ψυχή βάζετε όταν ζωγραφίζετε;

Είμαι σίγουρος ότι σε κάθε έργο μου βάζω το 100% της ψυχής μου και αυτό έχει την ανάλογη ανταπόκριση από το θεατή του έργου μου.

– Έμπνευση μεγαλύτερη έχετε όταν είστε χαρούμενος, ή λυπημένος;

Νομίζω ότι εκφράζομαι καλύτερα όταν βρίσκομαι στη σκούρα πλευρά του εαυτού μου. Τότε συγκεντρώνομαι περισσότερο στον εσώτερο εαυτό μου και εκεί βαθιά μέσα μου επικρατεί ο μοναχισμός και η μελαγχολία.

– Πόσο καιρό χρειάζεστε για να τελειώσετε έναν πίνακα;

Ο χρόνος είναι ακαθόριστος. Πολλές φορές μου συμβαίνει να επανέρχομαι σε ένα έργο που θεωρούσα ότι το είχα τελειώσει και να το ξαναδουλεύω.

– Μείνατε πολλά χρόνια στην Αμερική, όπου σίγουρα το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο. Γιατί επιστρέψατε στην Ελλάδα;

Έζησα και δούλεψα στην Αμερική 30 χρόνια, ανταμείφτηκα από αυτή τη χώρα απλόχερα μου έλειψε όμως το φως η πέτρα και το γαλάζιο της Ελλάδας.

– Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας;

Ζούμε σε μια εποχή έκπτωσης αξιών, διεθνούς χλευασμού, εθνικής απαξίωσης, μια εποχή σκουριάς και οδύνης. Tο 300 π.χ. ο Ησίοδος έλεγε: «Θεέ μου γιατί να γεννηθώ σ΄ αυτήν τη σκληρή σιδηρά εποχή»;; 

Αυτή η σιδηρά εποχή διαρκεί ακόμη από τότε μέχρι σήμερα. Έτσι μοιραία αργά η γρήγορα θα βγούμε από αυτόν το κύκλο ζωής και ελπίζω σε κάτι πολύ καλύτερο.

– Αφιερώνετε το έργο σας «ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ» στην «ΕΛΠΙΔΑ» . Μιλήστε μας γι αυτό

Νομίζω ότι αυτό το έργο ταιριάζει σε όσα αντιπροσωπεύει αυτός ο τόσο σημαντικός σύλλογος για την βοήθεια των παιδιών με καρκίνο.

– Πως είναι ο Τάσσος Σύντελης σαν άνθρωπος;

Σαν όλους τους συνανθρώπους του.

– Τι εκτιμάτε και τι αποστρέφεστε σε ένα άτομο;

Αποστρέφομαι την έπαρση την υπερηφάνεια τον εγωισμό κ.τ.λ. Εκτιμώ τον άνθρωπο που στερείτε όλων αυτών.

-Έχετε κάποιο όνειρο που ακόμη μένει απραγματοποίητο και τι εύχεστε για σας στο μέλλον;

Ευτυχώς μπορώ να πω άφοβα πως έχω πραγματοποιήσει όλα μου τα όνειρα γιατί κανόνας ης ζωής μου ήταν πάντα να έχω επιθυμίες πολλές, αλλά ανάγκη καμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here