UBS: Το φάντασμα του Στασιμοπληθωρισμού και πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα.

0
292

Όλο και πιο δύσκολο το έργο των Κεντρικών Τραπεζών…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας, και έχει εκτινάξει σε ιστορικά υψηλά τις τιμές, επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η επιθετική νομισματική πολιτική, την οποία ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι πιο «γερακίσιες» φωνές που έχουν αρχίσει να διατυπώνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, να είναι πιο βίαιη από αυτή που μπορεί να αντέξει η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, βυθίζοντας σε ύφεση τις οικονομίες.

Διαβάστε επίσης-Στασιμοπληθωρισμός στη Δύση-Ήρθε για να μείνει στην οικονομία;

Η UBS σε τελευταία της έκθεση, επιχειρεί να αναλύσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού για 45 οικονομίες συνδυάζοντας 10 σύγχρονες και μελλοντικές μεταβλητές ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Οι μεταβλητές ανάπτυξης-τιμών

Σύμφωνα με αυτές τις μεταβλητές, οι πιέσεις είναι πιο αυξημένες στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Ρωσία, ενώ είναι χαμηλές στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Μεξικό, την Ινδία, αλλά και την Ελλάδα.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο δείκτης στασιμοπληθωρισμού των ΗΠΑ δεν απέχει πολύ από την κορυφή της δεκαετίας του 1970, αλλά η σημερινή πίεση πιθανότατα θα είναι πολύ λιγότερο επίμονη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here